MORGANO
Go
|
|
Odp: PIZZA
« Odpowiedz #2 : 2006-11-02, 22:58:26 » |
|
Stale gości na moim śniadaniowym stole, bez pieczywa, oraz szklanka soku pomidorowego PIZZZA JAJECZNA. Składniki. 100g Podgardle wędzone lub boczek 100g Jajka całe 2 szt 50g Salami 50g Ser żółty tarty 50g Pieczarki Dekoracja. Papryka, ogerano, oliwka zielona cebulka, pieprz sól. Sposób przygotowania. Podstawą jest wędzone podgardle, które gotujemy 1,5 godziny a następnie możemy je używać jako omastę do wszystkich potraw. W zamian za podgardle możemy użyć gotowany boczek wędzony Plasterkami podgardla w ilości ok. 100 gram równomiernie przykrywamy dno Ø 20 cm patelki teflonowej. Krótko podsmażamy plastry podgardla lub boczku 1 minutę z jednej strony, zdejmujemy z ognia i przewracamy wszystkie plastry podsmażoną stroną do góry. Teraz mamy czas na przygotowanie i dekorowanie pizzy. Delikatnie wbijamy całe dwa jajka (należy zwrócić uwagę na to, aby żółtko się nie rozlało). Pieczarki (uprzednio lekko podsmażone) i salami drobno pokrojone rozkładamy na jajkach. Całość obficie posypujemy żółtym tartym serem. Na to nakładamy pasemka papryki świeżej lub konserwowej a także przekrojone na pół oliwki, zieloną cebulkę. Wszystko posypujemy przyprawą oregano, pieprzem i solą. Tak przygotowaną patelkę z kolei przenosimy na kuchenkę i na wolnym ogniu oczekujemy 3- 4 minuty na całkowite ścięcie się jaj. Delikatnie zsuwamy naszą luźną pizzę na talerz. Ogółem 350 gram B-43,6 T-106,8 W-2,4 /Stosunek BTW 1,0 - 2,4 - 0,1 / Morgano
|