Autor
|
Wtek: Zadaj pytanie o odżywianie. (Przeczytany 97765 razy)
|
renia
|
Jest to bardzo zrozumiałe, nawet przez takiego laika jak ja... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
Podczas lipolizy uwalniane są preferencyjnie PUFA? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10604197/?? Uwalnianie do pięćdziesięciu dwóch różnych pojedynczych kwasów tłuszczowych było ostatnio badane przez porównanie składu kwasów tłuszczowych FFA ze składem TAG komórek tłuszczowych, z których powstały poprzez lipolizę (Raclot i Groscolas, 1993) . kwasów tłuszczowych, względny udział wagowy w FFA był znacząco różny od tego w TAG .W porównaniu z TAG, uwolnione FFA były wzbogacone w niektóre PUFA i zubożone w długołańcuchowe nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe . Mobilizacja najlepiej zmobilizowanych kwasów tłuszczowych kwas tłuszczowy (18:5n-3) był 15-krotnie wyższy niż najmniej (24:1n-9) . Wśród głównych kwasów tłuszczowych mobilizacja kwasu eikozapentaenowego (20:5n-3; EPA) była pięciokrotnie wyższa niż 20:1n-9 .Dla danej liczby wiązań podwójnych mobilizacja maleje wraz ze wzrostem długości łańcucha, natomiast dla danej długości łańcucha wzrasta wraz ze wzrostem nienasycenia . Zatem kwasy tłuszczowe nie są mobilizowane wprost proporcjonalnie do ich zawartości w TAG tkanki tłuszczowej, ale selektywnie zgodnie ze strukturą molekularną . Ogólnie rzecz biorąc, kwasy tłuszczowe są łatwiej mobilizowane z komórek tłuszczowych, gdy są krótkołańcuchowe i nienasycone, a ich podwójne wiązania znajdują się bliżej metylowego końca łańcucha. Oprócz tej poprzedniej pracy, w nowszych badaniach starano się ustalić, czy mobilizacja kwasów tłuszczowych jest ogólną właściwością metaboliczną tkanki tłuszczowej, naturą mechanizmów leżących u jej podstaw oraz fizjologicznym znaczeniem i implikacjami dla zdrowia?. Za mało danych, aby wyciągać jakiekolwiek wnioski, ale jakby co, to przejście opasów z tuczu pastwiskowego na trawie (odkładają się głónie kwasy tłuszczowe omega- 3 dlatego jest zdrowo), na oborowy - zbożowy z sieczką słomianą do woli, zmienia jędrność tłuszczu w ciągu doby, bo odkłada się głównie stearynian - i jest niezdrowo ponoć, ale ja sie aż tak na tych 3-6-omega nie znam, bo nie muszę znając biochemię... Wymiana jest bardzo szybka ponieważ tkanka tłuszczowa, to nie magazyn tłuszczu, a bardzo aktywny organ z szeregiem swoich hormonów wymuszających...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
Badania naukowe o wyższości trawy nad sieczką w skladzie i smaku wołowiny, w tuczu ras mięsnych przeprowadzono w Anglii na Aberdeen Angus - jakby co.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ty jak wyjaśnisz, to mucha nie siada.  Dzięki. Stearynian jest ponoć inhibitorem aromatazy, ale to inna bajka. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Badania naukowe o wyższości trawy nad sieczką w skladzie i smaku wołowiny, w tuczu ras mięsnych przeprowadzono w Anglii na Aberdeen Angus - jakby co.
Krowa wie co jest dla niej najlepsze, a ludzie tego nie wiedzą. Nawet nie wiedzą co sami powinni jeść... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak krowa wie, jak wyboru nie ma. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Badania naukowe o wyższości trawy nad sieczką w skladzie i smaku wołowiny, w tuczu ras mięsnych przeprowadzono w Anglii na Aberdeen Angus - jakby co. Krowa wie co jest dla niej najlepsze, a ludzie tego nie wiedzą. Nawet nie wiedzą co sami powinni jeść...  Człowiek wie ,tylko ludzie nie wiedzą bo nie chcą wiedzieć,albo nie mogą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
Ty jak wyjaśnisz, to mucha nie siada.  Dzięki. Stearynian jest ponoć inhibitorem aromatazy, ale to inna bajka.  Aromataza zależna od cytochromu P450 - oddziałuje na enzymy związane z metabolizmem hormonów steroidowych. Staram się być na bieżąco, ale nie aż tak... Za: Bogda Skowrońska1, Marta Fichna2, Piotr Fichna1 1Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego Akademii Medycznej w Poznaniu 2Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Poznaniu Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym. Cyt.: Do biologicznie aktywnych białek produkowanych przez adipocyty należą (tab. 1): ? cytokiny i białka związane z cytokinami (cytokinerelated proteins): leptyna, czynnik martwicy nowotworów a (TNF-a, tumor necrosis factor a), interleukina 6 (IL-6, interleukin 6); ? białka związane z układem krzepnięcia: inhibitor aktywatora plazminogenu 1 (PAI-1, plasminogen activator inhibitor 1), czynnik tkankowy (TF, tissue factor); ? składowe dopełniacza i białka związane z układem dopełniacza: adipsyna (complement factor D), adiponektyna, białko stymulujące acylację (ASP, acylating stimulation protein); ? inne białka związane z układem odpornościowym: czynnik chemotaktyczny monocytów (MCP-1, monocyte chemotactic protein 1); ? lipidy i białka związane z metabolizmem i transportem lipidów: lipaza lipoproteinowa (LPL, lipoprotein lipase), białko transportujące estry cholesterolu (CETP, cholesterol ester transfer protein), apolipoproteina E; ? enzymy związane z metabolizmem hormonów steroidowych: aromataza zależna od cytochromu P450, dehydrogenaza 17b-hydroksysteroidowa (17bHSD), dehydrogenaza 11b-hydroksysteroidowa typu 1 (11bHSD1); ? angiotensynogen ? białko układu renina?angiotensyna; ? inne białka (pozostałe adipokiny): rezystyna, apelina, wisfatyna [4, 6]. Wśród wyżej wymienionych białek, produkowanych przez komórki tłuszczowe, niektóre wykazują wszystkie cechy właściwe hormonom.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Przydaje się takie odświeżenie wiadomości... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
Troszkę niezbędnej teorii... Zaczniemy od powstawania kwasu solnego w komórkach okładzinowych żołądka - z osocza do komórki przenika anion chlorkowy, dwutlenek węgla i woda, w cytoplazmie pod wpływem anhydrazy węglanowej powstaje kwas węglowy, który dysocjuje na proton i wodorowęglan wsysany do osocza, proton zaś i aktywny chlor łączą się w kwas solny z wydzieleniem w stanie wolnym do wewnątrzkomórkowych kanalików komórek okładzinowych, w stężeniu około 0,5%, a stąd do soku żołądkowego. Komórki okładzinowe są wyjątkowe, ponieważ mitochondria stanowią około 30% ich objętości, maja zredukowany aparat Goldiego i siateczkę śródplazmatyczną dzięki czemu są odporne na wysokie pH, wydzielają też tzw. "czynnik wewnętrzny Castle'a" dzięki któremu jest możliwe wchłanianie wit.B12 w jelicie krętym. Kwas solny jest integralną składową soku żołądkowego, który wydzielany jest w dwóch fazach: nerwowej i humoralnej. W fazie nerwowej uczestniczy CUN i AUN. Dzięki temu łatwo jest wytworzyć odruch warunkowy wydzielania soku żołądkowego, przy czym pobudzenie CUN następuje przez widok, zapach, barwę, porę karmienia, zaś pobudzenie AUN przez gałązki nerwu błędnego z jego receptorami w jamie ustnej, gardle, przełyku i żołądku, przy czym drażnienie nerwu błędnego wzmaga, a nerwów współczulnych hamuje wydzielanie soku żołądkowego, a obustronna wagotomia nerwu błędnego zmniejsza o połowę sekrecję HCl - niezależnie od odziaływania fazy humoralnej, która rozpoczyna się z chwilą pojawienia się pierwszych kęsów w żołądku i polega na pobudzeniu wydzielania soku żołądkowego przez gastrynę - hormon wydzielany przez część odźwiernikową żołądka i uwalnianego do krwi stymulując gruczoły żołądkowe do wydzielania soku. Czynnikami wzmacniającymi wydzielanie gastryny są białka i peptydy pokarmowe, jednakże wspomniana wcześniej wagotomia znacznie zmniejsza jej działanie. Najważniejszym enzymm soku żołądkowego jest pepsyna, której ilość wydzielania kontroluje nerw błędny, przy czym pobudzenie zwiększa jej sekrecję. Optymlane pH dla działania pepsyny waha się w granicach od 1,5 do 2,5. Pepsyna rozkłada białko na peptydy ponieważ wykazuje swoistość tylko do niektórych wiązań peptydowych. Zbyt mała sekrecja soku żołądkowego prowadzi czasem do zbyt dużej fermentacji w żołądku, a w konsekwencji do dużej produkcji "gazów" powodujących dyskomfort trawienia w postaci "odbijania", refluksu, a czasem torsji. Przypadłości te łatwo leczy się prądami selektywnymi, ale nie o tym tu. Tylko wspomnę, że nadkwasotę lub niedokwaśność likwiduje się prądami S lub PS w zależności od potrzeb. Procedurę opracował i opisał oczywiście kto? - Doktor Kwaśniewski. Rolą HCL w żołądku jest denaturacja białka oraz eliminacja większości patogenów biologicznych występujących w pobieranym pokarmie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
Czy można pić wodę gazowaną oraz płyny podczas posiłku?
Woda gazowana to nic innego jak kwas węglowy który w żołądku rozkłada się na protony i CO 2, który z łatwością się "odbekuje", jeśli nie jest się klaczą lub koniem  , a jeśli jest to gazowana woda mineralna lub jeśli się doda z soli kuchennej nieco Cl, to jest komplet tworzący HCl w żołądku...  Hydroliza jest niezbędna do trawienia pokarmu. Ilość wody niezbędna do tego procesu jest regulowana odruchowo, czyli jeśli podczas jedzenia odczuwa się chęć popicia kęsa - należy to zrobić. Oczywiste jest, że zapotrzebowanie na popijanie będzie inne dla zjadanej zupy, a inne dla sucharków zdrowej diety sucharkowej, dlatego najlepiej w tym przypadku zdać się na "instynkt". Pominąłem wiele ciekawych zagadnień, aby nie komplikować np. ruchy żołądka i ich regulacja, warstwowemu ułożeniu pokarmu w zależności od jego składu BTW wyjaśniający bezsens tzw. "diety rozdzielnej" itp. , ale muszę wspomnieć o wydzielinie powierzchniowej śluzówki żołądka - chroniącej go przed "samostrawieniem" - zaburzenie tego procesu popularnie zwane jest "wrzodami żołądka", które nie mają nic wspólnego z "pyloriami", bo tą bakterią zarażone jest od 30 do 70% populacji - zależnie od "klimatu" i w żaden sposób nie jest to skorelowane z częstotliwością choroby wrzodowej żołądka, czy dwunastnicy, natomiast błędnych teorii na ten temat są "tysiące" - stwierdzam fakt - to są "naukowe pierdoły" wynikające z powszechnej nieznajomości fizjologii przez "naukowców" i tyle. Chorujesz na wrzody żołądka - niepotrzebnie - albowiem procedurę skutecznego leczenia tej przypadłości opracował i potwierdził w praktyce lek. med. Jan Kwaśniewski, ale niektórzy najwyraźniej lubią chorować. Wracając do tematu - pomijam wiele faktów... ale napiszę prosto tak: śluzówka żołądka ma liczne gruczoły wydzielnicze których zadaniem jest tworzenie tzw. powierzchniowej wydzieliny żołądka o słabo alkalicznym pH zawierająca złuszczony nabłonek, bogata w sole mineralne i mukoproteidy o śluzowatej konsystencji. Śluz ten jest wydzielany w pierwszej kolejności przy każdym drażnieniu mechanicznym, czy chemicznym żołądka. Jego lepkość jest około 150 razy większa od wody i twardnieje pod wpływem wzrastania pH żołądka. Dzięki temu tworzy warstwę ochronną o grubości około 1mm, która jest nieprzenikalna dla wszystkich związków wielkocząsteczkowych, w tym enzymów proteolitycznych występujących w żołądku. Przypominam, że wszystkie uwolnione w żołądku krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe uwolnione przez lipazę ślinową bez problemu przenikają przez tę warstwę, trafiając bezpośrednio do wątroby, dlateko masełko i śmietanka tak szybko "sycą".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Bardzo ciekawie i przystępnie napisane... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
I co z tego, jak nikogo to nie interesuje z wyjątkiem nielicznych "wyjątków potwierdzających regułę".. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Obecny 
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Czekałem, ale nie widzę, więc zapytam: Czy woda gazowana jest jeszcze w czymś przydatna, prócz pomocy w wytwarzaniu soku żołądkowego, pomocy w odbijaniu i tego, że sama w sobie jest bakteriostatyczna? Jednym słowem, dlaczego wolę pić gazowaną od niegazowanej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Full Member

wiadomoci: 12495
|
A to akurat wedle upodobania, bo niektórym lekkie mrowienie na języku sprawia przyjemność, a innym wręcz przeciwnie - nie ma to dużego znaczenia, ale faktycznie - woda gazowana się nie psuje i jest "patogennie" bezpieczna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
 |