Autor
|
Wtek: Chleb lniany (Przeczytany 179189 razy)
|
Hana
Go
|
Tez spotkalam siemie lniane z "0" W. -moze mozliwe!
Na poczatku przygody z Z.O. dostalam od znajomej /byla w Arkadii w Jastrzebiej Gorze /tabele wartosci odzywczych wybranych produktow, do dzis z nich korzystam.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna77
Go
|
Wczoraj wysłałam męża do apteki po siemię lniane.Chciał kupić już zmielone aby mi ułatwić pracę w kuchni, a pani magister zaproponowała i owszem lecz odtłuszczone. na to mój mąż w aptece: tzn.że jest siemię pozbawione najwartościowszego? podziękował i kupił w ziarenka do zmielenia.Po co komuś odtłuszczone siemię lniane? nie rozumiem. Krystyna.A tak w ogóle to chlebek z nasion wyszedł mi pyszny, to ten przepis z dynią słonecznikiem, orzechami i mąką ziemniaczaną no i oczywiście z siemieniem lnu i jajkami.Kristan dziękuję za podane strony z przepisami.Ja jeszcze tak dobrze się nie poruszam w internecie, uczę się.Moja córka mi pomaga (17 lat).
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Węglowodany składają się z tych ,które są trawione /strawne/ i te należy liczyć-bilansować w potrawach oraz niestrawne /błonnik/ ,które należy pomijać w obliczeniach. W tabelach ,jak w linku, są podane jedne i drugie wartosci. Cieszę się ,że moje potrawy Ci smakują-pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Krystian, to rozumiem,ze siemie lniane nie posiada weglowodanow trawionych,poniewaz na op.podaja 00, a blonnika nietrawionego az 36g/100- no to super bede jadac sesamki nadal, bo jest co pochrupac,i szybko sie robi, tylko miodu dodaje mniej ,bo lepiej mi smakuja
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Krystyno,jest rowniez smaczny chlebek wg/przepisu Hany: 1szklanka sezamu,1szklanka slonecznika,1/2szklanki siemia lnianego, wszystkie nasiona najpierw zmielic w mlynku do kawy ,dodac 3cale jajka,6-8zoltek,50-70g oliwy, 10g proszku do pieczenia/na sodzie tez wyrasta/, wszystkie skladniki zmiksowac,piec w tem.200-210°C ok.45-50min, smakuje z maslem,serami i wedlina, pieklam i rzeczywiscie b.smaczny,nawet dzieciakom smakuje. sezam mozna tez zamienic na mielone migdaly/gotowe do kupienia w sklepach/
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna77
Go
|
Bardzo dziękuję za przepisy i porady. mam teraz co robić w kuchni i duże urozmaicenie w diecie.Nie posiadam książki kucharskiej dr.J.K. więc te przepisy b.mi są pomocne. W szczególności w diecie dla męża.Pozdrowienia.
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
Żeby chleb nie miał zakalca to trzeba go przyrządzać z małą ilością tłuszczu lub bez tłuszczu.
Ja piekę bez tłuszczu i ładnie wtedy wyrasta (wyjątek-migdały) , a w zamian można go grubo posmarować.
Właśnie też pieke bez tłuszczu i jest super. A potem smaruje ile chcę.
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zakk_87
Go
|
Oplaca sie robic taki chlebek? Mam ochote poeksperymentowac troche... Chodzi mi o WNKT ktore sie utlenia z siemia .... a poza tym po co marnowac jaja ? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
siemię lniane zawiera glukozydy cyjanogenne
dawka toksyczna HCN - 1mg/1 kg m c /dorośli KCN - 0,15 - 0,2 g
100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN
nie uczono tego na farmakognozji?
|
|
|
|
|
|
|
adam319
Go
|
Ali, czasami tu żółtko na surowo stanowi problem, a cyjanek nie. Zresztą sam tytuł tego wątku ..., pichcić jednak każdy może. Ja codziennie nadmieniam by jeść żółtka i wieprzowinę i też za to obrywam.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Ja codziennie nadmieniam by jeść żółtka i wieprzowinę i też za to obrywam. To tak jak mnie wmawiają i wypisują wszem i wobec,że 3 zółtka na śniadanie,jedno białko smażone na słonince ,na obiad kawałek smazonego mięska,ogórki kiszone -to dieta wysokobiałkowa Czujesz to??? No jakim trzeba być "pajacem" ,żeby takie pierdoły rozpowszechniać,no nie "adam319"?
|
|
|
|
|
|
|
jurek46
Go
|
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane Kodar pamiętam jak krytycznie podchodziłas do mojego przepisu na chlebek z mąki migdałowej,a tu widze że zachwycasz sie ciasteczkami i wypiekami krystiana,a ja zawsze mówiłem że najpierw nalezy wypróbowac a potem krytykowac,pomyśl ile potraw mozna zrobic i zastosowac dla własnego zdrowia.Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
........Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.
Jurku! Rozdwoiles sie? Jestes w kuchni czy w szpitalu? Czy to moze w kuchni szpitalnej pozwalaja pacjetom pichcic optymalne zarcie?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane Kodar pamiętam jak krytycznie podchodziłas do mojego przepisu na chlebek z mąki migdałowej,a tu widze że zachwycasz sie ciasteczkami i wypiekami krystiana,a ja zawsze mówiłem że najpierw nalezy wypróbowac a potem krytykowac,pomyśl ile potraw mozna zrobic i zastosowac dla własnego zdrowia.Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie. kochany Jurku,ja eksperymentowalam,probowalam,ale wlasnie u mnie nie ma tak powaznej choroby jak u ciebie. Wiesz,dlatego wszyscy radzimy ci zebys zrezygnowal z przeroznych dodatkow a trzymal sie tylko zoltek,wszelkich innych tlustosci i 300g warzyw. Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci. Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. Ty po prostu uwielbiasz....jesc nie chcialam cie w zaden sposob urazic. Kazdy ma wlasna wole i wyznaczona droge,ktora ma do pokonania.
|
|
|
|
|
|
|
Ann71
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci. Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. Ty po prostu uwielbiasz....jesc ... Kodar, Ty to nazywasz jedzeniem?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Sezam, orzechy, mak, migdały "nie pasują" w potrawie do jaj. Nie polecałabym takiego zestawienia.
wręcz przeciwnie, są doskonałym dodatkiem to tortów optymalnych . Nie wyobrażam sobie kremu bez żółtek, biszkoptu bez białek ubitych. Orzechy pasują mi tylko w takim zestawieniu, plus bita śmietana . Próbowałem kiedyś zrobić pół dnia ( zgodnie z zaleceniem żeby, jeść w każdy dzień inne białko) - dla mnie jest to niewykonalne. Zresztą słyszałem w filmiku , iż nie tylko dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|