administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dostałam mailem:
"Witaj,
Jak przystalo na prawdziwa demokracje nowy polski KODEKS WYBORCZY przewiduje, ze prawo do darmowych debat telewizyjnych w telewizji publicznej maja tylko partie, ktore otrzymuja gigantyczne miliony z naszych podatkow i dlatego mogly zarejestrowac listy we wszystkich 41 okregach.
Palikot nie ma prawa do debaty darmowej w telewizji publicznej bo nie zarejestrowal list w 2 okregach, PPP w 3 okr. Wyjatkowo w podobnej sytuacji jest PSL (39 okregow). Pozostali co maja 19, 20 czy 8 okregow - tym bardziej odpadaja z darmowych debat w tv publicznej.
A oto fragment kodeksu:
Art. 120. § 1. Telewizja Polska Spółka Akcyjna, zwana dalej "Telewizją Polską", ma obowiązek przeprowadzenia debat pomiędzy przedstawicielami tych komitetów wyborczych w wyborach do Sejmu lub w wyborach do Parlamentu Europejskiego w Rzeczypospolitej Polskiej, które zarejestrowały swoje listy kandydatów we wszystkich okręgach wyborczych, a w przypadku wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej - pomiędzy kandydatami. Czas debat nie jest wliczany do czasu antenowego, o którym mowa w art. 117 i art. 119.
§ 2. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji określi w drodze rozporządzenia, po zasięgnięciu opinii Zarządu Telewizji Polskiej, szczegółowe zasady i tryb przeprowadzenia debat, o których mowa w § 1, w tym czas trwania debat i program ogólnokrajowy, w którym debaty będą przeprowadzane, sposób przygotowania i emisji debat, oraz sposób upowszechnienia informacji o terminie emisji debat - tak, aby zapewnić poszanowanie zasady równości w prezentowaniu stanowisk i opinii uczestników debaty.
Teresa Jakubowska"
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak przystało na "prawdziwą" demokrację...
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Kiedy przypominam sobie te nasze, pożal się, Boże debaty, to dochodzę do wniosku, że "odsunięci" od nich liderzy "niepełnowartościowych" ugrupowań nic na tym nie tracą.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teresa - tak dobrze ludzie mieli w Libii i jeszcze im źle?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...Wiem, że to chodzi o reżim Kadafiego, ale nie myślałam, że ludzie tam są/byli tam zamożni...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Najwyraźniej Libijczycy znudzili się tym dobrobytem i bidy z nędzą się im zachciało! Za dwa trzy latka zatęsknią za Muammarem Ale to se ne vrati...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ja tam za naszymi kacykami nie tęsknię
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Czepiasz się Wkładka mięsna przecież też była...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak można postępować wbrew Konstytucji? Nie rozumiem... To po co ona w ogóle jest?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
A mogłybyście mi Panie konstytucjonalistki wyjaśnić dlaczego ludzie, którzy zostali za granica maja decydowac o tym co się dzieje w kraju ?? dla mnie właśnie ważność paszportu jest takim wyznacznikiem, jeżeli ktoś opuścił swoją ojczyznę na tyle dawno, że papierek się zdezaktualizował to albo niech wraca i ponosi odpowiedzialność za swój "głos" albo niech sie od....... P.S. siepowtarzam ale co tam;)
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Aby PiS miał większe poparcie... Bo "zagraniczni" zawsze widzą odwrotnie.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|