Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12100155 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
andsol 13 styczeń 11, 14:07 Dora (o 10:28), a czy jest naprawdę sprzeczność tego co napisałem i Twojej odpowiedzi? Powiedziałem: O dzisiejszych Żydach w Polsce. Są. Polakami. Żydami w momencie gdy mają na to ochotę. Nie powiedziałem tu, że brak w Polsce antysemitów czy że grzebiący żuczek nie czepi się nigdy pochodzenia, mówię, że są po prostu Polakami. A wchodzenie w historię rodziny nie jest wymuszone w pracy, przy przyjmowaniu dziecka na studia czy wyborze miejsca zamieszkania. Piszę to znając codzienność paru przyjaciół i kolegów żyjących w Polsce, których rodziny były wypychane poza Kraj w 1968 a oni nie chcieli. Twoje oświadczenie, że jesteś Żydówką ma takie dla mnie konsekwencje jak oświadczanie Miłosza, że był Litwinem. No fajnie, był, ale czytam go po polsku, a po polsku pisał. Wydaje mi się, że godzisz się na “etniczną” definicję Polaków. Choć moje związki z Brazylią są nieporównanie skromniejsze niż Twoje z Polską, wyśmiałbym człowieka tutaj, który by mi nastawał, że jestem Polakiem, nie Brazylijczykiem. Jestem. Mam dwa obywatelstwa, dwa paszporty, dwie nacje i może mi skoczyć każdy, któremu to się nie podoba. Nawet jeśli mówię po portugalsku z akcentem, mówię lepiej niż większość Brazylijczyków, a z kultury życia codziennego jestem pół na pół. I nie widzę sensu ostrych nacjonalistycznych rozgraniczeń dzisiaj, w świecie zupełnie nowych odległości mentalnych i komunikacyjnych. Źródlo - http://www.blog-bobika.eu/?p=348#comment-61586
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dla mnie to jest niepoważne te problemy etniczne, religijne, czy też rasowe. Liczy się to, jakim ktoś jest człowiekiem, a nie skąd pochodzi. Nikt sobie rodziny, ani miejsca urodzenia nie wybiera...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Dla mnie to jest niepoważne te problemy etniczne, religijne, czy też rasowe. Liczy się to, jakim ktoś jest człowiekiem, a nie skąd pochodzi. Nikt sobie rodziny, ani miejsca urodzenia nie wybiera...
Jedź na Brooklyn i sobie pogadaj
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pojadę tam, gdzie mi się podoba, a nie tam gdzie Ty mi każesz...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Tak się mówi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Proponuje W dokumencie rządowym przyjętym przez Radę Ministrów 30 listopada 2010 r. pod tytułem: "Główne problemy, cele i kierunki programu rozwoju budownictwa mieszkaniowego do 2020 roku" zawarty jest (na stronie 42) następujący zapis:
"się rezygnację z ustawowego określenia katalogu osób, którym obecnie sąd musi przyznać lokal socjalny i wprowadzenie ustalania prawa do lokalu socjalnego na podstawie rzeczywistej sytuacji lokatora."
Oznacza to likwidację jakichkolwiek gwarancji (tych z art. 14 ustawy o ochronie praw lokatorów) zachowania dachu nad głową dla nieletnich, bezrobotnych, niepełnosprawnych, kobiet ciężarnych i ubogich emerytów. Wszystko zależeć ma teraz nie od praw gwarantowanych ustawą, tylko od oceny sądu, jaka jest "rzeczywista sytuacja lokatora".
Sejmowa Komisja Infrastruktury zajmie sie tym dokumentem 19 stycznia br.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|