Dasna
Go
|
Oczywiście ; Nec Hercules ..... a nie non. Coś mi języki się poplątały
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ja podpisałam. Widzę, ale czy to niezbyt lekkomyślne szafowanie własnym podpisem? Rektor, Wojewoda, Prezydent, jeśli któryś z nich zechce, załatwi sprawę w tri miga, bez zbędnych kwitów i podpisów społecznych... Od tego są.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Przedziwne , po 10 latach życia, bycia , nauki w Polsce deportacja. Coś nie tak. Chyba powinno być jakoś automatycznie przyznawane przynajmniej prawo stałego pobytu po określonej liczbie lat. Ale tylko zastanawia mnie jak ta mongolska rodzina , która jak czytam nie należy do jakiegoś "podziemia" tylko dzieci studiują , uczą się czyli świadomość jest nie" jak ze stepu" nie dopełnili pewnych spraw formalnych.? Czym to tłumaczyć? Strachem? Bo tak nie mieli by prawa zostać jako nie polityczni uchodźcy a dajmy na to ekonomiczni? Proszę niech mnie ktoś oświeci
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dla mnie nie ma sprawy. Potrafią się utrzymać od 10 lat i płacą podatki, to niech płacą nadal...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Oświeciłeś mnie jaki masz stosunek do sprawy. Natomiast dalej nie jestem" oświecona" w rzeczonej sprawie.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Dla mnie absolutnie nic dziwnego.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
...dosłownie i w przenośni...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Koleżanka, która mieszka od ca 10 lat w Sztokholmie nie narzeka. Tu nie miała gdzie pracować, a wykształcenie wyższe, język angielski i rosyjski, doświadczenie zawodowe, obycie. Tam najpierw sprzątała i uczyła się języka szwedzkiego, zdała egzamin, pracuje "umysłowo", nieźle zarabia i ani myśli by stamtąd "wiać". Nawet na opiekę lekarską nie narzeka. Nie czuje się też obca, czyli nietamtejsza, bo nikt jej tego nigdy nie dał odczuć. A! Mieszkanie ma komunalne i adekwatnie niski czynsz. Stać ją na to by tutaj odwiedzać rodzinę.
Swoją drogą sporo moich znajomych wyjechało z kraju w różne strony świata.
Artykuł, który linkowałaś jest tak napisany żeby za wiele z niego nie można było wiedzieć, niestety.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mój bratanek z żoną mieszka tam dwa lata i nie chciałby do Polski wrócić... ale na odwiedziny często przyjeżdżają.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mój bratanek z żoną mieszka tam dwa lata i nie chciałby do Polski wrócić... ale na odwiedziny często przyjeżdżają.
Więc widzisz Ludność Szwecji, Francji, Anglii, Hiszpanii, Grecji, itd czuje się nawet w prawie protestować i to już świadczy o tym że się z ludnością te kraje liczą. Nie siedzą sparaliżówani jak mysz pod miotłą, gdy widzą że źle się dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|