Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12114158 razy)
|
renia
|
A kto by chciał do Tuczarni jechać? Lepiej, aby wygrał ten bardziej opalony, to przynajmniej nie będzie kolejnej okupacji Polski tym razem przez USarmy. PS a dlaczego tucznikom nie wprowadzili wiz do Polski? Większość z nich nawet nie wie gdzie ta Polska leży...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale ci co ten kraj okradają, to dokładnie wiedzą.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Autorem artykułu jest: Mariusz Max Kolonko – jeden z najbardziej znanych polskich dziennikarzy, prezenter i producent telewizyjny, scenarzysta. Były korespondent TVP i TVN w USA. Od września 2009 publicysta amerykańskiego portalu opiniotwórczego "The Huffington Post"... ...reportaż opiniotwórczy... po przeszkoleniu w USA...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Całe wioski na Podlasiu marzą o wyjeździe do Stanów. Moi tez nawet nie chcą słyszeć o powrocie z Wlk.Brytanii do Polski. Nasza rodzinka w Stanach też ani myśli wracać.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Typowy "Polak" który wybrał nową ojczyznę i za wszelką cenę przekonuje sam siebie, że dokonał właściwego wyboru Tuczarnia jest obecnie w recesji politycznej, ekonomicznej, zdrowotnej itd. i nic nie wskazuje na to aby prędko z tego wyszli
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Wydaje mi się , ze Kolonko ma się całkiem dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
...Tuczarnia jest obecnie w recesji politycznej, ekonomicznej, zdrowotnej itd. i nic nie wskazuje na to aby prędko z tego wyszli Coś jak u nas, acz inaczej trochę.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Wydaje mi się , ze Kolonko ma się całkiem dobrze.
Ekonomicznie pewnie jest zaspokojony i wtedy sie okazuje, że jest cos jeszcze
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Całe wioski na Podlasiu marzą o wyjeździe do Stanów. Moi tez nawet nie chcą słyszeć o powrocie z Wlk.Brytanii do Polski. Nasza rodzinka w Stanach też ani myśli wracać. Polacy za granicą nigdy nie czują się u siebie, gospodarzami...Nie dorównują gospodarzom, są tymi "gorszymi". Najczęściej wykonują najcięższe prace za najniższe pieniądze... My dostawaliśmy przez lata paczki ze Stanów z ciuchami...Dużo ładniejsze mieliśmy swoje tutaj na miejscu. Pamiętam, że moje dzieci najbardziej cieszyły się z tego dużego kartonu do zabawy... Ja uważam, że nasz rząd okropną prowadzi politykę - rozsprzedawania polskich firm i skazywanie Polaków na banicję...
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Akurat jeśli chodzi o Kolonko to jest przednio zasymilowany. Moi zagraniczniacy także. Więc te "śpiewy duszy" , hej te lasy zielone, hej te .... itd. Tak stara Polonia jeszcze marzy. Ale cosik nie wracają masowo do tego naszego raju nad Wisłą.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Całe wioski na Podlasiu marzą o wyjeździe do Stanów. Moi tez nawet nie chcą słyszeć o powrocie z Wlk.Brytanii do Polski. Nasza rodzinka w Stanach też ani myśli wracać. Polacy za granicą nigdy nie czują się u siebie, gospodarzami...Nie dorównują gospodarzom, są tymi "gorszymi". Najczęściej wykonują najcięższe prace za najniższe pieniądze... My dostawaliśmy przez lata paczki ze Stanów z ciuchami...Dużo ładniejsze mieliśmy swoje tutaj na miejscu. Pamiętam, że moje dzieci najbardziej cieszyły się z tego dużego kartonu do zabawy... Ja uważam, że nasz rząd okropną prowadzi politykę - rozsprzedawania polskich firm i skazywanie Polaków na banicję... No, a dlaczego mieliby się czuć gospodarzami jak wyemigrowali? To chyba normalne. Najcięższe prace wykonują , bo nie znają języka, nie zrobili odpowiednich studiów albo nie nostryfikowali dyplomu , więc czego można oczekiwać?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
No nie wracają, bo potem jest tak, że ani tu, ani tam człowiek nie czuje sie u siebie
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jakoś ja takich obserwacji nie mam. Znasz to z autopsji?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ale Reniu , że nasz rząd prowadzi gó....ną politykę to w pełni się zgadzam.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ja uważam, że nasz rząd okropną prowadzi politykę - rozsprzedawania polskich firm i skazywanie Polaków na banicję... Dokładnie - no i ta hipokryzja z polityka prorodzinną, a potem dzieciaki szukaja pracy za granicą
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jakoś ja takich obserwacji nie mam. Znasz to z autopsji? No nie, ja mieszkam cały czas tutaj i pewnie tak zostanie. To są obserwacje mojej rodziny i znajomych, którzy wyjechali. Część z nich ekonomicznie bardzo duzo (niektórzy nawet bardzo, bardzo) zyskała, a jak z nimi dłuzej pogadam, to czują sie wyobcowani. No i ta nieszczęsna komuna padła, z tym wielu nie potrafi sie pogodzic
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jakoś ja takich obserwacji nie mam. Znasz to z autopsji? No nie, ja mieszkam cały czas tutaj i pewnie tak zostanie. To są obserwacje mojej rodziny i znajomych, którzy wyjechali. Część z nich ekonomicznie bardzo duzo (niektórzy nawet bardzo, bardzo) zyskała, a jak z nimi dłuzej pogadam, to czują sie wyobcowani. No i ta nieszczęsna komuna padła, z tym wielu nie potrafi sie pogodzic Hm? Ale prawdę mówiąc tak ma być. Tak to jest. Rozumiem o czym piszesz, ale ja swojej córce powtarzam , włączaj się, asymiluj, wspinaj się. Albo wracaj. No, to jak jesteś dorosła to wybieraj i ponoś konsekwencje. Czy nie tak?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mój mąż ma trójkę rodzeństwa w Ameryce, ja dwójkę w Niemczech. Ta nasza "zagraniczna" rodzina uważa się za bogatych, chociaż nic więcej nie dorobili się tam niż my tutaj. Na starość chętnie wróciliby do Polski ale nie mają z czym. Jak sprzedadzą tam dom to kupią tutaj i nic im nie zostanie... Myśleli, że na emeryturze wrócą, będą mieszkać tutaj a emerytury dostawać stamtąd...a teraz muszą pracować prawie do siedemdziesiątki... i są "załatwieni"...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wydaje mi się , ze Kolonko ma się całkiem dobrze.
Ten "typ genetyczny" wszędzie ma się całkiem dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|