Autor
|
Wtek: LODY - poradzcie! (Przeczytany 62949 razy)
|
isabelle
Go
|
Dziś właśnie zrobiłam lody według przepisu podanego przez Hanę (mam tę broszurkę Arkadii). Są pyszne i mojemu synkowi (5,5 roku) też smakują.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
1 litr ubitej 30% smietanki polaczyc delikatnie z kremem wykonanym z 10 zoltek i 1/2 szklanki cukru Ja tez tak robię, ale 1/2 szkl. cukru dla mnie stanowczo za słodko. Wystarczy mi 1/4 cukru, a moze i mniej. Też dolewam zagotowanej śmietanki do zmiksowanych z cukrem żółtek. Po dwóch godzinach wyciągam pojemnik z lodami z zamrażarki i mieszam. W sumie nieszam ze 3 razy. Dzieki temu są bardziej puszyste. A może z bita smietaną są dobre bez mieszania? Ktos próbował tak? A wiesz, Hana? Powiem ci ciekawostkę, która była dla mnie zaskakująca. Moja córka skończyła chemię procesową i mowi, że gdy sie chce zmnieszyć lub zwiekszyć produkowaną masę, nie wystarczy proporcjonalnie zmniejszyc lub zwiekszyc ilość składników. Podobno to cała nauka, żeby uzyskać taki sam smak np. lodów. Dotyczy to nie tylko proporcji, ale i wielkości naczyń długości gotowania, mieszania itd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ewa napisala:"A wiesz, Hana? Powiem ci ciekawostkę, która była dla mnie zaskakująca. Moja córka skończyła chemię procesową i mowi, że gdy sie chce zmnieszyć lub zwiekszyć produkowaną masę, nie wystarczy proporcjonalnie zmniejszyc lub zwiekszyc ilość składników. Podobno to cała nauka, żeby uzyskać taki sam smak np. lodów. Dotyczy to nie tylko proporcji, ale i wielkości naczyń długości gotowania, mieszania itd." ..ja bym to podpiela pod chemie fizyczna--ale, czy ma to jakies znaczenie w zywieniu optymalnym? /moze zmniejszenie cukru ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
A może z bita smietaną są dobre bez mieszania? Ktos próbował tak?
Są lepsze a zamiast cukru użyj chałwy jeszcze smaczniejsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Sławek , dzienx, a jak dasz bita smietane, juz nie mozesz wlać jej do żółtka gorącej. Co potem? Wg przepisów nalezy wobec tego podgrzewać te mieszanke, az zgestnieje. Podgrzewasz ją? czy od razu do zamrazarki? Potem juz nie mieszasz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Niczego nie podgrzewamy, ubijamy śmietanę, ucieramy żółtka, łączymy razem i do zamrażalnika, jajka należy sparzyć gorącą wodą przed rozdzieleniem żółtek. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Nigdy nie myłam, ani nie parzyłam, słowo daję. Jestem niedbała. Ale nigdy tez nie miałam problemów z salmonellą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Jeśli podgrzewałaś śmietanę to nie potrzeba parzyć ani myć jaj
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No tak, Sławek, ale przyznam ci się do czegoś więcej Uwielbiam kogel-mogel. Też nie myję jaj. Chyba ryzyko to moja specjalność
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Każdy nabywa jak sama nazwa wskazuje - "odporności nabytej" (naturalne szczepienie) na takie patogeny z jakimi się jego ogranizm styka. Jeden warunek - jeśli organizm dysponuje odpowiednimi rezerwami energii koniecznej dla szybkiej neutralizacji patogenu. Jeśli jada się codziennie żółtka, ewentualna salmoneloza u dorosłej osoby przechodzi praktycznie bezobjawowo. Ciężkie stany występują np: u dzieci i wegetarian, czyli osób, które nie mają odporności nabytej na patogen paratyfusu - dzieci, bo mają niedojrzały jeszcze układ immunologiczny, a wege - bo się nie stykają z produktami odzwierzęcymi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Znałam jedną wegetariankę co przeszła na ten sposób żywienia ze względu na męża bo nie chciała gotowac odmiennych obiadów. Ale była to jakaś inna odmiana wegetarityzmu bo głównym produktem oprcz warzyw były właśnie jaja i sery.Nie jedli tylko mięsa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
IDEALNE LODY !!! ZGROZA Włoscy naukowcy stworzyli doskonałe lody PAP 2007-09-04 08:00 Włoscy uczeni ogłosili, że stworzyli doskonałe lody, spełniające wszystkie wymogi zdrowego odżywiania i diety śródziemnomorskiej. "Wyprodukowaliśmy idealne lody o zrównoważonych wartościach odżywczych" - oświadczył specjalista w dziedzinie żywienia Attilio Del Re z Katolickiego Uniwersytetu w Piacenzy. Jego zespół pracował nad lodami pół roku, tworząc różnorakie mieszanki mleka, jajek i cukru w różnych proporcjach zanim osiągnął swój cel, jakim było obniżenie zawartości tłuszczu i podniesienie zawartości białka. Na idealne lody składa się, jak ujawniono, 30 procent tłuszczu, 15 procent białka i 55 procent cukru. "Są tak zdrowe, że można je jeść codziennie, i to zamiast posiłku" - zapewnił Del Re. Twórcy doskonałego produktu zamierzają go opatentować. Obecnie poszukują firmy, która zdecyduje się produkować nowe lody. link: http://gotowanie.onet.pl/1435674,,wloscy_naukowcy_stworzyli_doskonale_lody,ciekawostki.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Syriusz
Go
|
Toan, czy rzeczywiscie nie mozna kupic Ksiazki kucharskiej w Katowicach? Znajomy przebywal tam 2 miesiace, teraz wrocil do AU bez niej. Twierdzil, ze zjazdzil cale Katowice szukajac bezskutecznie. A tak wierzylem, ze bede mial prezent na gwiazdke od niego. Z pozdrowieniem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Toan, czy rzeczywiscie nie mozna kupic Ksiazki kucharskiej w Katowicach? Znajomy przebywal tam 2 miesiace, teraz wrocil do AU bez niej. Twierdzil, ze zjazdzil cale Katowice szukajac bezskutecznie. A tak wierzylem, ze bede mial prezent na gwiazdke od niego. Z pozdrowieniem
a od czego księgarnie internetowe? Ja w tradycyjnych nie bywam już od dawna, książki przychodzą mi same do domu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
...książki przychodzą mi same do domu Nie ma się z czego cieszyć.Ruch to zdrowie,nawet pójście do księgarni
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Każdy nabywa jak sama nazwa wskazuje - "odporności nabytej" (naturalne szczepienie) na takie patogeny z jakimi się jego ogranizm styka. Jeden warunek - jeśli organizm dysponuje odpowiednimi rezerwami energii koniecznej dla szybkiej neutralizacji patogenu. Jeśli jada się codziennie żółtka, ewentualna salmoneloza u dorosłej osoby przechodzi praktycznie bezobjawowo. Ciężkie stany występują np: u dzieci i wegetarian, czyli osób, które nie mają odporności nabytej na patogen paratyfusu - dzieci, bo mają niedojrzały jeszcze układ immunologiczny, a wege - bo się nie stykają z produktami odzwierzęcymi.
A tu mamy zawoalowaną instrukcję higienicznego lizania lodów- proszę wycieczki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Wszak wkrótce "sezon ruszy kopytkiem".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ha właśnie, zapomniałam, że mam lody w zamrazarce! (Oczywiscie te wlasnej roboty - i bez podgrzewania żółtek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|