Autor
|
Wtek: EPIDEMII ZŁODZIEJSTWA C.D. DZIWY NWO (Przeczytany 745724 razy)
|
|
renia
|
A może powód był zupełnie inny... Dlaczego nie ujawnili listu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Blackend
|
Dwa lata to już trwa i nie mogą tego odkręcić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
No właśnie, a za masową histerię świrusową nikt nie odpowiada, bo jest bezimienna, a zmarło nadmiarowo wielu ludzi, którzy albo czekali w poczekalni na testowanie, albo w ogóle ze strachu nie poszli do szpitala.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Szok... W głowie się nie mieści...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
|
Widocznie biurokracja jest ważniejsza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Papiery, dokumenty, procedury - to podstawa, a nie człowiek...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Tylko czekać kiedy zabronią być zdrowym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 23936
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 23936
|
Obłuda "naukowców" jest straszna. Właśnie napisałem spory tekst na temat "kłamstwa trans", ale go nie opublikuję, bo zaraz w necie pojawi się kupę ketomędrków co to nagle "odkryli", że dla przykłądu - przy rafinacji olejów roślinnych usuwa się wprawdzie śluzy, żywice i inne związki powodujące nieprzyjemny smak i zapach, ale w procesie tym może powstawać około 60% "konstelacji" trans, ale chwalić się moimi przemyśleniami jednak nie będę... Jak kogo interesuje to pubmed i hasełko: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=trans+fatty+acids W każdym razie "konstelacja" trans jest szkodliwa wyłącznie, gdy się nie przepali w całości na Krebsie, a zostanie wbudowana w błony komórkowe - co jest patologią, jak w przypadku fitosteroli, co to niby się przez lata "nie wchłaniały" w jelitach, a teraz są jedną z przyczyn eksplozji rakowacenia pokolenia wychowanego na margarynach. A ciekawostka na dziś jest taka: formy trans NNKT nie spełniają funkcji "niezbędności" w przeciwieństwie do "cis" i przepał trans jest identyczny jak cis. I tak oto "młody Kwach" może koedyś opublikuje, że nie ma "złych" i "dobrych" tłuszczy, są tylko setki błędnych teorii "naukowych".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 23936
|
Ups! Wyjaśniam, "neonaukowcom", że NNKT=EFA, bo polska nomenklatura może być niezrozumiała.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A i ja kiedyś o tym myślałem, że rafinowanie jednak może zmienia strukturę oleju... Dobry temat, ale może faktycznie trzymaj takie smaczki dla siebie. Kiedy książka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 23936
|
Jak Euro będzie po złotówce...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 23936
|
A i ja kiedyś o tym myślałem, że rafinowanie jednak może zmienia strukturę oleju... :
Szczygieł pisze o tym otwartym tekstem w "Podstawy fizjologii żywienia" - PZWL W-wa 1975 s. 242. Już wtedy ustalono normy, że w olejach ma być co najmniej 40% cis, a w margarynach nie mniej niż 25%. Wszyscy rozsądniejsi parająvcy się dietetyką wiedzieli, że "trans" w nadmiarze jest "szkodliwe", co nie przeszkodziło "naukowcom" w ramach wydumanej propagandy szkodliwości "zwierzęcych, nasyconych tłuszczy" propagować rakotwórcze substancje przemysłu tłuszczowego - bo Dortor zalecił masło (1-14% trans - dla ścisłości - w zależności od składu flory przedżołądków ), ale co mnie tam. Ja piszę jak jest, a nie jak komu "pasuje" za "garść srebrników".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
A i ja kiedyś o tym myślałem, że rafinowanie jednak może zmienia strukturę oleju... :
Szczygieł pisze o tym otwartym tekstem w "Podstawy fizjologii żywienia" - PZWL W-wa 1975 s. 242. Już wtedy ustalono normy, że w olejach ma być co najmniej 40% cis, a w margarynach nie mniej niż 25%. Wszyscy rozsądniejsi parająvcy się dietetyką wiedzieli, że "trans" w nadmiarze jest "szkodliwe", co nie przeszkodziło "naukowcom" w ramach wydumanej propagandy szkodliwości "zwierzęcych, nasyconych tłuszczy" propagować rakotwórcze substancje przemysłu tłuszczowego - bo Dortor zalecił masło (1-14% trans - dla ścisłości - w zależności od składu flory przedżołądków), ale co mnie tam. Ja piszę jak jest, a nie jak komu "pasuje" za "garść srebrników". Dzięki, a ile w takim razie można poskubać orzechów, czekolady, oliwek czy oleju, żeby się nie przytruć fitosterolami na ŻO? Pamiętam, że u Doktora były kiedyś i margaryny i szprot w oleju, ale to dawniej...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 23936
|
Spokojnie, bo tak było "za czasów Szczygła" teraz jest kompletnie inaczej dzięki "postępowi" nauk nie tylko medycznych, przez co niktórzy mogą twierdzić, że "Szczygieł się myli"! Treaz "wymyślono" przemysłowy proces "przeestryfikowania" - "cudownej" chemicznej metodzie zamiany trans w cis, dzięki czemu w margarynach osiągnięto poziom poniżej 2% trans, ale margaryny nadal są chore - tematu nie rozwijam, bo... Ale starczy sobie sprawdzić na przykład w googlu hasełko: "nikiel w margarynie". Np jest takie coś: https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=51A453D2 - od kiedy, w jakim kraju i ile może być w spożywce tłuszczu trans można sobie wygooglować, a w UE jest tak: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52016IP0417&from=ETProblem w tym, że teoretycznie nie ma już problemu "trans", a ludzie nadal chorują przez "nadmierne spożycie "złych tłuszczy"" - tylko przeciętny Kowalsky nie wie od czego dostał raka, czy inny badziew zgodnie z "procedurą medyczną". Ale podsumuję ciekawostką - proces widzenia w oku polega na zamianie rodopsyny cis - na trans, ale "widzenie" na przykład rzeczywistości to zupełnie inny temat. A Szczygieł był wybitnym polskim dietetykiem!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzięki, ale czy tłuszcze roślinne mogą być częścią zdrowego ŻO? Lubię orzechy i masło orzechowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|