z produktami " wiejskimi " bardzo roznie bywa .
przyklad z zagrody : ooo jaka dobra kielbasa bedzie
odpowiedz: jasne , robie ja tak jak moj dziadek
a jak ja pan robio ?
no wiesz dziecko : mieso wieprzowe , wolowina i te przyprawy ktore tam widzisz i to wszystko w odpowiednim dymie musi byc odymione ( tak powiedzial ) .... tylko wiesz , wolowina jest teraz droga a malo kto choduje jalowki na wlasne potrzeby , to dajemy mieso drobiowe , bo dobrze kleji i smak daje ....
czyli - WIEJSKA kielbasa wieprzowo - drobiowa
naturalna , tradycyjna , od stu lat taka sama
pomijam to ze ten pan uzywal paszy przemyslowej , skad ja mial w gospodarstwie ? nie wiem
tak sobie mysle ... gdyby ten czlowiek mial mozliwosc - dostep do mom ( mieso odkostnione mechanicznie )
to sklad jego WIEJSKIEJ kielbasy bylby jeszcze ciekawszy
nie twierdze ze tak robia wszyscy , ale z tego co wiem ...