To by też tłumaczyło dlaczego ziemniaki pieczone w popiele ogniska
się jadało w porywach z łupiną i ze smakiem.
Da się zdrowo przeprocesować żarcie, a no da się ... >
https://en.wikipedia.org/wiki/NixtamalizationAdoption of the
nixtamalization process did
NOT accompany the grain to Europe and beyond, perhaps because the Europeans already had more efficient milling processes for hulling grain mechanically. Without alkaline processing, maize is a much less beneficial foodstuff, and malnutrition struck many areas where it became a dominant food crop. In the nineteenth century, pellagra epidemics were recorded in France, Italy, and Egypt, and kwashiorkor hit parts of Africa where maize had become a dietary staple.
http://www.wikiwand.com/pl/Kuchnia_azteckaProces nixtamalizacjii zmienia kukurydzę z prostego źródła węglowodanów w znacznie bogatsze źródło wartości odżywczych. Powoduje wzrost ilości wapnia, żelaza, miedzi i cynku, które dodawane są w trakcie trwania procesu. Nixtamalizacja udostępnia też obecne już w ziarnach witaminę PP, witaminę B2 oraz więcej białek, które nie są przez człowieka trawione. Kolejnym pożytkiem z nixtamalizacji jest zahamowanie rozwoju mykotoksyn (toksyny wytwarzane przez grzyby). Gdy przetwarzanej kukurydzy pozwoli się sfermentować, pojawią się kolejne substancje odżywcze, takie jak aminokwasy, lizyna i tryptofan. Fasola, inne warzywa, owoce, papryki chili i przetworzona dzięki nixtamalizacji kukurydza tworzyły dietę bogatą w niezbędne wartości odżywcze, bez potrzeby korzystania z białka zwierzęcego.