Autor
|
Wtek: Najnowsza historia Polski (Przeczytany 12135690 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
http://www.anonimus.com.pl/psg.html : Jacek Kuroń w „Przekroju” o sobie i władzy: „Przedtem byłem po prostu gówniarzem, zaś po roku 1989 powinienem być odpowiedzialnym ministrem, a zachowywałem się jak zakompleksiony ekonomista, który małpuje liberalny kapitalizm. To jest, oczywiście, moja wina i mój rachunek. Władzy nie wolno nie umieć, a ja nie umiałem. I jak dziś władza mówi, że ludzie są winni, to doskonale wiadomo, że winna jest władza”. Jerzy Maciąg: Obraz Polski A.D. 2000, nr 2/2002, str. 30 Wzrost sfery ubóstwa - Geografia poziomu życia - Wydatki gospodarstwa domowego - Kwestia mieszkaniowa - Ochrona zdrowia - Oświata - Kultura i sztuka Pięćdziesiąt cztery procent obywateli z rodzin, w których poziom wydatków był niższy od minimum socjalnego i 8 proc. pozostających na poziomie minimum egzystencji, z pewnością bilansuje rok 2000 negatywnie. Tak wynika z publikacji pt. "Warunki życia ludności w 2000 r.", wydanej w listopadzie 2001 r. przez Departament Warunków Życia Głównego Urzędu Statystycznego. Szczegółowe, zespołowe opracowanie pod redakcją Marii Daszyńskiej, pozostawia przygnębiające wrażenie. Niby wszyscy bowiem - no, prawie wszyscy - wiedzą, że w latach 90 z roku na rok pogarszały się warunki życia materialnego i duchowego społeczeństwa, rosło bezrobocie, zmniejszało się spożycie artykułów żywnościowych i przemysłowych, malał dostęp do opieki lekarskiej i kultury, ale czym innym jest prawda podawana w postaci sieczki informacyjnej w środkach masowego przekazu (przy tym opakowana w kolorowe i błyszczące klipy i spoty, odsłonięcia i wręczania, pokropki i pyskówki, kwesty i bale), a czym innym konfrontacja z nieubłaganą wymową liczb, świadczących o powolnej , ale konsekwentnej degradacji cywilizacyjnej szerokich rzesz społeczeństwa. ...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Łukasz Fołtyn - http://lewica.pl/f_test/index.php?fuse=messages.19725 : przede wszystkim, to dochody jakie przynosi komunikator by nie istniały, gdyby nie społeczeństwo, którego go używa... Na bezludnej wyspie nie zarobiłby on nic, a w USA pewnie 20 razy więcej i moja praca nie ma tu nic do rzeczy... Czyli ewentualne zyski z różnego rodzaju działaności, która wykorzystuje "efekt skali", powinny być opodatkowane na rzecz połeczeństwa i to nie stawką 19%, ale znacznie wyższą...
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Łukasz Fołtyn - http://lewica.pl/f_test/index.php?fuse=messages.19725 : przede wszystkim, to dochody jakie przynosi komunikator by nie istniały, gdyby nie społeczeństwo, którego go używa... Na bezludnej wyspie nie zarobiłby on nic, a w USA pewnie 20 razy więcej i moja praca nie ma tu nic do rzeczy... Czyli ewentualne zyski z różnego rodzaju działano¶ci, która wykorzystuje "efekt skali", powinny być opodatkowane na rzecz połeczeństwa i to nie stawk± 19%, ale znacznie wyższ±... Kozuniu ty nasza ale co Ty o tym sądzisz może byś napisała ?? bo w przeciwnym razie uznam że traktujesz ludzi tutaj piszących za idiotów którzy nie potrafią obsługiwać dowolnej przegladarki
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Kozuniu ty nasza ale co Ty o tym sądzisz może byś napisał... Na miejscu Donalda zamiast inflacji wybrałbym cięcia socjalne i Ustawę Rakowskiego dostosowaną w miarę do prawa UE... Ktoś musi przerwać wreszcie to zaklęte koło roszczeń, łapownictwa i robienia prawa pod oszustwa (tzw: szybkie "interesy").
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
O ile pamietam Platforma głosowała za becikowym?
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Na miejscu Donalda zamiast inflacji wybrałbym cięcia socjalne i Ustawę Rakowskiego dostosowan± w miarę do prawa UE... Kto¶ musi przerwać wreszcie to zaklęte koło roszczeń, łapownictwa i robienia prawa pod oszustwa (tzw: szybkie "interesy"). No ale wiesz że wtedy szansa na ostatni etap kariery w naszej matrix byłby dla niego pogrzebany bo przez jakiś czas musiałoby być ociupinkę "gorzej" a w tym czasie wszystkie obiboki złodzieje i teresy zrobiłyby taki płacz że nijak by nie dało się namówic planktonu na głosowanie za prezydenturą
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Żal mi biedaka, bo nawet chyba dobrze chce, ale się zbyt łatwo daje podpuszczać.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Żal mi biedaka, bo nawet chyba dobrze chce, ale się zbyt łatwo daje podpuszczać. No i skąd my to znamy ?? był już taki który nader dobitnie artykułował że "chciałem dobrze ale mi nie wyszło" więc w nawiązaniu do tego, idealny przywódca ( rząd ) powinien chcieć ŹLE i też żeby mu nie wyszło ;P
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
tak chcialam wlasnie niesmialo zasugerowac, ze wyszla z tego dobitna antyreklama
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
powinien chcieć ŹLE i też żeby mu nie wyszło ale paradoks jest taki, że jak chce źle - to zawsze wychodzi...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam319
Go
|
Tak, powinni im zapłacić takie odszkodowania, żeby do końca życia nie musieli już nic robić i ich dzieci i wnuki też. Niech każdy Polak duży i mały wpłaci po 5 złotych na konto poparcia blokady wszelkich zmian – bo może być tylko gorzej. Po co metro jak mamy stragany, po co autostrady jak baba ma grządkę z marchewką i kozą obok. Jak ktoś chce takie udziwnienia oglądać to niech sobie za granicę pojedzie popatrzyć. Powtarzam się pewnie, ale rzut kamieniem w Policjanta powinien skutkować przy odrobinie szczęścia postrzałem w rzucającą rękę i to nie koniecznie gumową kulą, jeszcze trochę i doczekamy się palonych w ramach protestu samochodów. Sytuacja gdy więcej jest rannych policjantów niż demonstrantów do niczego dobrego nie prowadzi.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Dziś nie ma Święta Narodowego? Może i lepiej, bo dziura budżetowa by się powiększyła. PS W celu ratowania budżetu - może na szybko - Rozporządzenie Rady Ministrów; "O zniesienu wszelkich świąt z niedzielami włącznie do końca roku 2009"? To aż pięćdziesiąt dwa dni robocze dodatkowo, wliczając ostatni weekend lipca!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
456 tys. zł premii w Sejmie, W czym problem? Przecież to tylko brutto 4.75tys./mies. na łabka. Po odliczeniu PIT-u, zdrowotnego ... i ZUS wyjdzie... ze 2tys. ?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|