Tomkiewicz
Go
|
Cześć, czy ktoś robi lody wg przepisów z książki kucharskiej JK w dzisiejszych czasach (chodzi o żółtka)? W tych upałach marzą mi się lody ale Tomek straszy mnie salmonellą, więc chciałabym wiedzieć czy ktoś może rozwiać nasze obawy i coś doradzić? Bo wygląda na to, że masę się podgrzewa do jej zahęstnienia, ale nie gotuje się. Czy tego wystarczy by zginęły bakterie salmonelli?
Bardzo proszę o radę! Mariszka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Radziłabym jajka po umyciu sparzyć wrzątkiem około 5 sekund.Salmonella ginie w temp. 70 stopni. W ten sposób przygotowuję jajka także do kremu. Życzę smacznego. Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Dr Clark-"Kuracja życia"-ta P. od wirusów,bakterii,grzybów,pleśni i pasozytów napisała,że salmonelle w swoich badaniach spotykała zawsze na skorupie jaj--NIGDY W ŻÓŁTKU!!!!! Należy więc czynić tak jak w powyzszym poscie i bedzie ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Cześć, czy ktoś robi lody wg przepisów z książki kucharskiej JK w dzisiejszych czasach ... Nie, bo mamy przepis rozwiązujący "tyfusowy problem". Umieściłbym go na stronie, ale nie ma opracowania foto .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
To umiesc proszę tutaj na forum
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Na forum - nie, ale może jutro zrobię "zdjęcie tytułowe" i umieszczę tekst w "kuchni optymalnej". Jeden raz może polecieć bez zdjęć i chwilowo bez wyliczanki proporcji Na jednej bazie - cztery smaki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Toan--po zjedzeniu tych przecukrowanych, przeczekoladowanych, i przwaniliowanych lodow--trzeba sie natychmiast w insuline zaopatrzyc!!! Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Bardzo dziękuję za cenne insulinowe wskazówki. A może zrobisz sobie samodzielnie wyliczankę BTW?, bo ja dziś mam inne plany. Chyba wyjdzie dość przyzwoicie?. Jeśli jednak obawiasz się o swoje zdrowie, to ostatecznie nie musisz jeść takich lodów - prawda?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Zrobilam wyliczenie, i tak baza lodowa w 100g--B--4,4 T--28,1 W--10,0 co ma sie jak 1:6,3:2,2 niby nie najgorzej, ale dochodza dodatki smakowo- cukrowe i tu weglowodany wzrastaja z10,0 do 13,0-15,0!--a to tylko deser ! A wiec moze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci dla podniebienia na koszt przyjemnosci dla zoladka (boczek, wieprzowinka , nie wspomne o jajeczniczce na bekonie ) Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
moze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci Wybór należy do Ciebie - chyba nie oczekujesz, że będę Ci podpowiadał, co dla Ciebie dobre?. Zrezstą niektórzy chętniej słuchają tych, co im zależy na tym, aby ich słuchać . Przy poprawnym stosowaniu ŻO, to smaczne uzupełnienie tłuszczu i węglowodanów w dobowej proporcji, ale oczywiście masz prawo się z tym nie zgodzić. Przepis pochodzi z "Suplementu do KK - 700 przepisów" i nie powinien być publikowany przed wydaniem książki, ale jest gorące lato, więc po co komu jedno-dwudniowe rozwolnienie z powodu salmonelli?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Hana, dobrze ujęte. Między przyjemnością dla podniebienia a dla żołądka. Psiakrew, wybieram to drugie !
Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Oczywiscie, ze wybor nalezy do osoby zainteresowanej.
Dawno temu w Centrum Zywienia Optymalnego ARKADIA w JASTRZEBIEJ GORZE mozna bylo dostac taka mala broszurke z tabelami wartosci odzywczych wybranych produktow i przykladami jadlospisow (na dobry poczatek) i tu jest uproszczony przepis na lody autorstwa Bogdana Renkiela ze Slupcy. Robilam lody wg.tego przepisu ladnych pare lat i nigdy nie zjadlam sallmonelli.
1 litr ubitej 30% smietanki polaczyc delikatnie z kremem wykonanym z 10 zoltek i 1/2 szklanki cukru (ja dodawalam mniej) . Dodac 2 krople aromatu i zamrozic w standartowych kubeczkach plastikowych.
Zycze smacznego Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Pół szklanki cukru - to jakieś 100-150g - zależy od szklanki. To jakie to BTW wychodzi w przepisie p. Renkiela . Pewnie bardziej dla żołądka... Przepis będzie dostępny na stronie po jego opracowaniu graficznym, bo razi mnie taka fuszera. Gdyby ktoś był wcześniej zainteresowany - prześlę go e-mailem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Łyżeczkę cukru w szklance (250ml) śmietany 30% odczuwam jako ZA DUŻO (każdy ma prawo do własnych odczuć). Może by tak samą śmietanę z samymi żołtkami? Jak smakuje? Kto próbował?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Toan--jaka fuszera Cie razi??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
250ml. smietany 30% zagotowac . Gotujaca smietana zalac cztery zoltka--toztrzepac. Po takiej babie kalorycznej dwa dni mozna nic nie jesc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Toan--jaka fuszera Cie razi?? No oczywiście, że ta którą zaprezentowałem na stronie testowej "Przepis na lody 4-smakowe" - chodzi oczywiście o grafikę. Sam przepis (tekst) jest super, choć niektórym może zaszkodzić - szczególnie na żołądek!. A było tak: żona poczęstowała tymi lodami gości (większość dieta korytkowa), między innymi koleżankę (jedyny przedstawiciel diety pastwiskowej). I wyobraź sobie, że tylko ona zwracała po 15 min. te lody, choć bardzo pasowały jej na podniebienie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Grafika sie nie przejmuj-- oczami to mozna sie najesc we wszystkich super-marketach. A tak nawiasem mowiac to szkoda tych "zwroconych " jajek i smietany!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Psia jucha - pewnie przepis na "Figę z makiem" by wszystkich zadowolił. Nie macie takiego przepisu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|