lekarka
Gość
|
W ogĂłle optymalni gorzej tolerujÄ
nasiona roĹlin oleistych i nasiona roĹlin strÄ
czkowych. Stosowanie w DO peĹnowartoĹciowego biaĹka codziennie nie pozwala organizmowi na korzystanie ze "Ĺmieci". Intryguje mnie jednak kwestia weganizmu (w Ksiedze Rodzaju i potem powtĂłrzona w Dziejach Apostolskich) jako dobra. Sama jak zjem za duĹźo (o 1 gram!) biaĹka mam ochotÄ na wiÄcej wÄglowodanĂłw. Dlatego wznaczanie 0,8g/kg/dobÄ powinno byc kwestiÄ orientacyjnÄ
. Jeden ma ochotÄ na gram (!) wiecej inny na gram mniej/swojÄ
wagÄ ciaĹa/dobÄ. Przy czym zdajÄ sobie sprawÄ, jako lekarz, Ĺźe trzeba co siÄ da policzyÄ, pomierzyÄ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Gość
|
ZastanawiaĹam siÄ czy ktoĹ prĂłbowaĹ upiec tradycyjny biszkopt oczywiĹcie z maĹÄ
iloĹciÄ
cukru,zamiast mÄ
ki - zmielone siemiÄ lniane,i to byĹa by podstawa do tortu,albo jakieĹ inne nasiona albo orzech,tylko orzech mogÄ
byÄ za ciÄĹźkie.Jak ktoĹ prubowaĹ to niech da znaÄ. fewa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
elmo
Gość
|
Ale zrobiĹam byka :(szkoda,Ĺźe nie da siÄ tego poprawiÄ to nie jest powod do smutnej miny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Fewo,ja wtedy jeszcze,gdy uzywalam maki w przepisach z Ksiazki Kucharskiej J.K.to polowe zalecanej , zastepowalam maczka ze zmielonych migdalow.W ten sposob robilam tez wafle,dziecionm b.smakowaly.Jezeli uzywalam tylko tej migdalowej ,ciasto bylo malo wyrosniete.Teraz juz od 4-rech mscy nie jadam zboz a powiem szczerze,ze nawet nie mam ochoty na ciasto.Czesciej pieke jakies ciastka/magnezowe,piaskowe z m.ziemniaczana,migdalowe lub kokosowe na kurzym bialku/.Ciastka piaskowe pieklam ,dodajac smalcu zamiast oliwy/dziwny smak jak na ciastka/.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
Hana, mozna zastÄ
piÄ, ale nie trzeba. A moĹźe nie nalezy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Gość
|
PrzejÄzyczyĹam siÄ sorry
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Czy olej palmowy =olej kokosowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
DLA LENIWYCH
Chleb /lniany, slonecznikowy, dyniowy/mozna piec bez ubijania piany--przewidziana porcje jajek dzielimy na polowe : -pierwsza polowa jajka cale -druga polowa same zoltka. Polecam, smakuje z wszystkimi rodzajami smalcu /sniadanie --kromka chleba ze smalcem--trzyma do 8-10 godzin/.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomości: 652
|
Chlebek z nasion bez mÄ
ki .
400g biaĹko 70g orzechy wĹoskie 70g mÄ
czka ziemniaczana 35g sĹonecznik 35g siemie lniane 35g pestki dyni 35g mak 1 ĹyĹźeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Orzechy i nasiona zmieliÄ w mĹynku na mÄ
kÄ. BiaĹka ubiÄ na sztywno ze szczyptÄ
soli. Do ubitych biaĹek dodaÄ wymieszane z mÄ
czkÄ
i proszkiem nasiona, wymieszaÄ delikatnie trzepaczkÄ
. wlaÄ do wyĹoĹźonej papierem do pieczenia foremki keksĂłwki.Piec 50 - 55 minut w temperaturze 180 o.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Hana, ja osobiscie spotkalam w sprzedazy olej palmowy i smalec kokosowy,pakowany w kostki(wyglada jak wieprzowy).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Kodar widzialam olej orzechowy, sezamowy, kokosowy chyba tez ale smalec kokosowy ?--ciekawe?, chociaz wszystko mozliwe!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Sprawdzilam co pisze na opakowaniu:KOKOSFETT i dalej REINES KOKOSFETT-Fett-tluszcz, piszac smalec mialam na mysli konsystecje,kolor i wyglad.Kostka takiego tluszczu przypomina kostke smalcu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Czy pochnie i smakuje na kokos? i co mozna z tym "Fettem" robic mam na mysli do czego uzywac?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Dosc,fajnie smakuja na nim placki serowe,lub kokosowe,mozna dodac tez do wypieku ciastek,bo smalec w takim zestawie po prostu nie smakuje.Ale czy ten tluszcz ma te same wartosci co smalec :Kupilam dla urozmaicenia smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
Kodar ja czytaĹam ,Ĺźe olej kokosowy jest najlepszy -bo dĹuuuuugo Ĺwiezy a po nim palmowy Sama brata namawiaĹam ,zeby mi z Kanady przywiĂłzĹ -ale powiedziaĹ ,ze u nich tylko palmowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Kodar ja czytaĹam ,Ĺźe olej kokosowy jest najlepszy -bo dĹuuuuugo Ĺwiezy a po nim palmowy  Sama brata namawiaĹam ,zeby mi z Kanady przywiĂłzĹ -ale powiedziaĹ ,ze u nich tylko palmowy.
..uwazam, ze najlepszy jest slonecznikowy (oczywiscie olej) bo rodzimy --zaraz po smalcu ktory jest najlepszy z najlepszych tluszczy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Hana i jeszcze loj wolowy,juz wspominalam,ze lezy piec lat w lodowce i nadaje sie nadaje sie do spozycia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
.. nie,nie Kodar-tluszcz jelczeje (po pieciu latach w lodowce..bala bym sie go jesc)--to nie cukier ktory jest ciagle swiezutki .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
Hana -ten normalny w plastykach sĹonecznikowy? to po co ja sie mecze oliwÄ
-niecierpie jej zapachu a zwĹaszcza w surĂłwkach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|