forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 07:28:15

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
658486 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Pięć razy owoce i warzywka
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pięć razy owoce i warzywka  (Przeczytany 42106 razy)
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 30309


Odp: Pięć razy owoce i warzywka
« Odpowiedz #60 : 2019-01-15, 02:54:44 »

Myślałem że ty żartujesz
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Pięć razy owoce i warzywka
« Odpowiedz #61 : 2019-01-19, 06:38:47 »

To by też tłumaczyło dlaczego ziemniaki pieczone w popiele ogniska
się jadało w porywach z łupiną i ze smakiem.

Da się zdrowo przeprocesować żarcie, a no da się ...
 
>
https://en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
Adoption of the nixtamalization process did NOT accompany the grain to Europe and beyond, perhaps because the Europeans already had more efficient milling processes for hulling grain mechanically. Without alkaline processing, maize is a much less beneficial foodstuff, and malnutrition struck many areas where it became a dominant food crop. In the nineteenth century, pellagra epidemics were recorded in France, Italy, and Egypt, and kwashiorkor hit parts of Africa where maize had become a dietary staple.

 Shocked

http://www.wikiwand.com/pl/Kuchnia_aztecka
Proces nixtamalizacjii zmienia kukurydzę z prostego źródła węglowodanów w znacznie bogatsze źródło wartości odżywczych. Powoduje wzrost ilości wapnia, żelaza, miedzi i cynku, które dodawane są w trakcie trwania procesu. Nixtamalizacja udostępnia też obecne już w ziarnach witaminę PP, witaminę B2 oraz więcej białek, które nie są przez człowieka trawione. Kolejnym pożytkiem z nixtamalizacji jest zahamowanie rozwoju mykotoksyn (toksyny wytwarzane przez grzyby). Gdy przetwarzanej kukurydzy pozwoli się sfermentować, pojawią się kolejne substancje odżywcze, takie jak aminokwasy, lizyna i tryptofan. Fasola, inne warzywa, owoce, papryki chili i przetworzona dzięki nixtamalizacji kukurydza tworzyły dietę bogatą w niezbędne wartości odżywcze, bez potrzeby korzystania z białka zwierzęcego.

 Shocked
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Pięć razy owoce i warzywka
« Odpowiedz #62 : 2019-01-19, 08:33:58 »

A nie lepiej chemii konserwującej sypnąć i suplementów dodać? Rolling Eyes
Wyjdzie zbilansowane, a nie jakieś takie na żywioł... Laughing
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Pięć razy owoce i warzywka
« Odpowiedz #63 : 2019-01-19, 09:24:50 »

Jasne lepiej
nie robić tak
jak się robiło od tysiącleci, żeby nie chorować,
a robić tak
jak się robi od dziesięcioleci żeby się nieuleczalnie leczyć.
Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Pięć razy owoce i warzywka
« Odpowiedz #64 : 2019-01-19, 10:50:51 »

Ale to nic osobistego, to tylko interes.  Laughing
Do tego ze trzy miliardy żółtego jest za dużo, więc spoko. Wink
Ale to nie jest moje zdanie - jakby co.  Cool
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Pięć razy owoce i warzywka
« Odpowiedz #65 : 2019-01-19, 11:06:24 »

Za dużo to jest koktajlu z 7-miu grzechów głównych ...

1. Pycha
2. Chciwość
3. Nieczystość
4. Zazdrość
5. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu
6. Gniew
7. Lenistwo

tak gdzieś czytałem ...
Wink
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.