Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12100375 razy)
|
WojciechS
Go
|
może nie mówmy oficjalnie wogóle o tluszczach, bo jeszcze wejdzie ustawa zakazująca spożywania tluszczów nasyconych jako wybitnie szkodliwych dla organizmu ludzkiego. Oj narobiło by się bałaganu..... Roślinne tłuszcze nasycone są wybitnie szkodliwe dla zdrowia, ponieważ zawierają wiele metali ciężkich i uwadarniane są głównie w pozycji trans! Wzrost zachorowalności na nowotwory jest wprost proporcjonalny do wzrostu spożycia margaryn. Jednak zakaz produkcji margaryn jest wysoce naganny, bo niech się trują sokro lubią, a do tego, taki zakaz może spowodować znaczący wzrost spożycia bardzo zdrowych nienasyconych tłuszczy zwierzęcych, czyli głównie śmietany, masła i smalcu, czyli bardzo bogatych źródeł EPA, DHA, CLA, omega 3 i 6. A taki wzrost spowoduje zwyżkę cen, co dla Optymalnych wydaje się być wielce niekorzystne!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Teresa, mi przyda się ten temat do pracy magisterskiej. Piszę (raczej będę pisać) o utopii w różnych teoriach. Czy musi być ona tylko utopią - czy może realnym projektem. Będę pisała miedzy innymi o wizji lepszego ustoju. Wiem, że demokracja nie jest lekiem na całe zło, ale nic lepszego człowiek ponoć jeszcze nie wymyslił... A neoliberalizm do pewnego stopnia jest dobry... To może i temat "Warunek wolności - dochód gwarantowany" również? Wciąż nikt nie przetłumaczył filmu, ale może się doczekamy. To samo z książką.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O nie dziękuję. Wolę szarą rzeczywistość...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dochód gwarantowany to wizja przyszłości
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dochód gwarantowany to wizja przyszłości ... Ale dochód gwarantowany już żeśmy przerabiali!!! Przypominam główne założe: czy się stoi, czy się leży x zł się należy... Za x wstawić stosowną kwotę proletariacką, bo nie wiem ile teraz przodująca siła z obalonego systemu rząda za swoje lenistwo? Coś mi się obiło o uszy, że górnicy zaś chcom strajkować, bo im po 100tys. rocznego dochodu netto to mało jest... Ale rozumiem, bo to jedzą, piją, palą, dzieci płodzą w nadmiernej ilości, to pieniędzy zawsze będzie brakować.
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Dochód gwarantowany to wizja przyszłości ... Ale dochód gwarantowany już żeśmy przerabiali!!! Przypominam główne założe: czy się stoi, czy się leży x zł się należy... Za x wstawić stosowną kwotę proletariacką, bo nie wiem ile teraz przodująca siła z obalonego systemu rząda za swoje lenistwo? Coś mi się obiło o uszy, że górnicy zaś chcom strajkować, bo im po 100tys. rocznego dochodu netto to mało jest... Ale rozumiem, bo to jedzą, piją, palą, dzieci płodzą w nadmiernej ilości, to pieniędzy zawsze będzie brakować. Ciągle mam problem z kwalifikowaniem Twoich wypowiedzi. Zastanawiam się, czy kpisz, czy też faktycznie tak myślisz... Skąd masz dane odnośnie zarobków górników?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zgodnie z zaleceniem autora, tekst przewinąłem i nie wiem o co chodzi? Autor, krakowski przedsiębiorca, co miał do powiedzenia, to tam powiedział; zainteresowanym.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ci±gle mam problem z kwalifikowaniem Twoich wypowiedzi. Zastanawiam się, czy kpisz, czy też faktycznie tak my¶lisz... Sk±d masz dane odno¶nie zarobków górników?
To siem nie zastanawiaj, tylko sobie samodzielnie pogooooooogluj. Tu są zarobki górników i hutników z przed trzech lat, bo mi się nie chce dalej szukać - http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/gornicy;w;kghm;zarabiaja;nawet;9;tys;zl;to;zbyt;malo,240,0,374256.htmlZwiązkowcy górnicy, którzy "walczą" o pensje w KGHM zarobili zaś po 230-260 tys. zł w roku 2010, a dokładne dane podawał ostatnio serwis Bankier.pl, więc jeśli interesują cię szczegóły, to zachęcam do samodzielnego wyszukiwania. Do tego mają bodaj trzy dodatkowe pensje w roku: z barbórkowego, trzynastkę i coś tam jeszcze, czego już nie podają.
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Autor, krakowski przedsiębiorca, co miał do powiedzenia, to tam powiedział; zainteresowanym. Czyli dobrze się domyśliłem, że obowiązku czytania nie ma?
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
I na podstawie KGHM po prostu uogólniłeś. Tak powstają legendy i mity.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Zasada w KAPITALIZMIE jest prosta: są ci co sprzedają pracę i ci co ją kupują. Do tego im praca bardziej wykwalifikowana, tym więcej kosztuje. Czy te zasady są zbyt skomplikowane, aby nie wprowadzić je w życie? Nie może być tak, że połowa kraju jest kapitalistycznie przyduszona przez podatki (około 2mln drobnych przedsiębiorców pracujących na swoim), a druga komusza, chce "zarabiać" w/g własnego widzimisię, bo pamięta jeszcze czasy tow. Gierka ... To były czasy: PENSJA GWARANTOWANA - coś pięknego...
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Zapomniałeś dodać, że 2% "naszych" najbogatszych przedsiębiorców płaci śmieszne podatki w naszym kraju...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Zapomniałeś dodać, że 2% "naszych" najbogatszych przedsiębiorców płaci śmieszne podatki w naszym kraju... A co mnie obchodzi ile kto podatków płaci? Mnie interesuje tylko, czy ZUS mi wypłaci zasłużoną emeryturę... Resztę mam w ... (takie niedomówienie)
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Jak wszyscy zaczniemy płacić podatki i składki ubezpieczeniowe za granicą, tobym na to nie liczył, a w końcu w kapitalizmie musi się każdemu wszystko opłacać... To nota bene sens Twoich wypowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|