Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja ponad trzy lata spłacam regularnie kredyt we frankach i mam obecnie więcej do spłacania, niż w chwili gdy go braliśmy...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najgorzej mają ci, którzy wzięli kredyt na dom, w którym mieszkają... Jeśli z pracą się noga powinie to już nie ma zmiłuj...pod chmurkę z dziećmi...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ale kredyty to dostają bogaci, więc w czym problem? To ci co się zastanawiają czy do Egiptu, czy na Ibizę, a może nad polskie morze, choć drożej, ale bliżej...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Taki kredyt to i bogatego może wykończyć...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Słyszałam, że w Czechach jest jeszcze gorsza sytuacja. Tam też sporo osób nabrało kredyty we frankach szwajcarskich, a frank poszedł do góry, a korony czeskie w dół...Złotówka się jeszcze jako tako trzyma...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Taki kredyt to i bogatego może wykończyć... No najbogatsi muszą z kogoś żyć. Jak wycyckają nędzę do zera, to biorą się za średniaków. Jak zwykle, jak zwykle...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na końcu sami się pozjadają na wzajem...oni są jak żmija zjadająca własny ogon...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mój teść zawsze powtarzał, że jeszcze przyjdą takie czasy, że ludzie będą z miasta na wieś uciekać, żeby się wyżywić...i może ma rację. Takie gospodarstwo zapewnia spokojne, niezależne - chociaż na ogół skromne - życie...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teraz sporo osób ze wsi sprzedaje swoje produkty miastowym, a sami zaopatrują się w markecie...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
No i jak ma być u nas dobrobyt jak nawet profesor nie wie jak tego dokonać? http://forsal.pl/artykuly/522618,rybinski_skad_sie_bierze_bogactwo.html"Wyjaśnienie jest następujące. Niemcy wymyślili wiele towarów, które sprzedają w olbrzymich ilościach i bardzo drogo na całym świecie, np. samochód BMW." Wzieli i wymyślili, a to ci myśliciele z nich są "Jak pokazaliśmy w raporcie o innowacyjności polskiej gospodarki (dostępny na stronie www.madra-polska.pl), aby się wzbogacić, musimy się stać bardziej innowacyjni." Hmm no i co z tym fantem zrobić? Jeżeli u nas studiuje 5% ludności, a w Niemczech 2% (źródło: http://glos.umk.pl/2006/04/liczby/ po tym drugim rysunkiem) tzn. że za dużo studentów u nas jest? No to jak? Zmniejszyć liczbę uczelni? To bedzie wtedy bardziej innowacyjnie czy nie będzie? A może kadra zła? Nie, to tak jakbym napisał, że pan profesor nie ma pojęcia o czym mówi. I tak to będziemy błądzić, domniemywać, wymieniać poglądy, a zdrowie i bogactwo omijać będzie szerokim łukiem nasz kraj Chyba że...?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Niemcy sporo polskiej inteligencji wymordowali w czasie II wojny. Teraz na pewno byłoby więcej mądrych ludzi w Polsce - potomków tych wybitnych ludzi, którzy zginęli tylko za to, że byli ludźmi myślącymi... Ponadto Niemcy lepiej odżywiają się od nas. Kupowali (i kupują) polskie gęsi, a my importowaliśmy amerykańską pszenicę...
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Ktoś, kto ma wpływ na oprocentowanie wszelkich kredytów, tudzież pożyczek, nie będzie sam siebie okradał, no, chyba, że jest kompletnym idiotą..., no, ale myślę, że takich od pierwszego kopa wypisują ze swego układu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Niech by już mieli, ale, żeby chociaż trochę dbali o pozostałych mieszkańców tego pięknego k-raju... kraju kwitnącej lichwy...
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Reniu, bez jaj(!), jak można w coś takiego wierzyć... Wszystko ponoć opiera się na wiedzy, a nie na wierze.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja bym proponowała by najpierw o innych zadbali, potem zaś o siebie
|