franc99
Go
|
Czytam książkę " Tłuste życie " . Na stronie 89 doktor pisze by nie wyrzucać białek . Smażyć z nich placki . Pół litra białek ubić na sztywno , dodać 10 dag wiórek kokosowych , wymieszać i smażyć na maśle . Czy ktoś się orientuje jaki jest bilans BTW tych placków ?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ale to chyba chodzi o alternatywę dla tych co nie lubią wyrzucać, bo szkoda.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26718
|
A to akurat mój tekst, bo Doktor nie zajmował się ani przepisami, ani wyliczankami, tylko skutecznym leszeniem ludzi. Naturalnie, że kiedyś znałem bilans BTW tego przysmaku, ale skleroza, czy inna amnezja mnie dopadła niestety w tej materii!
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Czytam książkę " Tłuste życie " . Na stronie 89 doktor pisze by nie wyrzucać białek . Smażyć z nich placki . Pół litra białek ubić na sztywno , dodać 10 dag wiórek kokosowych , wymieszać i smażyć na maśle . Czy ktoś się orientuje jaki jest bilans BTW tych placków ?
Zasadniczo można żreć o połowę mniej jajek, więc w całości, więc nie wyrzucać białek, a proporcję dopełniać do tłustości smalcem ze skwarkami i cebulką czy czymś w teń deseń. Ale na szczęście też mam amnestię, a poza tym, że się nie znam, nawet czertyfikatu nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Zasadniczo można wcale nie żreć, tylko jeść.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
FFDD (formuła formy dzień po dniu) dm/dt >= 0 gdy m>h*100-100 = żreć dm/dt < 0 gdy m>h*100-100 = jeść m<=h*100-100 = jeść Ale oczywiście zdrowie ważniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A może jaki wykres, bo tak to mało obrazowo!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Tak mni się coś przypomina, że białko białka to głównie albumina, czyli budcowo do kitu, ale za to energetycznie - jak najbardziej. Ale mogę się mylić, bo się na tym nie znam.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale przegrzana z orzechami i masłem? Normalnie w pytkę.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jak się uzupełni egzogenami, to staje się perfekcyjne - podobnie z białkiem serwatkowym. Aminokwasy egzogenne mogą być ze słoika...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To jałowe takie, ale coraz tańsze się robią te proszki, więc proszek serwatkowy plus proszek EAA i mamy niezły aminogram, do tego kaszka ryżowa i kilka kapsułek omegi i git.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Dokładnie! Dobrze jest babankiem poprawić i spoko!
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Dokładnie! Dobrze jest babankiem poprawić i spoko! Jakim babankiem?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No taki żółty owoc o charakterystycznej krzywiźnie.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
n jest blisko b na klawiaturze, widać za dość blisko.
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Są też brązowe i zielone :p
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Wracając do tematu, to białka są dla mnie niesmaczne. Szkoda je trochę wyrzucać, ale nie wiem, co z nimi robić.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Wracając do dygresji - sławna norma na banany - horror dla kontrolera jakości. ... https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31994R2257:PL:HTMLIII. KLASYFIKACJA WEDŁUG WIELKOŚCI
Klasyfikacja według wielkości jest ustalana na podstawie:
- długości jadalnego miąższu owocu, wyrażonej w centymetrach oraz mierzonej wzdłuż powierzchni wypukłej od końca szczytu owocu do podstawy przysadki,
- stopnia, tj. pomiaru w milimetrach, szerokości przekroju poprzecznego owocu między powierzchniami bocznymi a środkiem, prostopadle do osi podłużnej.
Wzorzec owocu przy pomiarze długości i stopnia:
- owoc środkowy w zewnętrznym rzędzie rączki,
- owoc znajdujący się w sąsiedztwie przekroju dzielącego rączkę, w rzędzie zewnętrznym kiści.
Minimalna dopuszczalna długość wynosi 14 cm, a minimalny dopuszczalny stopień wynosi 27 mm.... "Szerokość przekroju poprzecznego owocu między powierzchniami bocznymi a środkiem, prostopadle do osi podłużnej" Dużo dobrej woli by to zmierzyć, załóżmy, że tłumacz nie miał zielonego pojęcia o geometrii przestrzennej.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wracając do tematu, to białka są dla mnie niesmaczne. Szkoda je trochę wyrzucać, ale nie wiem, co z nimi robić. U mnie pies trochę zjada. Czasem jem całe jaja, dzieciaki też, a reszta białek idzie w kibel. Raz zrobiłem te kokosanki i raz suszyłem bezy, zawracanie gitary...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Wracając do tematu, to białka są dla mnie niesmaczne. Szkoda je trochę wyrzucać, ale nie wiem, co z nimi robić. Wody płodowe pod drzewka dobre. I nie szkoda bo robactwo też chce żyć.
|
|
|
|
|
|
|
|