Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12123900 razy)
|
renia
|
Tak, to jest tak samo...
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
Szkoda tylko, że nie napisano, że w mordzie na bezbronnej ludności brał udział Abba Kovner. Ale to do życiorysu nie pasuje: http://en.wikipedia.org/wiki/Abba_KovnerI jeszcze o tym, dlaczego niewiele osób wie o takich historiach: Przez dziesiątki lat zbrodnia w Koniuchach była tematem tabu. Upamiętniał ją tylko stary, spróchniały krzyż. Z pewnością wydarzenie to zostałoby zapomniane, gdyby nie list Kongresu Polonii Kanadyjskiej do prof. Leona Kieresa z IPN. Na jego podstawie łódzki oddział IPN przeprowadził śledztwo, natomiast po długim okresie oczekiwania, 22 maja 2004r minister Andrzej Przewoźnik oraz przedstawiciele Biura Rady Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa dokonali uroczystego odsłonięcia Pomnika Ofiar w Koniuchach. W ceremonii uczestniczyli także: Ambasador RP w Wilnie, Konsul Generalny w Wilnie, Attache Wojskowy w Wilnie i władze rejonowe. Jednak w polskich mediach nie było żadnej wzmianki o tym wyjątkowym wydarzeniu. W owym czasie cały kraj żył sprawą Jedwabnego. Pokazanie relacji z uroczystości upamiętnienia ofiar żydowskiej zbrodni na Polakach nie wpisywało się w ówczesny klimat polityczny. Do dziś temat tej zbrodni, jak i innych, popełnionych przez Żydów na Polakach w Nalibokach, Niewoniańcach, Werenowie, Bojarach, jest tematem niebezpiecznym i bardzo niechętnie podejmowanym przez dziennikarzy, którzy boją się posądzenia o antysemityzm. Także IPN wykazał się zadziwiającą opieszałością w prowadzeniu śledztwa. W Izraelu, Rosji i USA wciąż żyją sprawcy tej zbrodnii. Są znani z imienia i nazwiska, jednak IPN nie podjął nawet próby ich przesłuchania. Wystosował tylko wniosek do Kanady, Białorusi i na Litwę o przesłuchanie w drodze pomocy prawnej świadków (nie sprawców!), oraz odnalezienie dokumentacji archiwalnej związanej z ta sprawą. Z kolei w sprawie Jedwabnego śledztwo przeprowadzono w ciągu 18 miesięcy i już w 2002r. wydano dwutomową „białą księgę”, liczącą ponad 1500 stron, z podstawowymi dokumentami oraz analizą historyczną, socjologiczną i prawną. Nie wszystkie sprawy traktowane są więc w taki sam sposób.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Szkoda tylko, że nie napisano, że w mordzie na bezbronnej ludności brał udział Abba Kovner. Ale to do życiorysu nie pasuje:
Dobry jesteś z historii...Prawdziwej historii nie da się zmienić, prawda jest jedna, ale ta pisana powinna być niezakłamana, niezatajana i nie stronnicza - bez względu na "obowiązujące" w danym czasie preferencje polityczne...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zdziwili mnie ci Żydzi... nie wiedziałam, że oni też mordowali Polaków... Historia w szkole była moją najsłabszą stroną...Mieliśmy taką nauczycielkę zołzę, że chyba nikt u nas historii nie lubił...zresztą po co komu takie zakłamane opowieści typu: "bajki z mchu i paproci"...
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
bez względu na "obowiązujące" w danym czasie preferencje polityczne... Dokładnie, zgadzam się. Każdy ma swoje sympatie polityczne, swój światopoglad, ale jak się bierzemy za historię, to warto podchodzić do tego uczciwie.
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
Zdziwili mnie ci Żydzi... Rolling Eyes nie wiedziałam, że oni też mordowali Polaków... Rolling Eyes Całkowicie zamilczana jest historia Judenratów i policji im podlegającej. Teraz sprawdziłem w Wiki: jest hasło - Jüdischer Ordnungsdienst, tak jakby nie było polskiej nazwy. Ale widać poprawność polityczna nie pozwala. Czytałem ostatnio opracowanie naukowe dotyczące historii takiej jednostki w getcie w Ostrowcu Św. Człowiek cały czas człowiek przekonuje się, jak mało wie o historii. Żeby nie było, Żydzi mnie ani ziębią, ani parzą, tylko zawsze zastanawiałem się, skąd taka zmowa milczenia nad pewnymi tematami. Zresztą to, o czym tu piszemy, to tylko czubek góry lodowej. Podobnie ma się sprawa z innymi zagadnieniami z historii Polski, szczególnie tej w ostatnim wieku.
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
"bajki z mchu i paproci" jako ciekawostkę podam inny przykład z zupełnie innej pozycji ideologicznej, żeby nie było, że mam jakieś manie http://kompromitacje.blogspot.com/2013/01/leszek-zebrowski-cytuje.htmli historia slynnego cytatu, rzekomo ze Stalina. "Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej" tak często powtarzana przez prawicę.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tą z ostatniego i obecnego wieku odkłamią pewnie dopiero w następnym... jak już nie będzie kogo ukarać...
|
|
|
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
jak już nie będzie kogo ukarać... Rolling Eyes
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jestem przekonana, że ogólnie świadomość ludzka obecnie wzrosła i już by tak na rozkaz bestialsko nie mordowali innych, tylko dlatego, że są "inni"... Ogólnie...oprócz wyjątków...
|
|
|
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Jestem przekonana, że ogólnie świadomość ludzka obecnie wzrosła i już by tak na rozkaz bestialsko nie mordowali innych, tylko dlatego, że są "inni"... Ogólnie...oprócz wyjątków... A Rwanda ?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...wyjątki są...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jestem przekonana, że ogólnie świadomość ludzka obecnie wzrosła i już by tak na rozkaz bestialsko nie mordowali innych, tylko dlatego, że są "inni"... Ogólnie...oprócz wyjątków... A była Jugosławia? Całkiem niedawno.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...wyjątki są...
I to niemałe, nie wszędzie świadomość wzrasta, ale mam na myśli to, że ogólnie (większość ludzi) jest mniej brutalna niż dawniej...bardziej humanitarna...cywilizowana - w tym pozytywnym znaczeniu. Chociaż zła jest nadal sporo, ale mordercy działają częściej w "białych rękawiczkach"...i białych fartuchach...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jestem przekonana, że ogólnie świadomość ludzka obecnie wzrosła i już by tak na rozkaz bestialsko nie mordowali innych, tylko dlatego, że są "inni"... Ogólnie...oprócz wyjątków... A była Jugosławia? Całkiem niedawno. Wiedziałam, że mnie zasypiecie różnymi przeciwnymi przykładami...chodzi mi o to, że głównie przez media (przede wszystkim internet) ludzie stali się bardziej świadomi i mniej skłonni do przemocy...jeśli się mylę, to słucham Was..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jestem już w domu i przeczytałam z zainteresowaniem Wasze posty. I dorzucę cegiełkę. Wiadomo jestem często na Ukrainie i ten temat dotyka mnie najbardziej. Czytam , oglądam programy historyczne i czasami mnie krew zalewa. Lubię Ukraińców tak jak napisałam i nikomu bardziej jak mnie nie zależy na fajnych stosunkach z nimi. Ale..... Jest we Lwowie - " Wysoki Zamek we Lwowie – murowany, gotycki zamek królewski we Lwowie, wzniesiony w II połowie XIV wieku przez króla Polski Kazimierza III Wielkiego. Zbudowany został w miejscu zamku drewnianego, wzniesionego po 1251 przez Daniela Halickiego. Warowny, położony na wzgórzu Wysokim Zamku, na północ od Starego Miasta; zniszczony w 1704 roku, rozebrany w roku 1772." Co podają Ukraińcy- Висо́кий За́мок (пол. Wysoki Zamek) — замок, збудований під керівництвом Галицько-Волинського князя Лева на Замковій горі у Львові.За архівними документами і науковою літературою Високий та Низький замки у Львові виникли в часи Галицько-Волинської держави. З руських літописів і пізніших хронік XVI-XVII ст. (Альнпека, Ґруневеґа, Зиморовича) відомо, що на Замковій горі під керівництвом князя Лева Даниловича збудували укріплення. Вони були дерев'яно-земляними, як і переважна більшість руських градів. 1259 року на вимогу хана Бурундая, укріплення були розібрані, але в 1270 році відбудовані наново. (Львівський історик В.Зиморович вважав цей рік датою первісного будівництва фортифікацій на Замковій горі) У 1340 році, коли Львів вперше був захоплений Казимиром ІІІ, за словами хроніста Длуґоша, було спалено дерев'яний замок. Повторно швидкоруч відновлений замок був спалений литовцями у 1353 році. I to prawda , ale już potem dalej jest enigmatycznie, żeby nie przyznać , że Wysoki Zamek został odbudowany przez króla Kazimierza, że był znowu zniszczony i znowu odbudowany przez Krzysztofa Grodzickiego. Informacje tak podane , żeby wymazać wkład Polski. Jest tu Polska w bardzo niekorzystnym świetle przedstawiona. Dlatego jak chodzę po Lwowie widzę polskie napisy, polskie dawne sklepy i słyszę , że to po austriackie a polskie napisy to przez jakiś przypadek to burzy się we mnie krew. Tyle, że ja tu w dyskusje się nie wdaję.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A ogólnie Ukraińcy nie lubią Polaków?
|
|