Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12102370 razy)
|
|
administ
Go
|
Jeszcze odnośnie emerytur... Mój mąż twierdzi, że jeśli wszyscy płacimy jednakowe składki emerytalne, to powinniśmy otrzymywać ustawowo zagwarantowane jednakowe emerytury (podstawowe). Jeśliby ktoś chciał otrzymywać wyższą, musiałby we własnym zakresie wpłacać na to dodatkowo. Dlaczego np. sprzątaczka ma mieć mniejszą emeryturę od premiera, jeśli takie same składki odprowadza? Niech premier płaci dodatkowo jeśli chce mieć wyższą emeryturę...gdzie równe prawa obywateli?
Reniu, weź do ręki : USTAWA z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. (Dz. U. 98.137.887 z dnia 10 listopada 1998 r.) z późniejszymi poprawkami i zaraz się dowiesz, że nie wszyscy płacicie jednakowe stawki emerytalne, a także dlaczego Premier ma wyższą emeryturę niż tania siła robocza, a także, że równe prawa to fikcja, a także, że... i.t.d... A także, że jojceniem inflacyjno-roszczeniowym się tego nie zmieni!
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A dzisiejszy kryzys to zasługa teorii inflacyjno-popytowej zubażającej klasę średnią, a kłopoty Polski, to brak klasy średniej, a...
Niestety "wizje" Keynesa bardziej przypadły do gustu politykom (co jest zrozumiałe, bo który z nich odmówi sobie możliwości "rządzenia" wszystkim i wszystkimi) niż zdroworozsądkowego Friedrich'a Hayek'a. Co do przykładu Finlandii, który podał "piosza" to jest to dobra droga, którą powinnismy podążać. Edukacja i zwiekszone nakłady na badania są w obszarze naszych możliwości finansowych. Nie ścigajmy się w sprzedaży zasobów materialnych (węgiel, miedź, a za chwilę gaz łupkowy) tylko mądrze nimi gospodarujmy (jak Norwegia) poprzez stworzenie bazy przemysłowej zdolnej wyprodukować nowoczesne, a co za tym idzie konkurencyjne na świecie produkty. Nie czarujmy się, bez odpowiednio wykształconej kadry z naciskiem na kierunki techniczne nic nie osiągniemy! Niestety samo uwolnienie drobnej przesiebiorczości (którą skutecznie chyba na czyjeś polecenie zarzynamy - przykład Optimus) to za mało. Potzrebujemy dużych flagowych wspieranych przez państwo firm. Firm, które będą poprzez protekcjonizm państwowy (tak, wszyscy tak dookoła robią!) konkurować w gospodarce globalnej. Dopiero wtedy rozkwitną drobne i średnie przedsiębiorstwa - oczywiście przy rozsądnej polityce fiskalnej. A że się da? Nokia - od tartaku do telekomunikacji - wszystko się da.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Reniu, weź do ręki : USTAWA z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. (Dz. U. 98.137.887 z dnia 10 listopada 1998 r.) z późniejszymi poprawkami i zaraz się dowiesz, że nie wszyscy płacicie jednakowe stawki emerytalne, a także dlaczego Premier ma wyższą emeryturę niż tania siła robocza, a także, że równe prawa to fikcja, a także, że... i.t.d... A także, że jojceniem inflacyjno-roszczeniowym się tego nie zmieni! Dobra, dobra... nie znam się... i mam to wszystko gdzieś...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
i mam to wszystko gdzieś... Gdybym był singlem też pewnie miałbym to wszystko gdzieś, ale wszystko się zmieniło, gdy rodzina nam sie powiększyła
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja nie liczę na to, że państwo mi cokolwiek pomoże, raczej chcę tego, żeby mi jak najmniej przeszkadzało...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ja nie liczę na to, że państwo mi cokolwiek pomoże...
Mam dokładnie taką samą postawę.
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
A ja bym chciała żeby państwo wzięło się za likwidowanie szarej strefy to może nie musielibyśmy tak długo pracować. Przy okazji może konkurencja byłaby uczciwa. Wkraczają dopiero wtedy jak stanie sie jakaś tragedia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak zwykle. Dobroć dla dobrych.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zachciało mi się własnie śmietanki - zajrzałem do lodówki i była! Spełniło mi się
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Wolałbym żeby nasze były niezyskowne, a nawet stratne, tak jak niemieckie
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Marzenie, które się nie spełni zbyt szybko.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale gdyby weszła odpowiednia ustawa uniemożliwiająca nabywanie obligacji przez obcy kapitał to z wysokiej rentowności bym sie cieszył Czyli wszystko zależy jak leży
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
nabywanie obligacji przez obcy kapitał Teraz, aby uniknąć kosztów związanych ze spreadem, chcą wymusić, aby znieśli 5% ograniczenie inwestowania za granicą przez OFE! No po co kupować te złotówki, jak można rabować polskich "emerytów" we własnej walucie i na własnej giełdzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|