forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 11:14:18

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669762 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  białka
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: białka  (Przeczytany 9056 razy)
nik
Go


Email
białka
« : 2006-08-22, 02:24:48 »

JK zaleca jedzenie samych żółtek a równocześnie zabrania wyrzucać jedzenie. Z białek mają być robione osobne potrawy ale czemu, skoro w tej czy innej formie i tak sie je zjada, co trzeba uwzględnić w bilansie BTW. Jeśli jednego dnia zjem 6 żółtek predzej czy później dopadnie mnie te 6 mniej wartościowych białek więc wyjdzie na jedno. Bez sensu. A wyrzucac faktycznie jakoś tak nieprzyzwoicie Confused Karmić kogoś tym? Jakoś nie ma chętnych Smile
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #1 : 2006-08-22, 07:48:02 »

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=143.0 - tu jest parę pomysłów. U nas żona wszystkie białka wylewa na kompost.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #2 : 2006-11-03, 11:33:44 »

Białka wydaje biednym. Podaję im również przepis.
Do wody na patelce wlać 1 łyżkę octu. Do tej zakwaszonej wody wleć białko
gdy się zetnie po ostudzeniu pokroić w kostkę. doadać 1 ogórek kiszony lub konserwowy
1 cebulę 100gram kiełbasy mortadela oraz łyżkę majonezu winiary. Wszyscy bardzo sobie chwalą i pytają o jeszcze. Za trzy dni słoik z białkami powędruje do  potrzebujących. Morgano
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #3 : 2006-11-03, 13:24:29 »

Dlaczego biednym oddajesz gorszą część jajka? Biedny potrzebuje dobrych rzeczy, żeby nie był już biedny.

Przypomniała mi się historia powodzian z 1997. Pamiętacie powódź stulecia? Otóż brałam udział w wysyłaniu darów dla powodzian i czegoż to ludzie nie znosili... wszystko co niepotrzebne w domu, rzeczy chyba z lat 60-tych  z grempliny, aż nie mogłam na to patrzeć. Spytałam jednego darczyńcę dlaczego tak dużo bylejakości, nie lepiej kupić 1 rzecz, a porządną? Oburzył się:'niech się cieszą z tego co im daję'!

Czy ty Morgano chciałbyś  jeść samo białko? Nie? No widzisz...

Ja białka wykorzystuję do pieczenia chleba.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #4 : 2006-11-03, 14:42:23 »

Oddaję białko dlatego by go nie wyrzucać. Ja w przeszłości też piekłem chleb białkowy. Teraz skoro mam do wyboru lepsze białko to wybieram to lepsze. Nie mam ochoty przebiełkowywać organizmu i obciażać wątrobę niepotrzebnie. Całe jajka też smażę. Szkodliwe są tylko białka surowe i tych kategorycznie należy unikać. Morgano
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #5 : 2006-11-07, 13:17:40 »

Halinko, to jaki jest sens oddzielania białek od jajek, skoro potem te białka zjadasz?
Optymalni jedzą wystarczającą i minimalną ilość dobrego białka, więc białko z jaj byłoby juz nadmiarem. Mogą sobie natomiast pozwolić, żeby oddać to białko tym, co nie jadają go dużo na co dzień i potrzebują. Darowanemu koniowi nie zaglada się w zęby Smile
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #6 : 2006-11-07, 16:49:12 »

Całych jajek zjem mało (najwyżej dwa) żółtek zjem 3-4 i wartoścowo wygląda inaczej, a chleba potrzebuję tylko kromkę dziennie do wędlin podrobowych i smalcu.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #7 : 2006-11-07, 23:36:17 »

Ale, Halinko,  jeśli zjesz wszystkie białka, to taki sam bilans wychodzi. Chyba że gości tym chlebkiem częstujesz.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #8 : 2006-11-08, 10:55:13 »

Przecież to jasne, że całego chleba sama nie zjem. B iałka zbieram przez kilka dni, a ółtka jem prawie codziennie.
Do pieczenia chleba potrzeba 10 jaj ale białek conajmniej 20. Czy to takie trudne?
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #9 : 2006-11-09, 17:13:57 »

Jeżeli zjadają te białka twoi domownicy na ŻO, to w bilansie zjadaja całe jajka, niezaleznie od tego ile czasu je zbierasz.
Ale dla mnie możecie zjadać same białkam, albo oddawać je biednym, którzy mają za mało białka.
Jeżeli to cie stresuje albo złości, to juz nie odpisuj na moj post.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #10 : 2006-11-11, 14:35:49 »

Ewo, nie stresuję się ani nie złoszczę, tak po prostu mi wyszło niesympatycznie.  Chlebek piekę raz w tygodniu.
Nawet po tej dyskusji dodaję tylko siemię l. i oliwe z oliwek. Jest lepszy.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #11 : 2006-11-13, 19:27:15 »

O! Rzadko zagladam do kuchni, a tu mam odpowiedź Smile Nie złościsz się? To dobrze, bo juz myslałam, że czujesz sie przeze mnie molestowana.

Halina, ja nie trzymam białka zbyt długo, więc czasem smaże z niego małą ilość placuszków z nasionami, orzechami itp. Bardzo mi smakowały z cebulą, a również ze skwarkami. Jak dojdę do perfekcji, bede częstowala swoimi plackami gości. Nie chcę jeść tyle białka z jaj, bo wolę go w postaci podrobów i innych gat. mięs.

Powiedz, dlaczego robisz chleb z oliwą? Czy jest lepsza w "chlebkach" od smalcu?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #12 : 2006-11-13, 22:24:03 »

Czesc Ewo,pieklam ostatnio ciastka ze smalcem ale jednak z oliwa sa zdecydowanie lepsze.Pa
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: białka
« Odpowiedz #13 : 2006-11-15, 11:35:35 »

Smile lepsze, bo smaczniejsze, delikatniejsze czy bardziej miękkie elastyczne, dłuzej zachowują świeżość?
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 18 zapytaniami.