forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 08:14:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669821 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  LODY - poradzcie!
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: LODY - poradzcie!  (Przeczytany 62986 razy)
Tomkiewicz
Go


Email
LODY - poradzcie!
« : 2006-07-12, 16:38:13 »

Cześć, czy ktoś robi lody wg przepisów z książki kucharskiej JK w dzisiejszych czasach (chodzi o żółtka)?  W tych upałach marzą mi się lody ale Tomek straszy mnie salmonellą, więc chciałabym wiedzieć czy ktoś może rozwiać nasze obawy i coś doradzić? Bo wygląda na to, że masę się podgrzewa do jej zahęstnienia, ale nie gotuje się. Czy tego wystarczy by zginęły bakterie salmonelli?

Bardzo proszę o radę!
Mariszka
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomoci: 652


Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #1 : 2006-07-12, 19:07:34 »

Radziłabym jajka po umyciu sparzyć wrzątkiem około 5 sekund.Salmonella ginie w temp. 70 stopni. W ten sposób przygotowuję jajka także do kremu. Życzę smacznego.                                                                 Pozdrawiam Krystyna
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #2 : 2006-07-13, 10:42:00 »

Dr Clark-"Kuracja życia"-ta P. od wirusów,bakterii,grzybów,pleśni i pasozytów napisała,że salmonelle w swoich badaniach spotykała zawsze na skorupie jaj--NIGDY W ŻÓŁTKU!!!!!
   Należy więc czynić tak jak w powyzszym poscie i bedzie ok.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #3 : 2006-07-14, 19:30:42 »

Cześć, czy ktoś robi lody wg przepisów z książki kucharskiej JK w dzisiejszych czasach ...

Nie, bo mamy przepis rozwiązujący "tyfusowy problem". Umieściłbym go na stronie, ale nie ma opracowania foto Sad.
Zapisane
samsun
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #4 : 2006-07-14, 19:50:13 »

To umiesc proszę tutaj na forum Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #5 : 2006-07-14, 19:55:19 »

Na forum - nie, ale może jutro zrobię "zdjęcie tytułowe" i umieszczę tekst w "kuchni optymalnej". Jeden raz może polecieć bez zdjęć i chwilowo bez wyliczanki proporcji Confused Na jednej bazie - cztery smaki.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #6 : 2006-07-14, 20:31:54 »

Toan--po zjedzeniu tych przecukrowanych, przeczekoladowanych, i przwaniliowanych lodow--trzeba sie natychmiast w insuline zaopatrzyc!!!
       Hana
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #7 : 2006-07-14, 20:45:19 »

Bardzo dziękuję za cenne insulinowe wskazówki. A może zrobisz sobie samodzielnie wyliczankę BTW?, bo ja dziś mam inne plany. Chyba wyjdzie dość przyzwoicie?. Jeśli jednak obawiasz się o swoje zdrowie, to ostatecznie nie musisz jeść takich lodów - prawda?.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #8 : 2006-07-15, 11:41:09 »

Zrobilam wyliczenie, i tak baza lodowa
w 100g--B--4,4   T--28,1   W--10,0  co ma sie jak  1:6,3:2,2
niby nie najgorzej, ale dochodza dodatki smakowo- cukrowe i tu weglowodany wzrastaja z10,0 do 13,0-15,0!--a to tylko deser !
A wiec moze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci dla podniebienia na koszt przyjemnosci dla zoladka (boczek, wieprzowinka , nie wspomne o jajeczniczce na bekonie )
      Hana
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #9 : 2006-07-15, 12:09:54 »

moze lepiej zrezygnowac z przyjemnosci

Wybór należy do Ciebie - chyba nie oczekujesz, że będę Ci podpowiadał, co dla Ciebie dobre?. Zrezstą niektórzy chętniej słuchają tych, co im zależy na tym, aby ich słuchać Laughing.
Przy poprawnym stosowaniu ŻO, to smaczne uzupełnienie tłuszczu i węglowodanów w dobowej proporcji, ale oczywiście masz prawo się z tym nie zgodzić.
Przepis pochodzi z "Suplementu do KK - 700 przepisów" i nie powinien być publikowany przed wydaniem książki, ale jest gorące lato, więc po co komu jedno-dwudniowe rozwolnienie z powodu salmonelli?.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #10 : 2006-07-15, 12:30:32 »

 Hana, dobrze ujęte. Między przyjemnością dla podniebienia a dla żołądka. Psiakrew, wybieram to drugie !

Tomek
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #11 : 2006-07-15, 13:13:23 »

Psiakrew, wybieram to drugie !

Kurna-wafel, żebyś później nie narzekał Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #12 : 2006-07-15, 13:43:41 »

Oczywiscie, ze wybor nalezy do osoby zainteresowanej.

Dawno temu w Centrum Zywienia Optymalnego ARKADIA w JASTRZEBIEJ GORZE mozna bylo dostac taka mala broszurke z tabelami wartosci odzywczych wybranych produktow i przykladami jadlospisow (na dobry poczatek) i tu jest uproszczony przepis na lody autorstwa Bogdana Renkiela ze Slupcy.
Robilam lody wg.tego przepisu ladnych pare lat i nigdy nie zjadlam sallmonelli.

1 litr ubitej 30% smietanki polaczyc delikatnie z kremem wykonanym z 10 zoltek i 1/2 szklanki cukru (ja dodawalam mniej) .
Dodac 2 krople aromatu i zamrozic w standartowych kubeczkach plastikowych.


Zycze smacznego   Hana
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #13 : 2006-07-15, 14:50:12 »

Pół szklanki cukru - to jakieś 100-150g - zależy od szklanki. To jakie to BTW wychodzi w przepisie p. Renkiela Question. Pewnie bardziej dla żołądka... Laughing Laughing Laughing
Przepis będzie dostępny na stronie po jego opracowaniu graficznym, bo razi mnie taka fuszera. Gdyby ktoś był wcześniej zainteresowany - prześlę go e-mailem.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #14 : 2006-07-15, 15:13:17 »

Łyżeczkę cukru w szklance (250ml) śmietany 30% odczuwam jako ZA DUŻO (każdy ma prawo do własnych odczuć).
Może by tak samą śmietanę z samymi żołtkami?
Jak smakuje? Kto próbował?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #15 : 2006-07-15, 16:08:42 »

Toan--jaka fuszera Cie razi??
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #16 : 2006-07-15, 16:12:32 »

250ml. smietany 30% zagotowac .
Gotujaca smietana zalac cztery zoltka--toztrzepac.
Po takiej babie kalorycznej dwa dni mozna nic nie jesc.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #17 : 2006-07-15, 16:44:46 »

Toan--jaka fuszera Cie razi??

No oczywiście, że ta którą zaprezentowałem na stronie testowej "Przepis na lody 4-smakowe" -  chodzi oczywiście o grafikę. Sam przepis (tekst) jest super, choć niektórym może zaszkodzić - szczególnie na żołądek!.
A było tak:
żona poczęstowała tymi lodami gości (większość dieta korytkowa), między innymi koleżankę (jedyny przedstawiciel diety pastwiskowej). I wyobraź sobie, że tylko ona zwracała po 15 min. te lody, choć bardzo pasowały jej na podniebienie Shocked.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #18 : 2006-07-15, 18:27:09 »

Grafika sie nie przejmuj-- oczami to mozna sie najesc we wszystkich super-marketach.
A tak nawiasem mowiac to szkoda tych "zwroconych " jajek i smietany! Razz
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #19 : 2006-07-21, 08:38:41 »

Psia jucha - pewnie przepis na "Figę z makiem" by wszystkich zadowolił. Nie macie takiego przepisu?
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.