Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kiszenie ogórków (Przeczytany 20139 razy)
|
SzymonNM100
Go
|
Kończy się lato, pora wziąć się za robienie przetworów. Dziś będę chciał zakisić ogórki. Niestety, nie dysponuję w tej chwilii książką J.Kwaśniewskiego, z której to sposób brałem uprzednio (i bardzo smakowały całej rodzinie). Jeśli ktoś dysponuję linkiem do jakiejś strony bądź napisze ile czego i jak, będę bardzo wdzięczny
pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A o ogórkach małosolnych – tak: „Kamienny garnek lub słój wyparzyć, dno wyłożyć kilkoma liśćmi chrzany, wiśni oraz dębu i włożyć kilka gałązek kopru z nasionami. Korzeń chrzanu oraz kilka ząbków czosnku obrać. 2kg ogórków ułożyć ciasno w garnku, dodać ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Zimną, przegotowaną wodę wymieszać z solą, biorąc 3 dag soli na 1l wody, oraz z 2 łyżeczkami miodu (3 dag) i zalewą tą zalać ogórki. Na wierzchu położyć gałązkę kopru i liść chrzanu. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni. Potem przenieść w chłodne miejsce.”
Książka Kucharska – 700 przepisów – przepis o numerze 666.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Zacytuje jeszcze przepis na "ogorki kiszone w sloikach" str.146-"Zywienie optymalne"-1999r. " Ogorki mozemy zakisic sami w sezonie, gdy sa najtansze, lub jesli mamy wlasne ogorki z ogrodka lub z dzialki. Sloik wlasnych ogorkow wyniesie nas 1/4ceny, jaka zaplacilibysmy za niego w zimie. --Male, jedrne ogorki wyszorowac w zimnej wodzie i wyplukac. Ulozyc je scisle w swiezo wymytych i wyparzonych sloikach. Do kazdego sloika wlozyc maly zabek czosnku, 2-3 galazki kopru, 2 ziarnka pieprzu, kawalek liscia chrzanowego i- jesli mamy 2-3 listki z wisni. Zagotowac wode z sola, biorac lyzke soli na 4-5 litrow wody. Wrzaca solanka zalac ogorki do pelna. Brzegi i zakretki od srodka przetrzec spirytusem i natychmiast zakrecic wieczka."
Moim zdaniem --ta ilosc soli jest za mala--lyzka soli na 1 litr wody (a nie na 4-5 litrow.) bo sol ma ogorki konserwowac i kisic!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
SzymonNM100
Go
|
Również dziękuję za tą odpowiedź i pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Jeszcze raz --OGORKI KWASZONE W SLOJACH--100% przepis. Umyte ogorki uklada sie szczelnie w slojach, dodaje przyprawy:koper, czosnek, pieprz, gorczyca, korzenie chruanu i zalewa zalewa. Na litr wody wsypac 1 czubata lyzke soli. Mozna wode z sola zagotowac i goraca zalac ogorki--proces kiszenia przyspieszony!
Mam jeszcze przepisy babuni na: -grzyby marnowane -marnowane borowiki -grzyby kiszone -grzyby rozne kiszone -rydze solone -gaski kiszone -grzyby solone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Mogę prosić o przepis na "grzyby marynowane"?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Oczywiscie, ze mozesz. GRZYBY MARYNOWANE wybrac grzyby jak najmlodsze i swiezo zebrane. Na kwarte grzybow wziac szczypte kwiatu muszkatolowego, lyzeczke mielonego pieprzu i soli do smaku. Wsypac grzyby w rondelek, posypac sola, pieprzem i kwiatemmuszkatolowym i postawic na ogniu. Trzymac na ogniu ciagle potrzasajac rondelkiem, azwyparuje wszystek sok, ktory grzyby z poczatku puszcza, a wtedy dodac tyle cukru, aby je zaledwie przykryl. Raz zagotowac, odstawic od ognia i napelnic sloiki, ktore nastepnie szczelnie zamknac. Chcac przechowywac czas dluzszy, nalezy je trzymac w miejscu suchym i chlodnym. SMACZNEGO!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Dziękuję, pierwsze nadające się do marynowania grzybki poszły w ocet, reszta się suszy. Ale następne grzybobranie zrobię w/g podanego przez Ciebie przepisu. Nie ma jeszcze w mojej okolicy prawdziwków, a podgrzybków jest też niezbyt obficie. Sporo jest kań, ale nie zbieram z zasady grzybów blaszkowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Kończy się lato, pora wziąć się za robienie przetworów. Dziś będę chciał zakisić ogórki. Niestety, nie dysponuję w tej chwilii ...................
Myślałam,że bedzie napisane ,że nie dysponujesz w tej chwili ogórkami Swoją drogą 21 sierpnia, to juz ludzie mają ogórki zakiszone,a nie że dopiero biorą się za ich kiszenie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|