forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 07:16:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb lniany
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb lniany  (Przeczytany 179360 razy)
fewa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #100 : 2007-05-20, 21:57:00 »

Jestem ciekawa, czy moim dzieciom będzie smakowac, a powiem Ci, że są wybredne. Sad
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #101 : 2007-05-20, 22:12:59 »

Chyba nie będzie  Cool .
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #102 : 2007-05-21, 10:27:54 »

Ewo,w moim i moze  jeszcze Sylwi imieniu,
prosze napisz co sadzisz o mace z tapioki i amarantusa,czy mozna i czy lepsze sa ciasta i chleby z w/w maki niz z zyta i pszenicy??
 patrzac w opty aspektach Very Happy

Hana napisala:
Cytuj
Masz duzy wybor, a Ty szukasz  "maki z amarantusa", gdzie  W--67,5  chyba brak logiki!
przypomne:
tapioka-B-0,58g,T-0,24g,W-84,9g Confused
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #103 : 2007-05-22, 21:45:10 »

Te poszukiwania po różnorodnych węglowodanach naprawdę nie są potrzebne. Wiem to, bo to przerabiałam. Poszukiwania sprowadziły mnie do "zwyczajnych" , ogólnodostepnych węglowodanów. Urozmaicanie życia w sumie JEST korzystne dla tego kto chce by jego życie było urozmaicone. Poszukiwanie po rozmaitościach węglowodanowych MOŻE doprowadzać  do wyższego ich spożycia niż wynosi zapotrzebowanie. 
Co radzić ? Postępować zgodnie z Sobą. Jednego droga to eksperymentować, drugiego to wogóle nie interesuje.
Dobre są: manioki, mąka gryczana, amarantus - jako ciekawostki, które są jadalne. Nie jadłabym tego na stałe - w codziennym jadłospisie. Sprzyjają zjedzeniu za dużej ilośći W i w konsekwencji za dużej ilości B.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #104 : 2007-05-24, 10:43:54 »

Ewo,zrozumialam i zgadzam sie z powyzszym, :)ale:
mamy dzieci,niektore sa alergikami na zboza,maja inne choroby,
jezeli chce pozwolic dziecku na chleb i buly,te nieciekawe alergeny,
to  przeciez latwiej ,gdy upieke   sama z tego co po wyzej,
przeciez dziecko dobiera samo ilosc wegli,to nie lepiej ,gdy wybiera w  produktach  niezbozowych??ß
czy wtedy dziecku zaszkodzi wiecej niz  produkty z pszenicy??? Confused
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #105 : 2007-05-24, 15:48:09 »

Też wolę, by dziecko wybierało W z produktów niezbożowych.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #106 : 2007-05-24, 21:15:27 »

Mam problem.Co dziecku mozna dawać latem jak jest gorąco.Bartek je bardzo dużo mniej jak jest gorąco.A tak jak kiedyś do chleba teraz przyzwyczaił się do owoców. Jak nie chcę mu dać to mówi,że frytek nie chce chce owoc:jabłko,banan. Dopiero jak frytki postawię mu przed nosem to je zje. Czy są jakieś potrawy,które moze zjeść latem i będą mu smakowały. Czy np. śmietanę 30% mogę mu dać co 3 dni z jakimś owocem bo wtedy zje i tłuszcz i mleczne czy mogę częściej.Czy teraz zamiast soku Kubuś mogę mu dawać cały czas TYMBARK np rozcieńczony wodą?Bo w książce jest że rozcienczone soki z wodą.To też by mu zmniejszało ilość W i cukru w soku.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #107 : 2007-05-24, 21:25:54 »

A jak reaguje na pomidory?

M
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #108 : 2007-05-24, 22:04:13 »

Cytuj
Też wolę, by dziecko wybierało W z produktów niezbożowych.
Sylwio czytalas???mozemy wypiekac produkty  naszym dzieciom nie koniecznie z pszenicy Very Happy
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #109 : 2007-05-25, 13:08:31 »

Owoce dla Bartka - ok.
Czemu ich nie chcesz mu dać?
Może być śmietana z owocami co 3 dni - POD WARUNKIEM, ZE CHCE.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #110 : 2007-05-25, 22:22:58 »

Czemu nie chcę dawać owoców?Spisałam Dobre produkty z książki i zastanawiam się czy mogłabym tak mu ułozyć jedzenie i nauczyć się gotować aby jadł bez nich? Chyba,że jak napisze Pani drugą ksiązkę i tam będzie podział co mogą jeść dzieci w zależności od chorób to by było łatwiej. Właśnie mam pytanie: czy jak ma sie dzień z za małą ilością tłuszczu to owoce szkodzą?np.wypryskiem na skórze a warzywa surowe nie?  albo np. gdyby warzywa były podane gotowane we wodzie a nie np. na oleju z oliwek.Ale to chyba za duże eksperymenty,żeby je robić?Ile razy miałabym zrobić taką próbę i jak ustalić właściwą ilość tłuszczu a jak za małą?Ja mam 30 tkę prawie i dziś brzoskwinia wielkości piłeczki pingpongowej a za jakąś godzinę półtorej trochę wina czerwonego dała efekt :swędząca skóra,eh. Jeszcze długo będę się naprawiać.
Co do tych owoców to też chodzi o to,że Bartek ma takie badania moczu gdzie dzień przed nie mozna jeść owoców bo podobno wg lekarki która je  prowadzi jedyna w Polsce, owoce szkodzą i owoce  wychodzą w tych badaniach psując  ich wynik czy jakoś tak. Niestety to trwa już dość długo bo kilka miesięcy a ja nic nie wiem konkretnie o Bartku bo ona mówi ogólnie,że dzieci są zagrzybione itp choroby wśród autystyków,że jedzą za dużo słodyczy itp. Nie wiem na ile te badania są szczegółowe, głębokie w analizie.Ale jeśli by to była prawda z tymi owocami to ja już kilka badań pewnie zepsułam dając Bartkowi banana czy jabłko.

Cieszę się,że może być chleb z amarantusa a co powiecie na kluski do rosołu z amarantusa i jajek.Moja mama jutro spróbuje zrobić z nich kluski swojej roboty to jak wyszły i je zjem zdam relację .Jutro mam zły dzień ale poza tymi kluskami i lodami Grycana to chyba wszystko.Chleba jakoś mi się nie chce.Przestał mi smakować. Very Happy
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #111 : 2007-05-26, 14:09:40 »

Dzieci "mniej chore" na mogą mieć większe "luzy" w diecie. Z dorosłymi to trzeba ostrożnie.
Przyjmuję, że tłuszcz chroni przed skutkami działania cukrów prostych. Może to być pół prawdy.
Dobre Produkty wypisane na str. 225 pokrywają się prawie w całości z produktami z DO. Rożnica dotyczy motylkowych (o. ziemny, soja, bób, groszek, fasola). uznaję je za jadalne "co jakiś czas". Gdy przyjdzie ochota. Owoce zą lepiej tolerowane przez zdrowe i mniej zdrowe dzieci niż przez dorosłych.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #112 : 2007-05-31, 20:33:24 »

 Zapomniałam napisać. kluski z amarantusa nie wyszły dobre,jakies miekkie i nie bardzo w smaku. Na mniej więcej szklankę mąki 2 jajka. Może ktoś inny wymyśli coś lepszego?

Kurcze toanie dlaczego czasami nie przychodzą powiadomienia z powiadomieniem o odpowiedźi w wątku.?
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #113 : 2007-06-14, 11:08:04 »

Czy ktoś może napisać jakie proporcje mają ciastka magnezowe?Upiekłam je jak znalazlam przepis ale nie było tam proporcji BTW podanych. Ciastka są super dobre i dobrze się po nich czulam.Gdyby tak można było jeszcze rozpuścić gorzką czekoladę i je polać ale to chyba za dużo węgli? Krystyna.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #114 : 2007-06-14, 11:21:34 »

Krystyna,ja  nie wiem ,czy chodzi o te same ciastka:
w przepisie --4jajka,10dkgorzechow lub migdalow,15dkg slonecznika,albo,dyni,albo albo siemie lniane,1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
to maja sklad 100g:B-16;T-29,2;W-21; Smile
wejdz na strone Krystiana,tam jest wiecej przepisow
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #115 : 2007-06-14, 11:28:27 »

Dzięki Kodar! w tym przepisie który ja znalazłam było jeszcze 10 dkg rodzynek, pozostałe składniki takie jak podajesz.Ten przepis który znalazłam podawała Sylwiazłodzi.Być może trochę zmodyfikowany.Ale i tak ciacha są pyszne.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #116 : 2007-06-14, 16:02:57 »

Przypominam:   http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=11    -   BTW j.w. oraz srednio w 10 dkg ok 150 mg magnezu/zapotrzebowanie dobowe 300-400 mg/.
 Mozna go jeszcze wzbogacić posypując ciasteczka kakaem. Polecam inne potrawy na www.optyimperium.pl
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #117 : 2007-06-14, 16:13:48 »

Krystyno77  i inni -  samopoczucie wzrasta niebywale w momencie podniesienia swojego ph. Aby to zrealizować w najprostszy sposób nalezy spozywać m.in.   http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=94   i inne ze znaczkiem MPWS  oraz pić wodę o ujemnym potencjale oksydacyjnym   www.wodazdrowia.pl
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #118 : 2007-06-14, 20:15:44 »

Odpowiedz #92 : Maj 19, 2007, 10:38:58 pm »   

--------------------------------------------------------------------------------
Orzechy wloskie  W--18,0.
Sezam nasiona  W--21.4.
Siemie lniana  W--44,6.
Slonecznik nasiona  W--18,6.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #119 : 2007-06-14, 20:21:16 »

Cytuj
Orzechy wloskie  W--18,0.
Sezam nasiona  W--21.4.
Siemie lniana  W--44,6.
Slonecznik nasiona  W--18,6.

    Hano,skad bierzesz     tabele odnosnie nasion,na opakowaniu siemienia lnianego stoi  0 Wegli,a ja chce upiec sezamki Krystiana Smile
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.06 sekund z 18 zapytaniami.