Autor
|
Wątek: Jastrzebia Gora - czyli jak wracam do zdrowia (Przeczytany 64929 razy)
|
Monikaf
Gość
|
nie interesuja mnie gierki, konflikty, "najezdzanie" na inaczej myslacych, mnie interesuje na dzien dzisiejszy MOJE ZDROWIE i MOJA PRZYDATNOSC DLA MOICH DZIECI, jak i pozytywna odpowiedz na pytanie czy jestem szczesliwa , ze zyje.... Lekarzom jestem i bede wdzieczna, bo bez nich nie mialabym mozliwosci przezycia w miare godnie ilus tam lat... Ale dopoki bede chora, dopotu bede szukala rozwaizan efektywniejszych niz medycyna akademicka, i kazdy inny choru zrozumie dlaczego....
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
bardzo przepraszam za bledy, dzieciaka mialam na reku
|
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Gość
|
Jeszcze zabolÄ
CiÄ nogi od taĹczenia...
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
Monikaw
jesli zatanczymy razem to NA PEWNO
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Gość
|
Pewnie, Ĺźe tak.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
Jak to Maf - na DO nie moĹźna siÄ odĹźywiaÄ intuicyjnie? Mam jadaÄ jajka? A jak chcÄ karczek na Ĺniadanie na smalcu - to nie jestem w DO?
Witam Ja jadam karkowke na obiado- kolacje. To, czy jestes na DO, czy nie, musisz sama wiedziec. Przypomne kilka historycznych zasad DO. Jak zaczynalem DO, nie byla tak popularna jak teraz, i nie byla jeszcze tak modyfikowana. W necie nie bylo duzo stron, byly praktycznie 2 z ktorych uczylem sie zasad DO. Pierwsza to strona ikoiko, i druga Wieslawa Kaniowskiego. Zacytuje te zasady ze strony ikoiko /starsi stazem optymalni pamietaja ta strone/, jest nadal dostepna w archiwum netu. http://web.archive.org/web/20020821061202/ikoiko.republika.pl/zasady.htmlcytat /zgubilo gdzies polskie znaki/ " PRODUKTY ZALECANE DLA CZ�OWIEKA PRZY �YWIENIU OPTYMALNYM 1. Wszystkie rodzaje ser�w. 2. Du�o jaj, powy�ej 4 na dob�: 3. Podroby, galarety mi�sne; chrz�stki, t�uste roso�y. 4. Ka�de mi�so, najlepiej t�uste; wieprzowe. 5. Wszystkie w�dliny, najlepsze salcesony, pasztetowa, pasztety. Kaszanka zawiera oko�o 10 % cukru, st�d 200 g kaszanki = oko�o 20 g cukru. 6. Ryby, konserwy rybne. 7. Dr�b, najlepsza t�usta g�; kaczka. 8. Du�o t�uszczu: maso; smalec, s�onina, smalec g�si, olej s�onecznikowy, oliwa, dobra margaryna. T�uszcze pochodzenia zwierz�cego s� znacznie lepsze od t�uszcz�w pochodzenia ro�linnego. 9. Mleko lub �mietana do 0,5 litra/dob� = oko�o 20 g cukru. 10. Wszystkie jarzyny, pieczarki; grzyby do 300 g/dob� = oko�o 10 g cukru. Jeden ziemniak (frytki na smalcu; �oju) = oko�o 10 g cukru. 12. Nale�y pi� wi�cej p�yn�w = oczywi�cie bez cukru. 13. Orzechy, s�onecznik; majonez, przyprawy, kawa; herbata lub lepiej soki owocowe, nie s�odzone - 2 = 3 �y�ki na szklank� gor�cej lub zimnej wody: " koniec cytatu Widzisz w 2 punkcie ile jaj trzeba jesc? Pytasz "mam jadac jajka?" Zasada DO jest jedzenie najwartosciowszych produktow, nie musze przypominac, ze jajo jest wzorcem. I to jest najwazniejsza z zasad DO. Mozna ulozyc diete tak, aby zachowac proporcje i ilosci BTW z produktow tylko roslinnych, ale czy to bedzie DO? Np. Zamiast jaja, bialko sojowe lub bialko ze straczkowych, zamiast smalcu oliwa z oliwek, ulozenie takiego jadlospisu z BTW 1 : 3 : 0,8 to zaden problem. Uwazam, tak jak Morgano, ze DO jest dieta trudna, matematyczna. Mozna sie o tym przekonac po kilu latach stosowania /jak zacznie sie stosowac intuicyjnie/. Wystarczy przeliczyc i przekonac sie ile bledow sie popelnia. Oczywiscie nie mam na mysli wszystkich. Niejednokrotnie spotkalismy sie z opinia, ze DO nie dostarcza wszystkich potrzebnych skladnikow, mikro i makro elementow. Wiadomo, ze optymalni jedza mniej /wagowo i kalorycznie/ dlatego, ze jedza produkty najbardziej wartosciowe /m.in jaja/, nie jedza celulozy. W tej mniejszej ilosci pozywienia powinny znalezc sie wszystkie produkty, ktore sa zalecane w DO, kazdy z nich zawiera niezbedne skladniki. Niektorzy ludzie rozumieja DO jako "tlusta diete", pomysleli, ze wystarczy zjesc tlusto /twoj karczek/ i jest sie na DO. Kiedys, /niektorzy pamietaja grupe dysk na plocmanie/ jeden gosciu pisal, ze jest na DO, zjada dziennie kostke smalcu z kasza. I to by bylo na tyle. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
a ja korzystajac z bytnosci ponownie musze sie pochwalic , ze czuje sie swietnie. Mam tylko jeden problem, przestalam chudnac, a do wagi naleznej powinnam jeszcze ladnych pare kilogramow zrzucic.... I teraz nie wiem... zmniejszyc porcje wszystkiego? Bo ja oprocz tego ze chce byc zdrowa to naturalnie rowniez szczupla
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
a ja korzystajac z bytnosci ponownie musze sie pochwalic , ze czuje sie swietnie. Mam tylko jeden problem, przestalam chudnac, a do wagi naleznej powinnam jeszcze ladnych pare kilogramow zrzucic.... I teraz nie wiem... zmniejszyc porcje wszystkiego? Bo ja oprocz tego ze chce byc zdrowa to naturalnie rowniez szczupla Witaam Przypomnij sobie jak jadlas w Jastrzebiej Gorze, co zmienilas w domu w swoim jadlospisie. Jezeli rygorystycznie nie bedziesz przestrzegac zasad DO, to wroca dolegliwosci i waga. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
Maf Ty mnie nie strasz W zasadzie nie zmienilam nic, tyle tylko ze pije bardzo duzo kawy, ale nie slodze jej. No i takich potraw jak w Jastrzebiej Gorze po prostu nie umiem jeszcze przygotowywac, ale ratuje sie zoltkami, zupami kolagenowymi.... Z wyliczaniem proporcji mam problemy.... trudno mi obliczyc dokladnie BTW gdy biore kilka kilogramow np. nozek, robie z tego wywar.... Tak troche na oko to robie....
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
Maf CiÄ nie straszy ale tak jest. Wydaje siÄ, Ĺźe jesteĹ na DO, czujesz siÄ rewelacyjnie i nawet nie wiesz kiedy wrzucisz coĹ 'na ruszt' nieodpowiedniego. To tylko kÄs, a jak wielkie szkody przyniesie to odczujesz na wĹasnych koĹciach. Zapominamy niestety, Ĺźe DO tylko usuwa przyczynÄ, a chorĂłbsko trylko czycha na nasz bĹÄ
d.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
Maf Ty mnie nie strasz W zasadzie nie zmienilam nic, tyle tylko ze pije bardzo duzo kawy, ale nie slodze jej. No i takich potraw jak w Jastrzebiej Gorze po prostu nie umiem jeszcze przygotowywac, ale ratuje sie zoltkami, zupami kolagenowymi.... Z wyliczaniem proporcji mam problemy.... trudno mi obliczyc dokladnie BTW gdy biore kilka kilogramow np. nozek, robie z tego wywar.... Tak troche na oko to robie.... Powiem tak. Ci ktorzy zaczynali DO sami, bez pobytu w arkadii, maja latwiej. Sami doszli do tego jak prawidlowo stosowac DO. W arkadii podawano Ci posilki, nie musialas sie o nic martwic. Teraz musisz zastosowac to, czego Cie nauczyli w arkadii. Najwazniejsze, ze wiesz o tym, ze DO ci pomgla. Teraz musisz zebrac sily, zeby ja prawidlowo stosowac. Z wyliczaniem proporcji chetnie Ci pomoge. Mozesz skorzystac z kalkulatora on-lline na mojej stronie www /adres jest chyba w ikonce przy moim nicku/. Ponadto - jezeli chcialabys liczyc codziennie BTW /wbrew roznym opiniom niektorych optymalnych, ze nie potrzeba liczyc/ to chetnie wysle Ci bezplatnie moj program, ktory pomaga w stosowaniu DO. /w arkadii napewno liczyli BTW/. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
Maf jestes boski Na Twojej stronie bylam juz pare dni temu ale widac nie uwazalam, wybiore sie tam jeszcze dzis:-) Czy ten program , do obliczania dziennej dawki BTW daloby sie wyslac mailem?
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
Maf jestes boski Na Twojej stronie bylam juz pare dni temu ale widac nie uwazalam, wybiore sie tam jeszcze dzis:-) Czy ten program , do obliczania dziennej dawki BTW daloby sie wyslac mailem? 16 maja 2002 roku zaczalem stosowac DO. Wiedzialem od razu, ze to trudna dieta, w czerwcu 2002 na mojej stronie, juz byl kalkulator optymalny na stronie. Napisalem program pc optymal, ktory mial sluzyc glownie mi. Komputer jest po to , zeby ulatwiac nam zycie. Niestety mailem nie moge wyslac ci programu, wysle ci plytke CD, na priv daj mi adres do wysylki plyty. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
Maf wyslalalam Ci wiadomosc prywatna A jeszcze musze sie pochwalic nastepnym sukcesem :Odkad urodzilam dziecko czyli od roku i trzech miesiecy zaczelam miec duze problemy hormonalne, zupelnie rozlegulowal mi sie cykl. I nagle ni stad ni zowad wszystko wrocilo do normy,ostatni cykl trwal ksiazkowe 28 dni, okres byl zupelnie bezbolesny i krotki. Najpiekniejsze w ZO jest , ze czlowiek nie tylko zdrowieje z glownej choroby ale ogolnie poprawiaja sie funkcje calego organizmu...
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
A jeszcze musze sie pochwalic nastepnym sukcesem :Odkad urodzilam dziecko czyli od roku i trzech miesiecy zaczelam miec duze problemy hormonalne, zupelnie rozlegulowal mi sie cykl. I nagle ni stad ni zowad wszystko wrocilo do normy,ostatni cykl trwal ksiazkowe 28 dni, okres byl zupelnie bezbolesny i krotki. Najpiekniejsze w ZO jest , ze czlowiek nie tylko zdrowieje z glownej choroby ale ogolnie poprawiaja sie funkcje calego organizmu... Tak wlasnie dziala DO. Wszystkie kobiety optymalne to wiedza. Z kolei jest jeden mankament /chyba/ tej diety. Opoznia sie okres menopauzy. W pewnym wieku juz chcialoby sie miec spokoj z "kobiecymi sprawami" a tutaj niestety, trzeba sie meczyc. A propos programu, to dla tych, ktorzy uwazaja, ze nie potrzeba nic liczyc w DO. program pomaga utrzymac dyscypline w prawidlowym stosowaniu DO, czego wszystkim zycze. ps. program wysle w tym tygodniu Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
Tak wlasnie dziala DO. Wszystkie kobiety optymalne to wiedza. Z kolei jest jeden mankament /chyba/ tej diety. Opoznia sie okres menopauzy. W pewnym wieku juz chcialoby sie miec spokoj z "kobiecymi sprawami" a tutaj niestety, trzeba sie meczyc.
KaĹźda kobieta teĹź wie, Ĺźe im bardziej opóźnia siÄ okres menopauzy tym lepiej dla kobiety. Maf, chyba nie wiesz ale kobieta starzeje siÄ gdy osiÄ
gnie okres menopauzy. D ziÄki DO czĹowiek tak szybko siÄ nie starzeje.
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
Halina Szczerze mowiac, nie mialabym nic przeciwko temu, aby miec okres jak najdluzej Dla mnie jest on oznaka zdrowia, i rzeczywiscie, jak mowisz okres menopauzy oznacza starzenie sie, no a my kobiety pragniemy byc przeciez jak najdluzej mlode
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
KaĹźda kobieta teĹź wie, Ĺźe im bardziej opóźnia siÄ okres menopauzy tym lepiej dla kobiety. Maf, chyba nie wiesz ale kobieta starzeje siÄ gdy osiÄ
gnie okres menopauzy. D ziÄki DO czĹowiek tak szybko siÄ nie starzeje.
Halinko, ja pisalem z poziomu faceta, a wiesz przeciez, ze facet nigdy nie zrozumie/pozna kobiety. Pozdrawiam maf
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
Maf, bylam na tej twoje stronie i ogladaĹam rozmiary szczupĹych i tÄgich. Czy ja czegos tam nie zrozumiaĹm? Mam dosyc szczupĹe kostki 20cm w obwodzie, a w twojej tabeli musiaĹabym byc najwyĹźsza i b.tega, Ĺźeby pozwoliÄ sobie na taki rozmiar kostek. Tam wiÄcej znalazĹam takich dziwnych rzeczy. O co tu chodzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|