forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-26, 21:05:19

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
660441 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  LODY - poradzcie!
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: LODY - poradzcie!  (Przeczytany 56280 razy)
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #40 : 2007-06-01, 20:36:33 »

Natomiast, Marishka, chyba podejmę wyzwanie  Surprised i zacznę sprawdzać na sobie DO w formie "śmietanowej".

Ale o jakie "wyzwanie" chodzi?

M
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #41 : 2007-06-01, 20:56:30 »

No żebym schudła (a przynajmniej nie przytyła) jedząc pr. mleczne codziennie i stosując dalej DO.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #42 : 2007-06-01, 21:32:01 »

E tam komu by się chciało robic codziennie lody. Wystarczy jak sobie zrobimy ucztę lodową raz na tydzień czyli jak kto woli albo musi tzn rotacja.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #43 : 2007-06-01, 21:47:05 »

Wiem,że już gdzieś o tym pisałam ale może ktoś oprócz mnie też czasami zajada się tymi lodami. Czy wg was też są dobre czy nie. Lody Grycan śmietankowe z śmietany 30% lub inne smaki ze śmietany kremówki. Kupne w Polsce. Dobre są czy złe bo ja sobie na nie pozwalam jak mogę bo te robione wg J.K. były dla mnie z czymś za dużo: chyba ze smakiem żółtka?
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #44 : 2007-06-01, 22:52:21 »

Sylwio nie wiem czy są one dobre bo ich nie jadłam. Może na opakowaniu będzie skład. Mnie najlepiej smakują lody wg J.K. orzechowe i czekoladowe. Jak częstuję gości to wszstkim bardzo smakują. Jedyna wada to że trzeba czekac aż zmiękną bo są bardzo twarde. Więc dlatego pomyślałam, że do tych sklepowych muszą coś dodawac aby nie zamarzały tak bardzo. To pewnie musi byc jakieś świństwo chemiczne.
Sylwio jak się nie mylę dałaś kiedyś link do strony ''Kuchnia Polska'' tam jest sporo przepisów m. in. na lody. Bardzo podobny skład jak na lody opty.
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #45 : 2007-06-27, 12:59:05 »

Sylwio nie wiem czy są one dobre bo ich nie jadłam. Może na opakowaniu będzie skład. Mnie najlepiej smakują lody wg J.K. orzechowe i czekoladowe. Jak częstuję gości to wszstkim bardzo smakują. Jedyna wada to że trzeba czekac aż zmiękną bo są bardzo twarde. Więc dlatego pomyślałam, że do tych sklepowych muszą coś dodawac aby nie zamarzały tak bardzo. To pewnie musi byc jakieś świństwo chemiczne.
Sylwio jak się nie mylę dałaś kiedyś link do strony ''Kuchnia Polska'' tam jest sporo przepisów m. in. na lody. Bardzo podobny skład jak na lody opty.

 Właśnie wczoraj zrobiłam lody:

 Śmietana kremowa 36%  480g z kartona tyle było
 Żółtka 12 szt 210g
 Cukier 30g
 Nutella 30g
 Kakao 5g
 
 Żółtka z cukrem ubiłam ,
 ńutella + kakao wymieszałam z odrobiną wrzątku
 na końcu ubiłam śmietanę, ubijajac dodałam ubite żółtka i kakao z nutellą.
  Wyszło 7 kubków po 100g
 w 100 gramach = kcal 383
   B      T      W
  6,8   35,8   9,5
 
 BTW 1 : 5,2 : 1,4
I wyszły włsnie nie za twarde.  Smile



Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #46 : 2007-06-27, 13:04:23 »


I wyszły włsnie nie za twarde.  Smile

Przypuszczam ,że to przez nutellę.Kiedyś też robiłam deser,dodałam nutelli i nie chciał się zamrozić,a chodziło mi wtedy,żeby było twarde  Very Happy
Tak przynajmniej przypuszczam....
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #47 : 2007-06-27, 14:04:43 »


I wyszły włsnie nie za twarde.  Smile

Przypuszczam ,że to przez nutellę.Kiedyś też robiłam deser,dodałam nutelli i nie chciał się zamrozić,a chodziło mi wtedy,żeby było twarde  Very Happy
Tak przynajmniej przypuszczam....

 No tak ale to tylko 30g na całe 700g lodów. Zamroziły się ale nie sa za twarde takie akurat.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #48 : 2007-06-27, 15:11:54 »

No to muszę spróbowac z tą nutellą, dzięki. A żółtka dajesz surowe ,czy ubijasz na parze. B o ja ostatnio wpadłam na pomysł i częśc śmietany zagotowałam i delikatnie wymieszałam z utartymi żółtkami i cukrem. Zrobił się taki budyń. Po wystudzeniu postępowałam tak jak jest w przepisie.  Very Happy
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #49 : 2007-06-27, 15:24:39 »

No to muszę spróbowac z tą nutellą, dzięki. A żółtka dajesz surowe ,czy ubijasz na parze. B o ja ostatnio wpadłam na pomysł i częśc śmietany zagotowałam i delikatnie wymieszałam z utartymi żółtkami i cukrem. Zrobił się taki budyń. Po wystudzeniu postępowałam tak jak jest w przepisie.  Very Happy

 Daję surowe żółtka. Już 10-ty rok tak robie, Jakos się  nie boję.Pracowałam ponad 40 lat w kuchni, prawie co dzień coś z jajkami robiliśmy i nigdy nie bylo salmonelli.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #50 : 2007-06-27, 15:53:18 »

Gdy ktoś ma na do czynienia z salmonellą każdego dnia (np: szczególnie kacze jaja), uzyskuje nabytą odporność i ewentualne zatrucie złośliwszym szczepem u takiej osoby, objawia się jedno/dwudniowym rozwolnieniem.
A gładkość lodów uzyskuje się szybkością zamrażania. Im szybciej się mrozi, tym mniejsza jest krystalizacja wody. Można gładkie lody uzyskać "zalewając" ich masę np: ciekłym azotem, co powoduje zbrylenie, które trzeba rozetrzeć i wstawić natychmiast masę w -16 - -18 st. C. W domowych warunkach raczej nikt tak nie robi, ale można np: wychłodzić uprzednio w zamrażarce naczynia w które przelewa się masę i natychmiast po porcjowaniu - wsadzić do zamrażarki. To powinno w domowych warunkach dać już zadawalający efekt Very Happy. Można też dodać "chemikalię" Wink uniemożliwiajacą wodzie krystalizację. W ten sposób uzyskuje się idalną gładkość i puszystość lodów, ale nie jest to zbyt zdrowe Cool
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #51 : 2007-06-27, 16:08:17 »

Zajrzyj do kuchni tam są moje lody optymalne.
Nie będę teraz tego powtarzał!
Kakao dodaj do jajek.
Nie dawaj wody w ogóle.
Cukier nie kryształ tylko puder.
Ty uzyskałaś 100 gramach
B-4,8 T-33,4 W-9,2 tj 360 kalorii
Stosunek BTW 1 : 7,0 : 1,9

Niawet osoby nie optymalne są zachwyceni propozycją moich lodów.
Robię przeważnie trzy warstwy. Kolejno każdą zamrażam w zamrażarce po 2 godziny
następnie wlewam kolejną warstwę.
Dekoruję bitą śmietaną nasączoną kostkę cukru spirytusem. Kostwe podpalam.
Mozna posypać wiórkami czekoladowymi ozdobić truskawką. Dekoracja wizualna jest bardzo
ważna tak jak te smaczne lody.


Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #52 : 2007-06-27, 16:23:51 »

Zajrzyj do kuchni tam są moje lody optymalne.
Nie będę teraz tego powtarzał!
Kakao dodaj do jajek.
Nie dawaj wody w ogóle.
Cukier nie kryształ tylko puder.
Ty uzyskałaś 100 gramach
B-4,8 T-33,4 W-9,2 tj 360 kalorii
Stosunek BTW 1 : 7,0 : 1,9

Niawet osoby nie optymalne są zachwyceni propozycją moich lodów.
Robię przeważnie trzy warstwy. Kolejno każdą zamrażam w zamrażarce po 2 godziny
następnie wlewam kolejną warstwę.
Dekoruję bitą śmietaną nasączoną kostkę cukru spirytusem. Kostwe podpalam.
Mozna posypać wiórkami czekoladowymi ozdobić truskawką. Dekoracja wizualna jest bardzo
ważna tak jak te smaczne lody.

Nie chciałoby mi się tyle kombinować. Zrobiłam z tego co mialam pod ręką. A robie różne ale teraz bardzo rzadko. Juz nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam.



Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #53 : 2007-06-27, 18:56:20 »

Zółtka parze nie z powodu salmonelli, tylko żeby miały konsystencje większą, bardziej puszystą. Zawsze myję dokładnie jajka, a salmonella jest na skorupce.
W moich lodach nie ma kryształków wody,chyba dlatego, że zamrazarkę mam nastawioną na -18 st. Jak pierwszy raz zrobiłam lody to dałam do jednego pojemnika myśląc, że jak bedzie się jeśc to każdy nałozy sobie ile będzie chciał, ale nie dało się nawet nożem ukrajac takie były twarde  Laughing A poza tym są dużo smaczniejsze od tych sklepowych. Wczoraj dałam się skusic i kupiłam sobie loda w gałkach o smaku migdałowym, były takie okropne, że musiałam wyzucic do kosza. Sztuczny mocny aromat że się nie dało tego zjeśc.
Morgano, a robiłeś lody malinowe? Maliny mają ładny aromat, tylko te nasiona i nie wiem czy przez to będą dobre.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #54 : 2007-06-27, 21:55:50 »

Nie robiłem lodów malinowych, ale nie widzę w tym nic złego
Całość należy rozdrobnić mikserem. Lody jednogatunkowe,
w tym wykonaniu na pewno będą doskonałe.
Specjalnie wypróbuję zrobić lody malinowe to podzielę się
wiadomościami o tym nowym produkcie.
Najważniejsza jest śmietana i jajka, gdyż taki smak
na podniebieniu nie spotkamy w żadnym zakupionych lodach.
Kiedyś były dostępne dobre lody w lepszych lokalach i hotelach.
Ale ostatnio ten temat nie jest realny. Wszytko tylko gotowizna.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #55 : 2007-06-27, 22:01:43 »

Fewa za Twoją radą zajrzałam do książki kucharskiej bo mam wersję drukowaną.Strona to była chyba Jacka Kuronia ale nie mam czasu jej obejrzeć na razie. Jest w książce inny przepis ale ja do lodów opty dodałam z tamtego przepisu radę aby przecedzić masę , która wyjdzie przez sitko. Przy truskawkach, które zmiksowałam wtedy sprawdziło się i dzisjesze które jem z malin i jagód też wyszły ok.Cały miąższ z owoców został na sitku. Pierwszy raz przecedziłam masę przed podgrzaniem i wyszły bardzo puszysta masa ale po podgrzaniu siadła. Drugi raz - po podgrzaniu i nie wyszła w ogóle puszysta ale może jak spróbuję z cukrem pudrem a nie kryształem będą lżejsze i wyjdzie. Spróbuj z sitkiem. Z 20 różnych rad może  wyjdzie jeden cudwny przepis.  Very Happy
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #56 : 2007-06-28, 09:49:23 »

Bardzo dobre lody wychodzą też z chałwy Wink którą dodaje sie zamiast cukru, w zależności od zawartości węglowodanów dodając odpowiednią ilość, my robimy lody z bitej śmietany wtedy są bardziej puszyste, reszte składników jak w przepisie JK tylko bez ucierania żółtek na parze.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #57 : 2007-07-06, 19:00:02 »

Ostatnio robiłam masę do ciasta i zostało mi trochę masy. Postanowiłam wykozystac tą masę dodając do lodów.
Masa była taka:
zagotowałam śmietankę razem z cukrem waniliowym i połączyłam z żółtkami /powstał taki niby budyń /- zostawiłam do wystygnięcia.
Kostkę masła ucierałam z cukrem pudrem na puszustą masę. Potem powoli ucierając dodawałam po 1 łyż. tego budyniu.
Zostało mi trochę tej masy więc postanowiłam zrobic z niej lody. Śmietankę ubiłam na sztywno i połączyłam delikatnie z masą, przełozyłam do kubeczków i zamroziłam.
Laughing Laughing Lody masłowe  Very Happy. Nawet nie zdążyłam spróbowac, mąż i córka wszystko zjedli  Very Happy Mówili, że bardzo dobre o smaku śmietankowym.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #58 : 2007-07-06, 20:21:34 »

Fewa- ja przed rokiem tez dogadzalam optymalnie sobie i rodzinie /lody, ciasta, i inne desery/ i nie moglam utrzymac w ryzach W. /bo te optymalne slodkosci byly takie pyszne/, teraz przy rotacji mlecznych i rezygnacji z pysznosci nie mam problemu z W.
Uwazam, ze pyszne optymalne desery sa nasza zguba--trzeba uwazac!
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #59 : 2007-07-07, 18:29:47 »

Hana, ja raczej mam za mało W. A desery robię ostatnio bardzo rzatko.Po prostu mi się nie chce. Gdyby nie dzieci to bym nic nie wymyślała.
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 17 zapytaniami.