Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12102395 razy)
|
Blackend
|
Trzeba wykazać się roztropnością aby wykiwać brukselskich cwaniaczków, a nie po pisowsku obrażać. Jest to możliwe. Dotrze wreszcie do "euroentuzjastów", że to nie jest ta unia do której Polska wstępowała w 2004r.! W chwili brexitu postawa brytoli wydawała się nierozsądna, ale z perspektywy czasu - trzeba ich pochwalić za to posunięcie, choć teraz ponoć wracać chcą. Polska dobrze urządzona może być samodzielnym bogatym bytem państwowym, ale kto to "urządzi"? No więc do mnie nie dotarło jakby co. A co do wyspiarzy, to mogli sobie takiego focha strzelić. City to największe centrum finansowe świata, Anglia to drugie i jedyne po Francji mocarstwo atomowe w Europie, Anglia jest niezależna energetycznie, język angielski jest dominującym językiem. Polska nie ma nic z tych rzeczy, które wymieniłem powyżej. Mało tego, jeżeli będzie możliwość przyjąć euro, to ja za tym zagłosuję.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Musimy brać bo wszystkie kurki ich...
Można się dalej na procent zadłużać na rynkach finansowych.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Trzeba wykazać się roztropnością aby wykiwać brukselskich cwaniaczków, a nie po pisowsku obrażać. Jest to możliwe. Dotrze wreszcie do "euroentuzjastów", że to nie jest ta unia do której Polska wstępowała w 2004r.! W chwili brexitu postawa brytoli wydawała się nierozsądna, ale z perspektywy czasu - trzeba ich pochwalić za to posunięcie, choć teraz ponoć wracać chcą. Polska dobrze urządzona może być samodzielnym bogatym bytem państwowym, ale kto to "urządzi"? No więc do mnie nie dotarło jakby co. A co do wyspiarzy, to mogli sobie takiego focha strzelić. City to największe centrum finansowe świata, Anglia to drugie i jedyne po Francji mocarstwo atomowe w Europie, Anglia jest niezależna energetycznie, język angielski jest dominującym językiem. Polska nie ma nic z tych rzeczy, które wymieniłem powyżej. Mało tego, jeżeli będzie możliwość przyjąć euro, to ja za tym zagłosuję. To nie ma zadnego znaczenia ekonomicznego dla Polski. Zwykła łupanka portfela podatnika
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Musimy brać bo wszystkie kurki ich...
Można się dalej na procent zadłużać na rynkach finansowych. Nie wiemy czy można iść do konkurencji...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na przyszły rok przewidziano 165 mld zł deficytu, czyli inaczej mówiąc zaciągniętego długu na rynkach finansowych. Długi mają tą nigdzie nie spotykaną właściwość, że się nie przedawniają.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Na którym rynku ?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Na rynkach finansowych poprzez sprzedaż obligacji.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26613
|
Trzeba wykazać się roztropnością aby wykiwać brukselskich cwaniaczków, a nie po pisowsku obrażać. Jest to możliwe. Dotrze wreszcie do "euroentuzjastów", że to nie jest ta unia do której Polska wstępowała w 2004r.! W chwili brexitu postawa brytoli wydawała się nierozsądna, ale z perspektywy czasu - trzeba ich pochwalić za to posunięcie, choć teraz ponoć wracać chcą. Polska dobrze urządzona może być samodzielnym bogatym bytem państwowym, ale kto to "urządzi"? No więc do mnie nie dotarło jakby co. A co do wyspiarzy, to mogli sobie takiego focha strzelić. City to największe centrum finansowe świata, Anglia to drugie i jedyne po Francji mocarstwo atomowe w Europie, Anglia jest niezależna energetycznie, język angielski jest dominującym językiem. Polska nie ma nic z tych rzeczy, które wymieniłem powyżej. Mało tego, jeżeli będzie możliwość przyjąć euro, to ja za tym zagłosuję. Spoczko! Polsce starczy z unii Europejski Obszar Gospodarczy i Schengen, a komisarze ludowi komunii niech reszcie urządzają komunę. Przy nowych "traktatach" starczy odmowa ratyfikacji - proste? Tylko ktoś z Polski musi to komisarzom ludowym powiedzieć. I tyle.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
... City to największe centrum finansowe świata... Wiek temu. Teraz drugie, może trzecie.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Spoczko! Polsce starczy z unii Europejski Obszar Gospodarczy i Schengen, a komisarze ludowi komunii niech reszcie urządzają komunę. Przy nowych "traktatach" starczy odmowa ratyfikacji - proste? Tylko ktoś z Polski musi to komisarzom ludowym powiedzieć. I tyle. Nie ma możliwości tak sobie wyjść i mieć dostęp do rynku unijnego. Albo zostajemy i chcemy mieć wpływ na to co się dzieje w Europie, albo wpadamy z powrotem do RWPG. Też mi się nie podoba skręcanie Unii w lewo, pisaliśmy o tym wielokrotnie. Ale prędzej zreformuje się świat zachodni ze swoją ułomną ale jednak demokracją niż wschodni. Z tymi drugimi można jak najbardziej handlować, ale tylko wtedy gdy jest się gospodarczo i wojskowo równorzędnym partnerem. Ten status ma na przykład Wielka Brytania, która ma wywalone na Putina, na Niemcy, Francje itd. Natomiast część kontynentalna musi się integrować aby mieć lepsza pozycję negocjacyjną.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
No jak nie ma jak jest. Norwegia dla przykładu tak ma.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Na rynkach finansowych poprzez sprzedaż obligacji.
Obligacji czego? Wiem jedno, ze rynek agend dyktuje nam co mamy robic, ile zadłuzyc, i na co wydac... Przypadek pandemi - 200milonow szczepionek nie zamowił rzad, tylko musielismy tyle zamowic. To samo u Niemca było. Nawet taki as, jak Kaczynski by tyle nie zamowił...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Spoczko! Polsce starczy z unii Europejski Obszar Gospodarczy i Schengen, a komisarze ludowi komunii niech reszcie urządzają komunę. Przy nowych "traktatach" starczy odmowa ratyfikacji - proste? Tylko ktoś z Polski musi to komisarzom ludowym powiedzieć. I tyle. Nie ma możliwości tak sobie wyjść i mieć dostęp do rynku unijnego. Albo zostajemy i chcemy mieć wpływ na to co się dzieje w Europie, albo wpadamy z powrotem do RWPG. Też mi się nie podoba skręcanie Unii w lewo, pisaliśmy o tym wielokrotnie. Ale prędzej zreformuje się świat zachodni ze swoją ułomną ale jednak demokracją niż wschodni. Z tymi drugimi można jak najbardziej handlować, ale tylko wtedy gdy jest się gospodarczo i wojskowo równorzędnym partnerem. Ten status ma na przykład Wielka Brytania, która ma wywalone na Putina, na Niemcy, Francje itd. Natomiast część kontynentalna musi się integrować aby mieć lepsza pozycję negocjacyjną. Z powrotem do RWPG: Wegry, Polska, Litwa, Łotwa, Serbia, i Albania ktora juz sie zaczyna obawiac unii .Ruski i Białorus jako ochrona - mozna im płacic za ochrone, i tak wystarczy - bedzie logicznnie, a nie jakis psychiatryk zielonego ładu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go