Jarek
Go
|
No to niech wprowadza trzy regiony jak ma się ludziom lepiej żyć, dlaczego tylko tylko jeden. Jakby co, to mi przeszkadza w Szwajcari kanton włoski, bo będę się musiał pół roku męczyć z nowymi slowkami...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Kaszubski już jest uznany, teraz pora na pozostałe mniejszości.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Urzędowy kaszubski, czy tylko na dożynkach. Bo w Szwajcari obowiązują trzy języki urzędowe, jak Tusk chce robić Szwajcarię, to niech dobrze robi. .
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26592
|
Cztery, bo jeszcze jest tyrolski!
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Cos podobnego jest , to jakby bawarski uznali za urzędowy
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jak podczas jazdy słuchałem w radio tego lokalnego "szwajcarskiego niemieckiego" - to tylko pojedyncze słowa wyłapywałem! Ale oko w oko zrozumiale gadają!
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale teraz Kopacz by wszystkich wyszczepiła! Bo fajne wczasy fundują...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Jak podczas jazdy słuchałem w radio tego lokalnego "szwajcarskiego niemieckiego" - to tylko pojedyncze słowa wyłapywałem! Ale oko w oko zrozumiale gadają! Ja tutaj rozumie 30 - do 50% dialektu szwabskiego , ale to zależy od wioski z jakiej gosc pochodzi Brutalny dialekt wregionie Donauries uznany za najtrudniejszy w DE Na początku myślałem żem w Dani Szwecji jest :lol:Fakt że miałem 15 lat przerwy w niemieckim i może słabo kojarzyłem dialekt na niemiecki...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ale teraz Kopacz by wszystkich wyszczepiła! Bo fajne wczasy fundują... No ale żeby tak gadać od rzeczy o uśmiechniętej Polsce ? ,
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
No i właśnie o to chodzi, niech ludzie sami decydują.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ja bardzo lubie słuchac jak Karlikowa, Bercik godaja i nie bedzie mi Tusk wmawiał, ze jezyk slaski był zabroniony, a on teraz stawia sie jako otworca wolnosci mniejszosci Slaskiej . Sporu szuka miedzy ludzmi, dziad judzi po niemiuecku...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Kaszubski już jest uznany, teraz pora na pozostałe mniejszości. Na Uniwersytecie Gdańskim chcieli otworzyć kierunek z językiem kaszubskim, ale nie było ani jednego kandydata zainteresowanego taką nauką... Niech z niemieckim sprobuja, beda mieli duzo chetnych... W małych miasteczkach wsiach ludzie chetnie promuja kulture danego regionu .Gdansk, Warszawa. Wrocław, to prawie wspolna nowoczesna weganska europa...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Swój chłop, bo jak on wypije, to innym biesiadnikom może braknąć - czyli dba o ich zdrowie! No chyba, że służbowe auto wysyłają na aral a nie orlen... Wtedy jest to naganne!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najważniejsze, że się dobrze czuje...
|
|