forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 20:28:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
660524 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kiszenie ogórków
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kiszenie ogórków  (Przeczytany 19719 razy)
SzymonNM100
Go


Email
Kiszenie ogórków
« : 2006-08-21, 12:42:03 »

Kończy się lato, pora wziąć się za robienie przetworów.
Dziś będę chciał zakisić ogórki.
Niestety, nie dysponuję w tej chwilii książką J.Kwaśniewskiego, z której to sposób brałem uprzednio (i bardzo smakowały całej rodzinie).
Jeśli ktoś dysponuję linkiem do jakiejś strony bądź napisze ile czego i jak, będę bardzo wdzięczny

pozdrawiam
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #1 : 2006-08-21, 13:46:20 »

A o ogórkach małosolnych – tak:
„Kamienny garnek lub słój wyparzyć, dno wyłożyć kilkoma liśćmi chrzany, wiśni oraz dębu i włożyć kilka gałązek kopru z nasionami. Korzeń chrzanu oraz kilka ząbków czosnku obrać. 2kg ogórków ułożyć ciasno w garnku, dodać ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Zimną, przegotowaną wodę wymieszać z solą, biorąc 3 dag soli na 1l wody, oraz z 2 łyżeczkami miodu (3 dag) i zalewą tą zalać ogórki. Na wierzchu położyć gałązkę kopru i liść chrzanu. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni. Potem przenieść w chłodne miejsce.”

Książka Kucharska – 700 przepisów – przepis o numerze 666.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #2 : 2006-08-21, 16:26:01 »

Zacytuje jeszcze przepis na "ogorki kiszone w sloikach" str.146-"Zywienie optymalne"-1999r.
" Ogorki mozemy zakisic sami w sezonie, gdy sa najtansze, lub jesli mamy wlasne ogorki z ogrodka lub z dzialki.
Sloik wlasnych ogorkow wyniesie nas 1/4ceny, jaka zaplacilibysmy za niego w zimie.
--Male, jedrne ogorki wyszorowac w zimnej wodzie i wyplukac.
  Ulozyc je scisle w swiezo wymytych i wyparzonych sloikach.
  Do kazdego sloika wlozyc maly zabek czosnku, 2-3 galazki kopru, 2 ziarnka pieprzu, kawalek liscia chrzanowego i- jesli mamy 2-3 listki z wisni.
  Zagotowac wode z sola, biorac lyzke soli na 4-5 litrow wody.
  Wrzaca solanka zalac ogorki do pelna.
  Brzegi i zakretki od srodka przetrzec spirytusem i natychmiast zakrecic wieczka."

Moim zdaniem --ta ilosc soli jest za mala--lyzka soli na 1 litr wody (a nie na 4-5 litrow.) bo sol ma ogorki konserwowac i kisic!!
Zapisane
SzymonNM100
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #3 : 2006-08-21, 16:27:17 »

Również dziękuję za tą odpowiedź i pozdrawiam
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #4 : 2006-08-21, 19:35:13 »

Jeszcze raz --OGORKI KWASZONE W SLOJACH--100% przepis.
Umyte ogorki uklada sie szczelnie w slojach, dodaje przyprawy:koper, czosnek, pieprz, gorczyca, korzenie chruanu i zalewa zalewa.
Na litr wody wsypac 1 czubata lyzke soli.
Mozna wode z sola zagotowac i goraca zalac ogorki--proces kiszenia przyspieszony!

Mam jeszcze przepisy babuni na:
                       -grzyby marnowane
                       -marnowane borowiki
                       -grzyby kiszone
                       -grzyby rozne kiszone
                       -rydze solone
                       -gaski kiszone
                       -grzyby solone
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #5 : 2006-08-22, 07:51:16 »

Mogę prosić o przepis na "grzyby marynowane"?.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #6 : 2006-08-22, 13:03:58 »

Oczywiscie, ze mozesz.
  GRZYBY MARYNOWANE
wybrac grzyby jak najmlodsze i swiezo zebrane.
Na kwarte grzybow wziac szczypte kwiatu muszkatolowego, lyzeczke mielonego pieprzu i soli do smaku.
Wsypac grzyby w rondelek, posypac sola, pieprzem i kwiatemmuszkatolowym i postawic na ogniu.
Trzymac na ogniu ciagle potrzasajac rondelkiem, azwyparuje wszystek sok, ktory grzyby z poczatku puszcza, a wtedy dodac tyle cukru, aby je zaledwie przykryl.
Raz zagotowac, odstawic od ognia i napelnic sloiki, ktore nastepnie szczelnie zamknac.
Chcac przechowywac czas dluzszy, nalezy je trzymac w miejscu suchym i chlodnym.
   SMACZNEGO!
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #7 : 2006-08-23, 08:05:32 »

Dziękuję, pierwsze nadające się do marynowania grzybki poszły w ocet, reszta się suszy. Ale następne grzybobranie zrobię w/g podanego przez Ciebie przepisu. Nie ma jeszcze w mojej okolicy prawdziwków, a podgrzybków jest też niezbyt obficie. Sporo jest kań, ale nie zbieram z zasady grzybów blaszkowych.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Kiszenie ogórków
« Odpowiedz #8 : 2008-08-09, 09:58:33 »

Kończy się lato, pora wziąć się za robienie przetworów.
Dziś będę chciał zakisić ogórki.
Niestety, nie dysponuję w tej chwilii ...................

Myślałam,że bedzie napisane ,że nie dysponujesz w tej chwili ogórkami  Razz
Swoją drogą 21 sierpnia, to juz ludzie mają ogórki zakiszone,a nie że dopiero biorą się za ich kiszenie  Smile
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 17 zapytaniami.