Autor
|
Wtek: Wywiady o DO na PL1-TV (Przeczytany 234822 razy)
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Trzainacy
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 1044
|
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
Bardzo mnie się ten wywiad podoba. Tomasz mówi spokojnie, nawet chwilami wesoło, sposób wypowiedzi jest przystępny i zrozumiały chyba dla wszystkich, a treść bardzo przydatna dla zdrowych osób, dla "chorych na normy" i dla tzw. służby zdrowia. Wywiad na 6+... Wiadomo - mlody Kwach ... Gratulacje!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
Dzięx - dopiero się rozkręcam...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
chill
Newbie
wiadomoci: 26
|
Forma jest , widać że ciągnęło do rozpędzenia w biochemie no ale 90% nie zrozumie ... Stylowo poszło ,tak trzymać. Czuć że jest zapaaaas wiedzy Ale z tym beztlenowym wysiłkiem i " śmieciami" to jak to sprzątać jak taki kocha Kettler albo inne żelastwo bieganie ?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Lepiej nie dopuszczać do zakwaszenia. Wpisz sobie w Googla "trening alaktyczny".
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Przepraszam, ale w pewnym momencie bardzo zacząłem skracać, bo "gardło mi siadło" - dziś nawet chciałem się "zapisać do specjalisty" bo może "raka krtani" mam utajonego, ale jakoś do przychodni mi dziś nie po drodze!
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
:lol
|
|
|
|
|
|
|
chill
Newbie
|
Lepiej nie dopuszczać do zakwaszenia. Wpisz sobie w Googla "trening alaktyczny". Czyli stare dobre np 10x3 5x2 ... Czyli nie zasmiecam w miarę Ale zasmiecalem
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A wysiłek fizyczny zawsze należy dostosować do wydolności organizmu, bo czasem więcej szkód niż pożytku może przynieść. Trudno porównywać takiego dziadka leśnego jak ja z dwudziestolatkiem w wydolności fizycznej, ale przecież każdy wiek ma swoje zalety, byle zdrowie dopisywało! Zapomniałem z tego wszystkiego powiedzieć o tętniakach przy "normach ciśnienia" - czasem przy niskim ciśnieniu, ale osłabieniu ścian tętnic można fiknąć niespodziewanie w kalendarz bez możliwości ratunku, szczególnie przy tętniakach naczyń mózgowych, czy aorty, dlatego trzeba zwrócić uwagę przy wysiłku, czy nie odczuwa się tętnienia w głowie, czy piersi - choć większość tętniaków jak i rozwarstwienia tętnic jest niestety bezobjawowa i wychodzi przy okazji. Z reguły wstawienie stentu rozwiązuje problem - dlatego pochwaliłem chirurgię, bo niektóre zabiegi,, czy operacje chirurgiczne, dzięki postępowi procedury medycznej ratują życie bez dwóch zdań!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Lepiej nie dopuszczać do zakwaszenia. Wpisz sobie w Googla "trening alaktyczny". Czyli stare dobre np 10x3 5x2 ... Czyli nie zasmiecam w miarę Ale zasmiecalem Dla osiągnięcia maksymalnej wydolności jest to konieczne, zakwaszanie znaczy. Ale to tylko na końcówce przygotowań, przed sprawdzianem, a po nim trzeba dać czas na wyzdrowienie. Na co dzień najlepiej polegać na ATP i fosfokreatynie, co oznacza wysiłek między 5 a 20 sekund (osobnicze to jest niestety), a potem przerwa na regenerację systemu energetycznego 8-10 dłuższa, niż czas pracy. Regeneracja następuje już w systemie tlenowym, dlatego czasem widać, jak ciężarowiec po ciężkim singlu ma zadyszkę, co jest nieintuicyjne, no bo po czym się zdyszał? Nie polecam też treningów dzień po dniu, powiem więcej, cały zeszły rok siła do przodu, dzięki temu, że ograniczyłem trening siłowy do 1 sesji na tydzień. Ciężko było to przeżyć, rozumiesz jak kochasz ćwiczenia, no i strach przed utratą zysków, ale okazało się to strzałem w dychę. Formuła: 1 trening z ciężką sztangą, 1 trening z umiarkowanym kettlem i 1 marsz z obciążeniem, sprawdziła się w zeszłym roku i mam nadzieję, że przyniesie sukces i w bieżącym.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A wysiłek fizyczny zawsze należy dostosować do wydolności organizmu, bo czasem więcej szkód niż pożytku może przynieść.
Absolutna zgoda, nadmierna adaptacja jednego układu, odbywa się zawsze kosztem innych. https://www.strongfirst.com/the-cost-of-adaptation/Ćwiczyć, można, ale z ostrożna.
|
|
|
|
|
|
|
chill
Newbie
|
Pewnie też terapia zimnem będzie ok jak już dojdzie do odpowiedniego przeciążenia. Jeszcze do niedawna trochę morsowałem, zimne prysznice szły po tych 8 godzinach od sesji i nie było mowy o zakwasach.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
"Zakwasy" czyli obolałość, a produkcja mleczanu, to dwie różne rzeczy. Można się zakwaszać bez obolałości i być obolałym bez zakwaszania.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Tak jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na co dzień najlepiej polegać na ATP i fosfokreatynie, co oznacza wysiłek między 5 a 20 sekund (osobnicze to jest niestety), a potem przerwa na regenerację systemu energetycznego 8-10 dłuższa, niż czas pracy. Regeneracja następuje już w systemie tlenowym, dlatego czasem widać, jak ciężarowiec po ciężkim singlu ma zadyszkę, co jest nieintuicyjne, no bo po czym się zdyszał? Pozmieniało się, pamiętam z czasów nastoletnich jak po treningu kazali znowu intensywnie ćwiczyć żeby zniwelować zakwasy. Teraz się podkreśla, że odpoczynek (regeneracja) jest częścią treningu i jak boli to nie forsować się bez potrzeby.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A bo ludzie miętkie się zrobiły.
|
|