Autor
|
Wtek: Szukam pomocy w sprawie migreny (Przeczytany 130099 razy)
|
Marek Mitruś
Go
|
Forum optymalnych. Przychodzi Monika.:
Monika: Szukam pomocy w sprawie migreny.
Ktoś odpowiada:
Marek: Czy ktoś wie jak powstaje migrena?
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Forum optymalnych. Przychodzi Monika.:
Monika: Szukam pomocy w sprawie migreny.
Ktoś odpowiada:
Marek: Czy ktoś wie jak powstaje migrena?
Która migrena?
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Angina to taka aktorka z Norwegi ale w latach 50tych wyjechala do Stanow i zagrala w Przeminelo z wiatrem. A Migrena zdobyla zloto na Mistrzostwach Olimpijskich w szermierce w Monachium w 1972 r.Ja nie rozumie tylko ,jak mogliscie tego nie wiedziec????????
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Nie nie nie nie nie nie nie. Ja się tylko pytam czy wiecie jak powstaje migrena w organizmie. Jeśli nie wiecie no to wszystko jasne. Jakim cudem mielibyście się wypowiadać na ten temat jeśli nie wiecie.
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
Mirek to chyba zalezy co jest przyczyna bolow migrenowych... bo z tego co slyszalaam powodow moze byc wiele
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
Marek, nie Mirek, sorry
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Tak! Co jest przyczyną tych bólów migrenowych. Potrafisz odpowiedzieć? Np ty, Monika. Nihil ex creative. Nic nowego? Nic twórczego? Jeśli ktoś wie to niech odpowie. A jeśli nie wie, albo nie wie, że wie, to niech spróbuje odpowiedzieć. Chcę porozmawiać.
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
Aco? tapi cie migrena? jesli mozna wiedziec
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Pewnie MIGRENA jak wiele innych chorob somatycznych ,powstaje na tle psychicznym.Jakies napiecia nerwowe ,stresy.Jeden reaguje na to powiedzmy biegunkami ,zaparciami ,a u drugiego wystapi migrena.A jesli sa jakies napiecia nerwowe ,czyli na moj rozum nastepuje obkurcz naczyn krwionosnych,dalej dochodzi do nieprawidlowego dotlenienia mozgu(pewnie rozne osoby maja rozne zapotrzebowanie na tlen...),dalej pewnie zmienia sie cisnienie w oponach mozgowych,moze to jest jakas roznica cisnien? ,tego nie potrafie napisac.No i moze w ten sposob powstaje MIGRENA ??? To tylko moje przypuszczenia .Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Dla współcesnej nauki medycznej przyczyna migreny nie jest znana , a jeśli jest coś nieznane, to jak można temu zaradzić? Może tak?: MIGRENA Nawrotowe ataki bólowe głowy występujące napadowo z towarzyszącymi im lub nie zaburzeniami widzenia i ze strony przewodu pokarmowego nazywamy migreną. Choroba ta dotyczy około 20% ludzi, nie stanowi zagrożenia, ale pogarsza znacznie komfort życia wyłączając chorego w czasie ostrego napadu z codziennej aktywności. Przyczyna migreny nie jest znana, podnosi się znaczenie czynników genetycznych warunkujących czynnościowe zaburzenia krążenia krwi wewnątrz i zewnątrz czaszkowe. Miejscowe rozszerzenie tętnic wewnątrzczaszkowych towarzyszy napadowi migreny, jak również obniżenie stężenia serotoniny. Migrena występuje najczęściej u osób między 10 a 30 rokiem życia, częściej u kobiet w połowie przypadków w rodzinie. Objawem migreny jest ból głowy połowiczny lub całej głowy, ma on charakter nawrotowy, występuje napadowo, często poprzedzony zdenerwowaniem, brakiem apetytu, mroczkami przed oczami, światłowstrętem, zaburzeniami widzenia. Niekiedy występują nudności a nawet wymioty. Bóle mogą występować często, nawet codziennie lub raz na kilka tygodni lub miesięcy. Ostry napad trwa od 4 do 24 godzin, niekiedy dłużej. Rozpoznanie choroby następuje na podstawie charakterystycznych objawów oraz występowania choroby w rodzinie, niekiedy badaniem fizykalnym można stwierdzić charakterystyczne pulsowanie tętnicy skroniowej. Przed rozpoznaniem migreny należy dokładnie zbadać pacjenta, niekiedy włącznie z badaniem tomograficznym mózgu, aby wykluczyć choroby organiczne, mogące powodować podobne objawy. W leczeniu migreny stosuje się sumatriptan, dihydroergotaminę, pizotifan, propranolol, werapamil. Na koniec należy zaznaczyć, że stosowane codziennie leki przeciw bólom głowy takie, jak paracetamol, aspiryna i ergotamina mogą powodować uzależnienie i bóle głowy po chwilowej uldze, którą te leki przynoszą choremu. Działa tu tzw. mechanizm z odbicia, gdy leki mające leczyć mogą same wywoływać ból głowy. Aby przerwać to błędne koło pacjent musi natychmiast odstawić te leki i podjąć leczenie pod kontrolą specjalisty. Aleksander Grigorjew dr n. med. Ordynator w Szpitalu im. M. Skłodowskiej-Curie w Lidzbarku Warmińskim A jeśli zna się przyczynę migreny, to może leczyć skutecznie należy ją tak: MIGRENA Obecnie zaburzenia migrenowe spotyka się znacznie częściej niż przed II wojną światową, co jest związane z poprawą sytuacji materialnej rozwiniętych społeczeństw. Przed laty migrena była chorobą ludzi z wyższych sfer, a nie dotykała biedoty, której odżywianie było znacznie gorsze. Dzisiaj, gdy dostępność produktów spożywczych jest powszechna, a ich wybór zależy od gustów konsumenta, granice środowiskowego występowania tej choroby uległy zatarciu. Osoby zapadające na migreny to zazwyczaj kobiety zjadające sporo białka o stosunkowo niskiej wartości (np. ryby, kurczaki) oraz znaczne ilości węglowodanów. W diecie chorych stwierdza się natomiast zbyt mało tłuszczów zwierzęcych. W migrenie mamy do czynienia ze znaczną przewagą układu parasympatycznego w obrębie struktur śródczaszkowych. Powoduje to nadmierne rozszerzenie dużych naczyń wewnątrz czaszki, które uciskają na opony mózgu powodując wystąpienie dolegliwości bólowych oraz objawów wzrostu ciśnienia śródczaszkowego. Diagnostyka migreny opiera się głównie na wywiadzie z pacjentem, ponieważ wszelkie badania diagnostyczne nie wykazują zwykle żadnych odchyleń od normy. Pacjenci podają zazwyczaj bóle głowy promieniujące do gałek ocznych z towarzyszącymi nudnościami oraz nadwrażliwością na światło i dźwięki. Często pojawia się tzw. aura zwiastująca objawy oraz korelacja ataków ze zmianami pogody. U niektórych osób ulgę może powodować wypicie kawy. Nasilenie objawów bywa różne poczynając od nieznacznych dolegliwości bólowych, a kończąc na ciężkich atakach, niemożliwych do wytrzymania, gdzie konieczne staje się dożylne podawanie sterydów ze środkami przeciwbólowymi. Lekarze optymalni w rozpoznaniu choroby muszą brać pod uwagę i inne przyczyny dolegliwości bólowych głowy, a zwłaszcza nerwicę, która jest chorobą z przewagą układu sympatycznego w obrębie centralnego układu nerwowego. Dosyć duży problem diagnostyczny i terapeutyczny stwarza występowanie jednocześnie tych dwu jednostek. Samo żywienie optymalne już po kilku tygodniach może spowodować całkowite cofnięcie się ataków migrenowych, ale zdarza się, że towarzyszą one pacjentom nawet miesiącami. W takich sytuacjach konieczne staje się zastosowanie prądów selektywnych S, po uprzedniej wnikliwej analizie przypadku, co daje efekty już po kilku zabiegach. Pomylenie bólów nerwicowych z migrenowymi i zastosowanie złych prądów powoduje natychmiastowe pogorszenie stanu pacjenta i konieczna jest zmiana zabiegów. Występowanie obu chorób jednocześnie wymaga w leczeniu prądami selektywnymi dużej wprawy i czasami lepiej jest odłożyć zabiegi do momentu ustąpienia jednej z chorób. Pacjent leczony jednocześnie prądami S na migrenę i PS na nerwicę powinien w trakcie leczenia znajdować się stale pod fachową opieką i zgłaszać ewentualne niepokojące objawy. Mimo pojawiających się czasem problemów, należy jednak stwierdzić, że w przeważającej większości przypadków leczenie jest szybkie i skuteczne. Konieczność powtarzania zabiegów w tej chorobie zachodzi niezmiernie rzadko. Lek. med. Przemysław Pala Oba artykuły pochodzą z któregoś numeru miesięcznika OSBO -OPTYMALNI. Na www.dr... jest kilkanaście artykułów na temat przyczyny migreny i jej skutecznego sposobu leczenie. Miłego szukania
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Aco? tapi cie migrena? Nie. Nie trapi mnie migrena. Ale chciałbym wiedzieć. elmo, więc nie wiesz jak powstaje migrena, a ja bym chciał żebyś mi powiedziala co wiesz na temat jej powstawania, w jakich procesach po kolei opisując co się dzieje, że powstaje migrena. A propo mojej metody jeśli to tak można nazwać. Jeżeli temat migreny wydaje wam się mało interesujący lub po prostu nieprzydatny do czegokolwiek, bo z migreny można się łatwo wyleczyć stosując żywienie optymalne i po krzyku, o migrenie nie trzeba wiedzieć, to spróbuję póżniej przy innym temacie albo dajcie mi strzałkę gdzie chcecie coś powiedzieć na jakiś temat, ale ma to być wiedza. Nie używać słów typu "pewnie", "może" albo jakichś innych w tym stylu, które sugerują jakbyście niewiedzieli. Po prostu musicie być pewni, bo ja chcę się tego dowiedzieć od was. Razem się dowiemy wspólnie w ten sposób. Jeżeli wam sprawia to trudność, bo prawdopodobnie trzeba zasięgnąć lektury albo popracować umysłowo, to nie musicie mówić. Po prostu nie potraficie. Ja to zrozumiem. Po prostu chcę się czegoś interesującego dowiedzieć, a wiedzieć jak powstaje migrena moim zdaniem jest interesujące, bo wtedy prawdopodobnie dowiem się jak działa organizm człowieka przy okazji. Bo inaczej nie może być. Czyli jednak pożyteczna wiedza. A propos wypowiedzi toana. Toan czy mógłbyś powiedzieć swoimi słowami, tylko nie jak się nauczyłeś tego cytując rózne regułki czy teksty tylko od siebie od serca, co to jest migrena? jak powstaje? nie za długo ogólnie. zobaczymy czy coś zrozumię. Bo z tego mógłbym się czegoś nauczyć co napisałeś, ale ja wolę wspólną naukę w grupie razem. ktoś coś mówi i nikt na kimś nie polega i na sobie też nie, tylko wszyscy razem na wszystkich polegamy razem ucząc się. zrozumieliście mój wywód? pozdrawiam. Anyway. Zawsze miejcie swoje zdanie. Jeśli nie zgadzacie się z tym co powyżej napisałem to powiedzcie, po prostu od siebie. tak właśnie chcę. nawet jeśli będzie to atak w moją stronę lub zabrzmi tak jak atak, jeśli wiecie co mam na myśli, bo oczywiście nikt tutaj nie chce nikogo atakować. ja też. dowidzenia. skupcie się możliwie szybko i odpowiedzcie. nie musicie szczególnie jakoś się przygotować. wystarczy pomyśleć - nie? ale wy to wiecie, czyli gadam jak nakręcony, ale spoko. Do dzieła!
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Do Marka.Jesli chcesz sie dowiedziec jak powstaje migrena ode mnie ,to przeczytaj sobie jeszcze raz to co napisalam ,wykreslajac sobie slowa"pewnie", "moze" itp.Takie jest moje zdanie powiedziane od serca,jak ja to rozumuje jak powstaje migrena.I oczywiscie mozesz sie z tym zgodzic lub nie,kazdy ma swoj rozum. A ty jak myslisz? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Odnosnie do tego co nam wyslal Toan na temat migreny. Prawie kazdy z nas juz gdzies wyczytal ze dawniej migrena byla choroba bogatych ludzi.Moze i tak,moze na pewno...,ale ja sie zaczelam zastanawiac nad tym,skad wiadoma ,ze biedota nie cierpiala na migrena ???.Ciekawa jestem czy ktos przeprowadzal wywiad lekarski z tymi bedaczyskami,ktorzy harowali od switu do nocy,czy oni mieli cos komus do powiedzenia???Komu mieli mowic ,ze ich akurat glowa boli i kogo to obchodzilo...Kto ich sluchal??? Czy mieli prawo glosu???To sa tylko moje przemyslenia na ten temat .A jesli faktycznie nie cierpieli na migrene to pewnie z tego powodu ,ze nie mieli czasu na nia cierpiec,bo jak juz pisalam wyzej harowali od switu do nocy.A jak zachorowali,to co mocniejsi wychodzili z choroby a slabi ...wiadomo.Raczej do nich nikt lekarza nie wzywal To tyle .Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
A skąd napięcia nerwowe i stresy? A poza tym napisałaś, że to twoje przypuszczenie więc nie wciskaj mi fałszu w umysł dziecinko! A ci biedniejsi jak dalej pisze zaczeli lepiej jeść jak bogaci przedtem tylko, czyli zaczęli jeść więcej białka i tłuszczu. Więc tu jest przyczyna, a nie w stresach. Pomyśl czasem lepiej! Szybciej! Skup się! Wtedy będziesz lepiej wiedziała! I właśnie o takie coś mi chodzi! Masz wiedzieć coraz lepiej! Aż dojdziesz do całkowitego przekonania o przeprowadzonych przemyśleniach i stwierdzisz, że to co powiedziałaś jest 100% prawdą. I to jest właśnie wiedza! Czy ty jesteś optymalna? Tak dla ścisłości?
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
A poza tym ja też doszedłem do większego przekonania o tym właśnie dzięki twojej wypowiedzi elmo. Tak się pracuje w grupie. Sam możesz się uczyć, ale dzięki racjom innych osób nabierasz większego przekonania do tego czego się nauczyłeś i w ten sposób jesteś pewniejszy siebie bo wiesz więcej dzięki temu. Stoisz twardo na ziemi. Jak ty wiesz to jest dobrze, ale jak już ktoś drugi wie to już jest dla ciebie jeszcze lepiej, bo wiesz, że idziesz tą prawidłową drogą. Taka refleksja na dziś. Dziękuję elmo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|