Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12114432 razy)
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
jastrzębiem... mialo być... a tych orderów chyba jemu nie zabrano...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O właśnie... nawet bez włączania bezpiecznika podwozia Brzozy by skosił ale załoga by była cała... Ale tematu by znowu nie było... tylko orderów więcej...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Całe wioski na Podlasiu marzą o wyjeździe do Stanów. Moi tez nawet nie chcą słyszeć o powrocie z Wlk.Brytanii do Polski. Nasza rodzinka w Stanach też ani myśli wracać. Polacy za granicą nigdy nie czują się u siebie, gospodarzami...Nie dorównują gospodarzom, są tymi "gorszymi". Najczęściej wykonują najcięższe prace za najniższe pieniądze... My dostawaliśmy przez lata paczki ze Stanów z ciuchami...Dużo ładniejsze mieliśmy swoje tutaj na miejscu. Pamiętam, że moje dzieci najbardziej cieszyły się z tego dużego kartonu do zabawy... Ja uważam, że nasz rząd okropną prowadzi politykę - rozsprzedawania polskich firm i skazywanie Polaków na banicję... Reniu, moi znajomi którzy tu z biznesowych powodów wpadli w spiralę długów i trzy lata temu wyjechali bez znajomości języka do Anglii twierdzą że porównując swój byt tam i w Polsce czują się jak u siebie w Anglii. I przekonujących argumentów sporą listę mają. "...W tegorocznym rankingu Polska spadła z 28. na 32. miejsce. Najlepiej wypadliśmy w podrankingu bezpieczeństwa - 25. pozycja, a najgorzej w zestawieniu mierzącym sytuację ekonomiczną (<strong>52. miejsce</strong> - podkreślenie TS). W czołówce rankingu dobrobytu są państwa skandynawskie: Norwegia, Dania, Szwecja. Czwarte miejsce zajęła Australia. Na następnych pozycjach uplasowały się: Nowa Zelandia, Kanada, Finlandia, Holandia, Szwajcaria i Irlandia..." <strong>Więcej</strong> - http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ranking-dobrobytu-polska-spadla-o-cztery-pozycje,1,5293545,wiadomosc.html .
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teresa, trochę to ci co wyjechali próbują przekonać samych siebie i tych co zostali w kraju jak oni mają dobrze. To takie psychologiczne mechanizmy obronne. Oglądałaś może film "Szczęśliwego Nowego Jorku"? Jak to Polacy są "szczęśliwi" w Ameryce? I jaki dają przekaz do Polski? Oni zawsze tam będą tymi "gorszymi" - obywatelami drugiej kategorii...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
O, bohater narodowy - niejaki Wrona, zniszczył nowego Boeinga, bo nie zauważył, że bezpiecznik od podwozia ma wyłączony... Ale obyło się bez trupów na szczęście. To jest wiadomość! Ale dlaczego ten bezpiecznik był wyłączony? Jakieś zwarcie, czy przypadkowo ktoś wcisnął? I jak to się stało, że przez cały lot nad oceanem (po starcie podobno było wiadomo, że coś jest nie tak) nikt na to nie wpadł? Moim zdaniem ta sprawa nie jest do końca wyjaśniona, a facet miał wczesniej sporo godzin wylatanych i wyglądał na osobę opanowaną.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Być może błąd ludzki i niedopatrzenie, ale nie chce mi się w to wierzyć. Nikt z pilotów i z obsługi naziemnej nie wpadł na to aby sprawdzić bezpieczniki? Może są zapisy wszystkich rozmów z kabiny i z Ziemią, jak słowo "bezpiecznik" nie padło, to wtedy faktycznie ma facet prze$#$#ne
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
O, bohater narodowy - niejaki Wrona, zniszczył nowego Boeinga, bo nie zauważył, że bezpiecznik od podwozia ma wyłączony... Ale obyło się bez trupów na szczęście. To jest wiadomość! Ale dlaczego ten bezpiecznik był wyłączony? Jakieś zwarcie, czy przypadkowo ktoś wcisnął? I jak to się stało, że przez cały lot nad oceanem (po starcie podobno było wiadomo, że coś jest nie tak) nikt na to nie wpadł? Moim zdaniem ta sprawa nie jest do końca wyjaśniona, a facet miał wczesniej sporo godzin wylatanych i wyglądał na osobę opanowaną. Mozne sie tez domyslac jak to u nas zwykle bywa z bezpiecznikami - komus byl potrzebny wiec sobie pozyczyl a wstawil prowizorycznie gwozdzia lub drucik
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Blackend
|
U nas to możliwe - same "złote rączki" dookoła
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Być może błąd ludzki i niedopatrzenie, Podobno Wrona zapomniał włączyć tego bezpiecznika przy starcie, a jak z wieży pytali, czy włączony, to drugi pilot im powiedział, że włączony, a nie sprawdził. Więc zalecili zgodnie z procedurą lądowanie bez podwozia.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W takim razie "Panie miej nas wszystkich na przyszłość w opiece"
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Z bohatera do zera... Zniszczył nam taki piękny, nowy samolot...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Z pensji pewnie potrącą
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Teresa, trochę to ci co wyjechali próbują przekonać samych siebie i tych co zostali w kraju jak oni mają dobrze. To takie psychologiczne mechanizmy obronne. Oglądałaś może film "Szczęśliwego Nowego Jorku"? Jak to Polacy są "szczęśliwi" w Ameryce? I jaki dają przekaz do Polski? Oni zawsze tam będą tymi "gorszymi" - obywatelami drugiej kategorii... Reniu, uzasadnienie było solidne i mnie przekonało. Też bym tak chciała, tutaj. A co do tam to przecież wracają do Polski niektórzy i wyjeżdżają znowu, bo trudniej im się przyzwyczaić do "porządków" u nas niż przed pierwszym wyjazdem. Ciekawa jestem, co córcia Dasny powiedziałaby o swoim w Anglii samopoczuciu? A Twoja rodzina za granicą?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ja napisze o mojej - tęsknią jak diabli Idealna sytuacja, to taka gdy stac nas na mieszkanie i zycie troche tu, troche tam i siam i jeszcze dalej, ale takich jest niewielu
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teresa, trochę to ci co wyjechali próbują przekonać samych siebie i tych co zostali w kraju jak oni mają dobrze. To takie psychologiczne mechanizmy obronne. Oglądałaś może film "Szczęśliwego Nowego Jorku"? Jak to Polacy są "szczęśliwi" w Ameryce? I jaki dają przekaz do Polski? Oni zawsze tam będą tymi "gorszymi" - obywatelami drugiej kategorii... Reniu, uzasadnienie było solidne i mnie przekonało. Też bym tak chciała, tutaj. A co do tam to przecież wracają do Polski niektórzy i wyjeżdżają znowu, bo trudniej im się przyzwyczaić do "porządków" u nas niż przed pierwszym wyjazdem. Ciekawa jestem, co córcia Dasny powiedziałaby o swoim w Anglii samopoczuciu? A Twoja rodzina za granicą? Moja to by chciała wrócić na emeryturze, tutaj mieszkać a stamtąd emeryturę brać...ci z Niemiec, a ci z Ameryki nie myślą o powrocie, nie mają po co) ale już powoli zmieniają zdanie bo tam ich dzieci i wnuki się urządzają...im już (tak jak pisał Blackend) ani tam dobrze, ani tutaj nie mają do czego wracać....teraz emerytura nie tak szybko... Ale i ci w USA, w Kanadzie i w Niemczech narzekają, że wszystko tam coraz droższe. Niemcy muszą na Unię pracować i na tych Turków na zasiłkach, a w Stanach benzyna już jest litr po 1 $ USD...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Szerzenie demokracji w "roponosnych" krajach bardzo drogie jest
|
|