Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12157175 razy)
|
renia
|
Szkoda, że tak mało było artykułów o Lechu Kaczyńskim - jako osobie prywatnej, za jego życia..Ja nie wiedziałam prawie nic. Obecne artykuły są pewnie sporo przekoloryzowane, ale szczegóły z życia, na pewno są prawdziwe..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Jaki mamy na to wpływ?
Nie dać się omamić jak w ostatnich wyborach. Będą niebawem wybory. Halino, jeżeli jesteś w stanie podać jakąś rozsądną alternatywę, będę wdzięczny... Chodziłem do wyborów i głosowałem zgodnie z własnym rozumem, ale wiem, że poziom ogłupienia w tym kraju jest horrendalny. Jako naród jesteśmy manipulowani od XVI-go wieku, więc podatność na tego typu działania mamy w genach. Nikt nie próbuje zrozumieć najnowszej historii, czyli tego, że będąc krajem dość zamożnym, mimo transformacji ustrojowej, która miała nas wyprowadzić z"niebytu", wyprzedajemy cały dorobek pokoleń dla łatania bieżących potrzeb, aby ludzie nie zlinczowali tych, którzy resztą narodowego majątku zawiadują. Już gdzieś napisałem, że teraz mamy czas prawdy dla tzw środowisk inteligenckich, chociaż nie wierzę w tym wypadku w żadne cuda, ponieważ ta dzisiejsza elita bardzo przypomina mi o faktach z Powstania Warszawskiego. Głupota nie jest mierzona długością brody. W obecnej perspektywie ( politycznego status quo tego kraju) nie mam wątpliwości - "po nas , choćby i potop"
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Napisała prawde .... Czyją prawdę???? Obiektywną . a co w tym artykule było nieprawdziwe ?? Napisała szczerze co myśli ,bez owijania w bawełne .
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
http://passent.blog.polityka.pl/?p=687#comment-158543 : magrud pisze: 2010-04-17 o godz. 15:24 Absolwent i Jasny Gwint. Zgadzam się z Wami w ocenie tego, kolejnego grzechu SLD. W tym ugrupowaniu nie ma żadnej ideologicznej witalności, a uniwersalne mechanizmy życia partyjnego uniemożliwiają wewnętrzne odrodzenie. Ale bądżmy sprawiedliwi do końca. Ci ludzie, którzy zginęli, wliczając bezpartyjną Jarugę -Nowacką byli przedstawicielami środowisk, które jeszcze przed okrągłym stołem marzyły o transformacji. Oni nie zdradzili swoich marzeń. Zawiedli tylko nasze oczekiwania. Całe ich dorosłe życie toczyło się w łonie establishmentu. W takich warunkach odwaga do łamania tabu topnieje szybciej niż lud na słońcu. Oni - podobnie, jak ich żyjący koledzy z różnych opcji - w całości ulepieni byli z kilku sloganów i z różną gorliwoscią i klasą im służyli. Pamiętam moje refleksje, z czasów gdy byłam posłanką z ramienia Unii Pracy. To właśnie wtedy zrozumiałam, że jest coś sztucznego i fałszywego w jednoczesnym odwoływaniu się do tradycji przedwojennej lewicy i udziału w budowaniu kapitalizmu. Pamiętajcie, że działo się to w połowie lat dziewięćdziesiątych, czyli po tym jak skutki “terapii” szokowej ujawniły się w całej pełni. Byliśmy w opozycji do koalicji SLD-PSL i przynajmniej część z nas rozumiała, co miał na myśli Aleksander Małachowski, mówiac o działaczach SLD - Nie dość , że czerwoni, to jeszcze kapitalisci. Teraz, po latach wiem, co zgubiło wtedy UP. Antykomunizm Ryszarda Bugaja. Będąc szefem UP, nie był w stanie odciąć się od wpływów Mazowieckiego i Geremka. Wysatwić swojej kandydatury na prezydenta w kontrze do namaszczonego przez Balcerowicza- Jacka Kuronia. Stworzył i przewodził więc, szpagatowemu tworowi niezdolnemu do przyciągnięcia wyborców. A kiedy, po latach, autentyczna do bółu Samoobrona została eksterminowana, jedyną lewicą pozostało SLD i mogło już bez poczucia zagrożenia ze strony lewicowego populizmu zbratać się z dawną UW. Tak więc, jest to lewica, która równie namiętnie, jak wcześniej UP, chciała być antykomunistyczna i cel swój osiągnęła. Do Katynia leciała, by to potwierdzić.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Halino, jeżeli jesteś w stanie podać jakąś rozsądną alternatywę, będę wdzięczny... Nie mam na recepty. Kiedyś pasjonowałam się polityką i było łatwiej. Rozczarował nmie ostatnio wybór PO. Już takich głupstw jakie obiecywali politycy z PO to świat nie słyszal, a jednak większość Polaków dała się omamić. Takiej nagonki jak na Kaczyńskich jeszcze nie widziały moje oczy - czemu? Bo chcieli zrobić porządek w Polsce - oczyścić z plew, więc stanowili zagrożenie dla kombinatorów. Nieszczęściem naszym jest brak "grubej kreski" jak to zrobiła Czechosłowacja i Niemcy. Po pogrzebie Kaczyńskiego Komorowski odbierał kondolencje, uśmiechnięty, dowcipny już czuł się prezydentem.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Napisała szczerze co myśli ,bez owijania w bawełne .
Szczerze - to powinna zaakceptować Polaków takimi jacy są. Czas buntu i totalnej krytyki powinien jej w tym wieku minąć. Wiem, że popyt na głupotę jest w cenie, ale ja jestem już dinozaurem dla którego 'patriotyzm' i bycie sobą jeszcze coś znaczą.
|
|
|
|
|
|
|
fink
Go
|
Jedyne co możemy pożytecznego dla Polski zrobić jeśli chodzi o poparcie dla polityków, to głosować na kandydata PiS w najbliższych wyborach. Lech Kaczyński robił dużo, aby nie zrobić z Polski wasala Brukseli i Rosji. Stawiał swoje stanowisko jasno i otwarcie. Żeby nie oddać 100 % władzy nad Polską tym zdrajcom narodu, sprzedawczykom, kumplom różnych milionerów, agentom, trzeba głosować na kandydata PiS.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Jestem podobnego zdania. Ciekawe czy Jarosław zechce kandydować.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Halina Ch., dla Gretkowskiej "patriotyzm i bycie sobą" też z pewnością wiele znaczą. W przeciwnym razie by się nie wypowiadała
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Hank
Go
|
Jedyne co możemy pożytecznego dla Polski zrobić jeśli chodzi o poparcie dla polityków, to głosować na kandydata PiS w najbliższych wyborach. Lech Kaczyński robił dużo, aby nie zrobić z Polski wasala Brukseli i Rosji. Stawiał swoje stanowisko jasno i otwarcie. Żeby nie oddać 100 % władzy nad Polską tym zdrajcom narodu, sprzedawczykom, kumplom różnych milionerów, agentom, trzeba głosować na kandydata PiS.
A kto, Panie Wielki Patrioto i Obrońco Świętej Suwerenności, podpisał Traktat Lizboński? (O przepraszam, prawidłowa nazwa wg Prawdziwych Polaków to Traktat Lezboński).
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Napisała szczerze co myśli ,bez owijania w bawełne .
Szczerze - to powinna zaakceptować Polaków takimi jacy są. Czas buntu i totalnej krytyki powinien jej w tym wieku minąć. Wiem, że popyt na głupotę jest w cenie, ale ja jestem już dinozaurem dla którego 'patriotyzm' i bycie sobą jeszcze coś znaczą. Polacy--masz na mysli tych zmanipulowanych przez media ,kościół i polityków,czy cwaniaków wazniaków i manipulantów rozmodlonych płaczacych hipokrytów . Przecież [z całym szacunkiem do tragicznie zmarłych i ich rodzin]przez cały czas heblowano nam tak mózgi ,że oczy przecierałam ze zdziwienia . Zresztą jak wyżej w wierszu.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|