forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 15:26:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb lniany
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb lniany  (Przeczytany 179374 razy)
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #120 : 2007-06-14, 20:39:11 »

Tez spotkalam siemie lniane z "0" W. -moze mozliwe!

Na poczatku przygody z Z.O. dostalam od znajomej /byla w Arkadii w Jastrzebiej Gorze /tabele wartosci odzywczych wybranych produktow, do dzis z nich korzystam.
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #121 : 2007-06-15, 08:53:38 »

Wczoraj wysłałam męża do apteki po siemię lniane.Chciał kupić już zmielone aby mi ułatwić pracę w kuchni, a pani magister zaproponowała i owszem lecz odtłuszczone. na to mój mąż  w aptece: tzn.że jest siemię pozbawione najwartościowszego? podziękował i kupił w ziarenka do zmielenia.Po co komuś odtłuszczone siemię lniane? nie rozumiem. Krystyna.A tak w ogóle to chlebek z nasion wyszedł mi pyszny, to ten przepis z dynią słonecznikiem, orzechami i mąką ziemniaczaną no i oczywiście z siemieniem lnu i jajkami.Kristan dziękuję za podane strony z przepisami.Ja jeszcze tak dobrze się nie poruszam w internecie, uczę się.Moja córka mi pomaga (17 lat).
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #122 : 2007-06-18, 23:45:59 »

Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  Laughing

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane Smile
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #123 : 2007-06-19, 10:24:17 »

Węglowodany składają się z tych ,które są trawione /strawne/ i te należy liczyć-bilansować w potrawach oraz niestrawne /błonnik/ ,które należy pomijać w obliczeniach. W tabelach ,jak w linku, są podane jedne i drugie wartosci.
  Cieszę się ,że moje potrawy Ci smakują-pozdrawiam.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #124 : 2007-06-19, 10:31:11 »

Krystian,
to rozumiem,ze siemie lniane nie posiada weglowodanow trawionych,poniewaz na op.podaja  00,
a blonnika nietrawionego az 36g/100-
no to super bede jadac sesamki nadal,
bo jest co pochrupac,i szybko sie robi,
tylko miodu dodaje mniej ,bo  lepiej mi smakuja Smile
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #125 : 2007-06-19, 10:40:26 »

Krystyno,jest rowniez smaczny chlebek wg/przepisu Hany:

1szklanka sezamu,1szklanka slonecznika,1/2szklanki siemia lnianego,
wszystkie nasiona najpierw zmielic w mlynku do kawy
,dodac 3cale jajka,6-8zoltek,50-70g oliwy,
10g proszku do pieczenia/na sodzie tez wyrasta/,
wszystkie skladniki zmiksowac,piec w tem.200-210°C ok.45-50min,
smakuje z maslem,serami i wedlina,
pieklam i rzeczywiscie b.smaczny,nawet dzieciakom smakuje. Smile
sezam mozna tez zamienic na mielone migdaly/gotowe do kupienia w sklepach/
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #126 : 2007-06-21, 09:50:40 »

Bardzo dziękuję za przepisy i porady. mam teraz co robić w kuchni i duże urozmaicenie w diecie.Nie posiadam książki kucharskiej dr.J.K. więc te przepisy b.mi są pomocne. W szczególności w diecie dla męża.Pozdrowienia.
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #127 : 2007-06-27, 12:22:44 »


Żeby chleb nie miał zakalca to trzeba go przyrządzać z małą ilością tłuszczu lub bez tłuszczu.

Ja piekę bez tłuszczu i ładnie wtedy wyrasta (wyjątek-migdały) , a w zamian można go  grubo posmarować.





Właśnie też pieke bez tłuszczu i jest super. A potem smaruje ile chcę.  Smile
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #128 : 2007-11-14, 09:23:08 »

Propozycja chleba lnianego jest moze dobra , tylko siemie lniane ma ok. 45g/100 weglowodanow przy czym np. mak ma 25 a slonecznik 19g--to dlaczego len?

http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,1790,warzywa__len__nasiona_(siemie_lniane).html
Chyba nie 45?
Zapisane
Zakk_87
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #129 : 2008-10-15, 18:32:42 »

Oplaca sie robic taki chlebek? Mam ochote poeksperymentowac  Razz troche... Chodzi mi o WNKT ktore sie utlenia z siemia  Mad....
a poza tym po co marnowac jaja Razz Razz Razz ?
Pozdrawiam
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #130 : 2008-10-15, 22:54:10 »

siemię lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /dorośli
KCN - 0,15 - 0,2 g

100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN



nie uczono tego na farmakognozji?
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #131 : 2008-10-15, 23:42:40 »

Ali, czasami tu żółtko na surowo stanowi problem, a cyjanek nie. Zresztą sam tytuł tego wątku ..., pichcić jednak każdy może.

Ja codziennie nadmieniam by jeść żółtka i wieprzowinę i też za to obrywam.
Cool
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #132 : 2008-10-16, 10:56:45 »



Ja codziennie nadmieniam by jeść żółtka i wieprzowinę i też za to obrywam.
Cool

To tak jak mnie wmawiają i wypisują wszem i wobec,że 3 zółtka na śniadanie,jedno białko smażone na słonince ,na obiad kawałek smazonego mięska,ogórki kiszone -to dieta wysokobiałkowa  Cool Czujesz to??? No jakim trzeba być "pajacem" ,żeby takie pierdoły rozpowszechniać,no nie "adam319"?  Cool
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #133 : 2008-10-16, 18:31:00 »

Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  Laughing

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane Smile

Kodar pamiętam jak krytycznie podchodziłas do mojego przepisu na chlebek z mąki migdałowej,a tu widze że zachwycasz sie ciasteczkami
i wypiekami krystiana,a ja zawsze mówiłem że najpierw nalezy wypróbowac a potem krytykowac,pomyśl ile potraw mozna zrobic i zastosowac
dla własnego zdrowia.Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni
dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem
niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #134 : 2008-10-16, 23:07:19 »


........Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni
dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem
niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.

Jurku!
Rozdwoiles sie? Jestes w kuchni czy w szpitalu? Czy to moze w kuchni szpitalnej pozwalaja pacjetom pichcic optymalne zarcie?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #135 : 2008-10-17, 01:02:50 »

Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  Laughing

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane Smile

Kodar pamiętam jak krytycznie podchodziłas do mojego przepisu na chlebek z mąki migdałowej,a tu widze że zachwycasz sie ciasteczkami
i wypiekami krystiana,a ja zawsze mówiłem że najpierw nalezy wypróbowac a potem krytykowac,pomyśl ile potraw mozna zrobic i zastosowac
dla własnego zdrowia.Ja dzisiaj piekę z tej mąki migdałowej nalesniki też z połączeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek słonecznika i dyni
dodaje nie mąkę z gryki tylko właśnie z mąką migdalowa ,sa naprawde super,i mogą urozmaicic zjadanie śniadań jak i kolacji z farszem z dżemem
niskosłodzonym są wspaniałe,oczywiście aby nie było nieporozumień nie zjadam tego całe kilogramy.A inne mięsne Farsze to niebo w gębie.
kochany  Jurku,ja eksperymentowalam,probowalam,ale wlasnie u mnie nie ma tak powaznej choroby jak u ciebie.
Wiesz,dlatego wszyscy radzimy ci zebys zrezygnowal z przeroznych dodatkow a trzymal sie tylko zoltek,wszelkich innych tlustosci i 300g warzyw.
Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci.
Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. Confused
Ty po prostu uwielbiasz....jesc Confused
nie chcialam cie w zaden sposob urazic. Razz
Kazdy ma wlasna wole i wyznaczona droge,ktora ma do pokonania. Razz
Zapisane
Ann71
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #136 : 2008-11-01, 22:05:07 »

Witam serdecznie,

zapraszam do przeczytania artykułu, myśle ze istotny w tym temacie.

Oto link
http://budwig.vegie.pl/siemie_lniane_a_rak_prostaty.html

Pozdrawiam
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #137 : 2008-11-02, 12:58:52 »

...Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci.
Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. Confused
Ty po prostu uwielbiasz....jesc Confused...

Kodar, Ty to nazywasz jedzeniem?  Shocked

 
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #138 : 2015-06-25, 14:31:31 »


Sezam, orzechy, mak, migdały "nie pasują" w potrawie do jaj. Nie polecałabym takiego zestawienia.


wręcz przeciwnie, są doskonałym dodatkiem  to tortów optymalnych .   Nie wyobrażam sobie kremu bez żółtek,  biszkoptu bez  białek ubitych. Orzechy pasują mi tylko w takim zestawieniu, plus bita śmietana . Próbowałem kiedyś zrobić pół dnia ( zgodnie z zaleceniem żeby, jeść w każdy dzień inne białko)  - dla  mnie jest to niewykonalne.  Zresztą słyszałem w filmiku , iż nie tylko dla mnie.  Smile
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #139 : 2015-06-25, 14:37:20 »

Znowu stare info! Laughing
Teraz już pasują:
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=22766&postdays=0&postorder=asc&start=645
Fajnie, że dietologia się tak rozwija. Very Happy
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.