Autor
|
Wtek: Chleb lniany (Przeczytany 179171 razy)
|
Hana
Go
|
Hana -ten normalny w plastykach słonecznikowy? to po co ja sie mecze oliwą -niecierpie jej zapachu a zwłaszcza w surówkach.
..no, nie wiem po co?--jak ten najzwyklejszy jest najlepszy.(slonecznikowy).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Hana,nailepszy to jest ekologiczny,ma zupelnie inny kolor i inny zapach niz ten "najlepszy slonecznikowy".Osobiscie tego ekologicznego nie znosze/alergia na cala grupe????/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ekologiczny jest najlepszy pod wzgledem ceny, jak wszystkie produkty ekologiczne--nie dajmy sie oglupiac!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
wiem ,ze tłoczone na zimno ,-lniane i oliwkowe -- najlepsze ale mnie ten smak zapach uzywam słonecznego albo kujawskiego . W zasadzie to małe ilości -uzywam bo najczęściej do śledzi [lubie mieć taki zapasik w domu zalany olejem] Praktycznie nic na oleju nie smaże .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
PASZTET Z JAJEK 500 g jajek 50 g bułki tartej 150 g świeżych grzybów (pieczarek) 100 g cebuli 100 g masła sól, pieprz posiekana natka pietruszki
400 g jajek ugotować na twardo. Oczyścić grzyby, drobno pokroić i podsmażyć na 2/3 masła. Wszystko razem zmielić, a następnie wymieszać z pozostałymi surowymi jajkami, natką pietruszki, bułką tartą i doprawić do smaku. Włożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Skład w 100 g potrawy Białko 6,6 Tłuszcz 15,2 Węglowodany 4,9
Stosunek B : T : W 1 : 2,3 : 0,7 ..polecam-moze zastapuc "chleb"(bulke tarta zmniejszylam do 20g),dodalam papryki (owoc), cieszy sie podniebienie, oczy i ..brzuszek (zoladek).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Ostatnio czytałam starsze wątki i coś dołożę do tego chleba przez Was wymyślonego aby nie było trzeba go piec z jajek i ze skwarków jak napisała pani Ewa -lekarka w innym wątku. Na forum o autyżmie mówią jeszcze o amarantusie i chleb świętojański(to w ksiązce lekarki też).Próbowaliście z tymi mąkami upiec chleb? Czy wiecie jakie te mąki są w smaku po upieczeniu.Siemię już wiem jak smakuje a być może jak nie na siemię Bartek by się skusił czasami może na chleb świętojański czy amarantus. Mogłam kupić chleby ale tylko z dodatkiem amarantusa a z samego amarantusa chyba nie robią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Czy masz na mysli AMARANT=SZARLAT rosline ozdobna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Nie wiem,wiem,że jest chleb z dodatkiem amarantusa(amarantus mozna kupić np w sklepach internetowych jak wpisze się w wyszukiwarkę google).Nie wiem czy jednak amarant i amarantus to to samo a przede wszystkim jaki to ma smak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Tak, jak myslalam- jest to ozdobna roslina ogrodowa, o oryginalnych purpurowych kwiatach. Moze znane sa wartosci B.T.W. tej uroczej roslinki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku.
maka jest koloru szarego, o smaku orzechowym,nadaje sie do wypieku chleba ,ciastek,niestety BTW nie znam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Kodar dzięki, spróbuję.W końcu Bartek od września idzie do przedszkola na cały dzień. Będę musiała dawać mu więcej jedzenia i jakiś obiad na ciepło więc muszę powoli wymyślać różne potrawy które będzie mógł jeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Kupiłam dziś mąkę z amarantusa i upiekłam ..chleb.Zamiast lnu dałam amarantus.
Podaję dla zaintersowanych BTW z opakowania:
w 100 gramach: B-17,00g T-8,00g W-67,5g wit.B-21,816mg
Opis z opakowania jest dość długi: ciekawsze fragmenty: przed 3000 lat do czasów kolumbijskich był podstawowa roslina zbozowa uprawiana przez Indian zam. srodkowa i południowa Amreryke Maka charakt.sie wysoka zawartoscia odzywcza i dietytczna. ok.17%białka o wyjatkowej jak na białko roslinne wart.bilogicznej.bogate w lizyne,metionine,tryptofan,tłuszcz bogaty niezbedne kwasy tłuszczowe i tokotrienole-poch.wit.E.maka-bogata w zelazo,wapn,i magnez. zawart.zelaza 5 krotnie wyzsza niz w pszenicy. sposob stosowania: dodatek do szeregu wyrobów spozywczych.ze wzgledu na zawartosc skrobi wyroby z nia powinny byc poddane obrobce termicznej:gotow,pieczeniu,duszeniu,smazeniu.ilosc maki która mozna dodac moze wynosic od 5-10 a nawet 15% jako skladnik polepszajacy wł.fiz. i odzywcze.
Są jeszcze 4 ciekawe przepisy ,spiszę je innego dnia. Co jest prawdą a co nie w tym tekscie bo ja się nie znam. Mąka z nasion amarantusa taka jest jej nazwa na opakowaniu.500 gram kosztowało 5,90 zł. Chleb wyszedł jasny i grubo posmarowany kawalek florą Bartek zjadł mimo,że go nie dosoliłam. Jutro ja mam zły dzień to go spróbuję. Nie obliczyłam jednak BTW dla amarantusa.Czy wychodzi korzystniej w tym przepisie na chleb od siemienia. Przepis ten który podała Hana:białka,żółtka, oliwa siemię, proszek do pieczenia i sól do smaku w przypadku tej mąki.
Co wy na to?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Orzechy wloskie W--18,0. Sezam nasiona W--21.4. Siemie lniana W--44,6. Slonecznik nasiona W--18,6.
Masz duzy wybor, a Ty szukasz "maki z amarantusa", gdzie W--67,5 chyba brak logiki!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Hana no faktycznie. Ale siemię lniane jest ciemne i mój syn nie chciał go nawet sprobować dlatego bo ogląda to co je. .A ja nie dam mu przecież całego chleba na jeden dzień. Orzechy włoskie no to jeszcze trochę bo jest uczulony i jeszcze trochę te orzechy działają żle jak zje za mało tłuszczu ,lub za dużo B,W. Sezam sprobuję ale też jest dla organzimu nie za dobry chyba jak wszystkie rzeczy z których chce się upieć chleb. :(Słonecznik nie mam jak ich zmielić probowałam w młynku do kawy ale mi się zapycha a mąki ze słonecznika nie sprzedają. Zastanawiam się może czy może mozna uzyć mąki ziemniaczanej,jak by to smaokwało w chlebie. Widzisz ja nie chcę dawać Bartkowi na siłe dawać chleba ale od wrzesnia pójdzie do przedszkola na cały dzień.Będę mu musiała dawać do jedzenia coś na śniadanie, obiad i podwieczorek aby nauczycielki mogły mu to tylko podać do jedzenia bo kuchnia mu tego nie usmaży na smalcu itp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Szklanka sezamu, tyle samo slonecznika /ziarna slonecznika musisz uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do kawy - nie na maka -na srut-grubiej niz maka, + 1/2 szklanki s. lniane+3 jajka cale+ 6-8 zoltek + 50-70g oliwy z oliwek , zmiksowac -upiec w tem. 200-210°C 45-50 min.-gotowe . Proporcje sa ok.1 : 2,8 : 0,6 .Chlebek nie jest ciemny--smakuje z maslem, serem, wedlina.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barja
Go
|
Hana, podziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Chyba spróbuję tego chleba. Do tej pory piekłam tylko chleb orzechowy, ale mi się znudził i wróciłam do zwykłego, kupowanego w sklepie. Kiedyś bardzo lubiłam piec ciasta, ale z wiadomych względów robię to 2 lub 3 razy w roku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Hana, podziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Chyba spróbuję tego chleba. Do tej pory piekłam tylko chleb orzechowy, ale mi się znudził i wróciłam do zwykłego, kupowanego w sklepie. Kiedyś bardzo lubiłam piec ciasta, ale z wiadomych względów robię to 2 lub 3 razy w roku.
Barja--dziekuje, to praktyka uczynila mnie "prawie" mistrzem!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
I pasja pewnie też, bo widać, że gotowanie sprawia Ci przyjemność/radość, a to coś więcej niż tylko "praktyka" M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Szklanka sezamu, tyle samo slonecznika /ziarna slonecznika musisz uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do kawy - nie na maka -na srut-grubiej niz maka, + 1/2 szklanki s. lniane+3 jajka cale+ 6-8 zoltek + 50-70g oliwy z oliwek , zmiksowac -upiec w tem. 200-210°C 45-50 min.-gotowe . Proporcje sa ok.1 : 2,8 : 0,6 .Chlebek nie jest ciemny--smakuje z maslem, serem, wedlina.
Hana, a proszek do pieczenia dajesz? I czy wszystko razem miksujesz, czy najpierw jajka. Pytam bo z ciastami/chlebkami / to mi nie zawsze wychodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Masz racje Fewa, 10g proszku do pieczenia,sucha czesc z proszkiem wymieszac dodac oliwe ,jajka+ zoltka i miksowac 5-10 minut, do formy (posmarowanej oliwa) i do pieca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|