Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12091514 razy)
|
Jarek
Go
|
Cóż, 1200 Euro ma mój znajomy, który przepracował tylko połowę okresu w wieku produkcyjnym. Oczywiście też narzeka i wyzywa od faszystów. Ale to, że np. w Polsce ludzie zarabiają coraz więcej, bo zarabiają choć tez wszyscy narzekają, to nie znaczy, że Niemcy są gorzej zarządzani, tylko że inne kraje gonią te najbogatsze. Za komuny jak tu przyjeżdżali ci przefarbowani Niemcy, to za paczkę fajek pamiętam jak dziś, bo bardzo mnie to dotknęło, koleś przez tydzień pilnował auta. Nawet pamiętam, że to były HB. Tak ten Pie*&^%ny PRL zhańbił ludzi. niemcy sie sypia bo odeszli od polityki gospodarczej z przed 2020. Nie ma z mojej strony na tym forum zadnej krytki z tamtego okresu na ich temat. To nie sa te niemcy co były, dlatego wyjazd jest. A ta emerytura 1200 euro za 22 lata pracy to z pewnoascia nie dotyczy robotnika... jakby co moge pdac dokładne wiliczenia emerytalne jakie obowiazuja...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Każda branża ma swoją koniunkturę, wystarczy że ten twój kolega Niemiec trafił na falę wznoszącą i duży popyt na pracownika, a co za tym idzie wysokie wynagrodzenie. To normalne w gospodarce. Np. teraz programiści bardzo dobrze zarabiają szczególnie w języku JavaScript, ale to się kiedyś skończy i płace spadną.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Cóż, 1200 Euro ma mój znajomy, który przepracował tylko połowę okresu w wieku produkcyjnym. Oczywiście też narzeka i wyzywa od faszystów. Ja nie narzekam, ja opisuje stan rzeczy. Ci co siedza na dupskach narzekaja, nie moja bajka, mi sie nie podoba, i wyprowadzam sie z ponad wszystko. A niemcow bede do konca zycia krytykował, za pandemie, i zielona komune. Według mnie faszyzm w krawatch wrocił w 2020. Do 2020 nie było zadnego faszyzmu w moich wpowiedziach na tym forum. Dlatego moje osobiste rozpoznanie, warte jest uwagi z punktu wydarzen jakie zaistniały
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Każda branża ma swoją koniunkturę, wystarczy że ten twój kolega Niemiec trafił na falę wznoszącą i duży popyt na pracownika, a co za tym idzie wysokie wynagrodzenie. To normalne w gospodarce. Np. teraz programiści bardzo dobrze zarabiają szczególnie w języku JavaScript, ale to się kiedyś skończy i płace spadną. pisze o systemie emerytalnym niemiec, kolega był tylko dobrym przykładem, bo zam gorsze, ale chciałem o sredniej emeryturze pisac. W niemczech sa emerytury opdatkowane, i cały czas kombinuja zanizaja netto- nie wiem czy wiesz. Tez niedawno wprowadzono Teraz wychodzi tak, ze ten co 30 lat pprzepracował bedzie miał prawie to samo co ten po 40 latach pracy, bo tamtemu podatek dowala z wysokiego brutta...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W Polsce też cały czas maleje stopa zastąpienia.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
jeszcze troche i bedzie sie pylic na Polska przepisywac
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Każda branża ma swoją koniunkturę, wystarczy że ten twój kolega Niemiec trafił na falę wznoszącą i duży popyt na pracownika, a co za tym idzie wysokie wynagrodzenie. To normalne w gospodarce. Np. teraz programiści bardzo dobrze zarabiają szczególnie w języku JavaScript, ale to się kiedyś skończy i płace spadną. pisze o systemie emerytalnym niemiec, kolega był tylko dobrym przykładem, bo zam gorsze, ale chciałem o sredniej emeryturze pisac. W niemczech sa emerytury opdatkowane, i cały czas kombinuja zanizaja netto- nie wiem czy wiesz. Tez niedawno wprowadzono Teraz wychodzi tak, ze ten co 30 lat pprzepracował bedzie miał prawie to samo co ten po 40 latach pracy, bo tamtemu podatek dowala z wysokiego brutta... Moja siostra w Hamburgu też jest oburzona wysokimi podatkami od emerytury. Myślała, że będzie miała więcej. Nie mówi ile ma, a ja się też nie pytam...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Zwyczajne złodziejstwo...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zwyczajne złodziejstwo...
A Szwagier odkładał w specjalnym funduszu emerytalnym, to na koniec połowę mu zabrali. A to firma, a to ubezpieczenie, a to podatek...Ale on i tak Niemców chwali, bo nie mają PiS-u
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26564
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tusk jest niemieckim patriotą, a polskim....Nawet nie raczył z protestującymi (a nawet głodującymi) rolnikami rozmawiać. Duma mu nie pozwalała tak się "zniżyć"...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Biedny naród- pis im podpisał i muszą teraz chwalić Leyen krytykować Polskę...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
No a ta od podartych kartek ' kompromitacja dla,Pokski...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Mam ten "biedny naród" i tę od "podartych kartek", a także, czy euro, czy nie euro "tam gdizie pan może pana majestra pocałować..." Nie ma ratunku dla Polek i Polakó, niezależnie co się tu będzie wypisywać.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Jak pis rzadzil ratunek był - odsunąć pisowców od władzy wprowadzic praworządność, przeddiebiorczos...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Drugi sort który znam chwali sobie tusowski dobrobyt, panią Leyen, I niemiecka unię Więc jest dobrze Niemcem zu sein w Polsce
|
|
|
|
|
|
|
|
|