forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 19:35:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb lniany
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb lniany  (Przeczytany 179084 razy)
lekarka
Go


Email
Chleb lniany
« : 2006-10-21, 11:26:36 »

Proszę wszystkich o wypowiedz dt. właściwego składu tego nowego tworu.
Co zrobić by nie było zakalca?
80-100g mielonego s. lnianego,
8-13 jaj,
szklanka oleju/oliwy z oliwek/smalcu, mniej?
Ubite białka wmieszać na końcu.
180st, 50 min. Dodać proszku do pieczenia?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #1 : 2006-10-21, 12:55:52 »


.
Co zrobić by nie było zakalca?
Potrzeba praktyki-chyba trzeba piec -do czasu uzyskania chleba bez zakalca!
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #2 : 2006-10-21, 14:03:38 »

Mozna zrobić taki:Chlebek Białkowy

20 białek(50 dag.) ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać małymi porcjami mąkę pszenną (10 dag) wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia(1dag). Na końcu wlać strumykiem 10 dag stopionego, lecz chłodnago masła, cały czas ubijając. Po połączeniu składników wlać ciasto do wydłużonej prostokątnej formy (32#14#7cm) wyłożonej pergaminem. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200-220oC, 50 min. Chleb pozostawić w piekarniku do wystygnięcia

           Jest to podstawowy chlebek białkowy bez dodatkow.

Grażyna
www.optymalni.org.pl /"Palce lizać"

Lub
każdy inny z książki kucharskiej dra JK -tylko z dodatkiem SIEMIENIA LNIANEGO /10 dkg/
Spróbowałbym zastąpić po częsci , masło olejem lnianym, a już napewno brytfanki zostałyby posmarowane - tymże! I rowniaż nazwałbym go , chlebkiem lnianym.
No i tak jak mówi Hana  - praktyka czyni mistrza.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #3 : 2006-10-21, 14:34:43 »

Kristan--problem lezy w tym, ze to ma byc "chleb optymalny bez maki"
Make chcemy zastapic wlasnie mielonym s. lnianym.
Poza tym wszystko sie zgadza.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #4 : 2006-10-21, 16:09:45 »

Tak właśnie Hana!
Opowiem Wam anegdotkę. Jest prawdziwa.
Jedna z moich pacjentek (była u mnie na wizytach 2x) od ponad roku jest na diecie optymalnej bez zbóż i bez produktów mlecznych.
Wszystko ma teraz w normie. Stan możnaby rzec prawie idealny.
Jest jeden problem - jak dzwoni - (dzwoni często) - telefonicznie potrafi poznać kiedy "skrochmaliłam dietę". Luźna rozmowa na temat "spraw do załatwienia" pozwala mieć Jej do tego wgląd. Nawet nie rozmawiamy o jedzeniu...
Tak, teraz rozumiecie mnie, że czytając maile  można wiedzieć co autor postu jada...
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #5 : 2006-10-21, 16:13:03 »

Nie trzeba być jasnowidzem, żeby zorientować się, że Kristian nie stroni od łyżeczki mąki w produktach, co jakiś czas.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #6 : 2006-10-21, 16:58:19 »


Żeby chleb nie miał zakalca to trzeba go przyrządzać z małą ilością tłuszczu lub bez tłuszczu.

Ja piekę bez tłuszczu i ładnie wtedy wyrasta (wyjątek-migdały) , a w zamian można go  grubo posmarować.



Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #7 : 2006-10-21, 17:20:46 »

Tak,
masz najprawdopodobniej rację.
Kiepska ze mnie kucharka. Zawsze wolałam produkty proste. Raz, dawno temu upiekłam jakieś ciasto. Nie dało się jeść, było twarde - pasowałoby na ceglówkę do jakiegoś domu. Potem jakieś inne sporadyczne próby. Większość ciast zawiera mąki. Próbowałam upiec bezglutenowe - wyszło, ale bardzo wysusza śluzowki. Jeden z pacjentów powiedział, że tak wysusza, że  "ściąga nawet ślinę". Wiemy, że tak działają nadmiary W. Wiemy, że nadmiarem W może być łyżeczka mąki.
Wiemy, że jak chce się za dużo pić - stosujemy za dużo śmieci.
Jedna z moich pacjentek zasugerowała, że szklanka oliwy - to za dużo.
Lepiej wychodzi gdy oliwy jest mniej (albo siemienia mniej).
Chalina H,
Dziękuję

Może ktoś zaproponuje jakieś ciasto bez sera i mąki? Oczywiście tłuste.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #8 : 2006-10-22, 18:41:08 »

Propozycja chleba lnianego jest moze dobra , tylko siemie lniane ma ok. 45g/100 weglowodanow przy czym np. mak ma 25 a slonecznik 19g--to dlaczego len?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #9 : 2006-10-22, 19:26:08 »

Właśnie,
Kompozycja jajek i lnu powstała jako konkurencyjna do sera i lnu (dr Budwig) w podejściu do nowotworów czy innych ciężkich chorób.
Tak naprawdę po przejrzeniu tabel  (http://forum.bodyzone.pl/tabele-kaloryczne-vt58.html) i zawartości nasion
do jajek pasowałby mi tylko  ... kokos. Smakowo ta kompozycja (jajka+kokos+oliwa z oliwek) nie pasuje mi (chyba).
Sezam, orzechy, mak, migdały "nie pasują" w potrawie do jaj. Nie polecałabym takiego zestawienia.
Chyba na takiej zasadzie "nie pasuje" s. lniane do jaj w tym chlebie.
Chleb lniany określiłabym jako podobny działaniem do chleba orzechowego (orzechy+jaja+ oliwa z oliwek).
Spotykam jednak bardzo dużo uczuleń/nietolerncji orzechów. Spotkałam uczulenie na mak (chyba raczej określiłabym je jako rzadkie). Nie soptkałam uczulenia/nietolerancji słonecznika.
Nie spotkałam do tej pory uczulenia/nietolerancji s. lnianego.
Może reakcje krzyżowe w przypadku siemienia lnianego są trudniejsze do wygenerowania jego nietolerancji.
Dlatego chleb lniany uznałabym jako lepszy od orzechowego.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #10 : 2006-10-22, 19:43:04 »

Nie mam pojecia jaka bedzie konsystencja zoltka+zmielone s.l.+bialka wagowo trzeba dopasowac i upiec -moze ala "placki kartoflane" (kartofle=s.l.), mozna zrobic laboratoryjna probe.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #11 : 2006-10-22, 20:21:14 »

Dobrze, że Inni nie zaglądają na to forum za często bo od samego mówienia o kawie ze skwarkami czy
s.ln. z żółłtkami może zrobić się Im niedobrze.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #12 : 2006-10-23, 11:02:53 »

Witam.
A niby to , dlaczego, szanowna lekarko winienem obchodzić z daleka produkty, w których są śladowe ilości mąki- mnie osobiście to wogóle nie przeszkadza /mojej małżonce-trochę/.Uwielbiam od czasu do czasu połaskotać sobie podniebienie bułeczkami Grażynki B.  http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=36  , w których to , zamiast kokosu ,właśnie zawsze dodajemy siemie lniane.Polecam Wszystkim - są naprawdę superowe.
A jakieś tam rotacje mnie nie interesują-sam "pecet" to czyni. Pozdrawiam.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #13 : 2006-10-23, 11:56:41 »

Dlaczego - obchodzić produkty?  - sam na to pytanie ze Swojego punktu widzenia odpowiedzialeś.
Ja widuję, że skóra, przewód pokarmowy, zawroty, drętwienia rąk, cukrzyca, SM, bóle stawowe ZALEŻĄ od łyżeczki mąki jadanej codziennie/co drugi dzień.
Dlatego, że jestem z "opcji alergologów", którzy mają przyjemność/nieprzyjemnośc widzieć te reakcje. U wszystkich...
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #14 : 2006-10-23, 12:32:50 »

Nie mam pojecia jaka bedzie konsystencja zoltka+zmielone s.l.+bialka wagowo trzeba dopasowac i upiec -moze ala "placki kartoflane" (kartofle=s.l.), mozna zrobic laboratoryjna probe.

Ostatnio piekłam chlebek z s.lnianego i migdałów jest ok. tylko skórka odchodzi, jeszcze nie wiem jeszcze dlaczego.

Proporcje:
20 białek
200 g migdały
50 g siemie lniane (zmielone)
1 łyżeczka proszku do piecz.
Wykonać jak chleb biszkoptowy.

W 100g chleba: B-14,1   T-16,4   W-8,5
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #15 : 2006-10-23, 17:34:02 »

Halina Ch.-to chyba podobny do bialkowego, a z zoltkami probowalas upiec?
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #16 : 2006-10-23, 21:03:01 »

Hana ,nie pisz juz tak o tym chlebie ,tylko upiec i przeslij mi pare kromek na priva  Very Happy
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #17 : 2006-10-24, 09:16:39 »

Halina Ch.-to chyba podobny do bialkowego, a z zoltkami probowalas upiec?

Z żółtkami na pewno jest lepszy, zmieni się skład B i T (zwiększy).
Ja do chlebków wykorzystuję białko gdyż w moim domu mam go nadmiar. Dzieci bazują na omletach (1 jajko + 2 żółtka) więc tego białka mam sporo, wykorzystuję je do pieczenia chleba. Chleb jest tylko dodadkiem i zwracam uwagę aby nie było w nim mąki.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #18 : 2006-10-29, 15:31:07 »

Wyglada apetycznie i bez zakalca:

Bialka-----170g
Zoltka----173g
S.lniane-- 80g
Oliwa z ol.50g
Proszek do pieczenia-10g

W 100g  B--12,4    T--25,5     W--5,2  (1:2:0,4)

Zycze smacznego!
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #19 : 2006-10-30, 11:33:53 »

No to czas kawy ze skwarkami się skończył...
Trzeba zacząć piec ...to co się poleca!
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 17 zapytaniami.