Autor
|
Wtek: Chleb lniany (Przeczytany 179317 razy)
|
lekarka
Go
|
Proszę wszystkich o wypowiedz dt. właściwego składu tego nowego tworu. Co zrobić by nie było zakalca? 80-100g mielonego s. lnianego, 8-13 jaj, szklanka oleju/oliwy z oliwek/smalcu, mniej? Ubite białka wmieszać na końcu. 180st, 50 min. Dodać proszku do pieczenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
. Co zrobić by nie było zakalca? Potrzeba praktyki-chyba trzeba piec -do czasu uzyskania chleba bez zakalca!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Mozna zrobić taki:Chlebek Białkowy 20 białek(50 dag.) ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać małymi porcjami mąkę pszenną (10 dag) wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia(1dag). Na końcu wlać strumykiem 10 dag stopionego, lecz chłodnago masła, cały czas ubijając. Po połączeniu składników wlać ciasto do wydłużonej prostokątnej formy (32#14#7cm) wyłożonej pergaminem. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200-220oC, 50 min. Chleb pozostawić w piekarniku do wystygnięcia Jest to podstawowy chlebek białkowy bez dodatkow. Grażyna www.optymalni.org.pl /"Palce lizać" Lub każdy inny z książki kucharskiej dra JK -tylko z dodatkiem SIEMIENIA LNIANEGO /10 dkg/ Spróbowałbym zastąpić po częsci , masło olejem lnianym, a już napewno brytfanki zostałyby posmarowane - tymże! I rowniaż nazwałbym go , chlebkiem lnianym. No i tak jak mówi Hana - praktyka czyni mistrza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kristan--problem lezy w tym, ze to ma byc "chleb optymalny bez maki" Make chcemy zastapic wlasnie mielonym s. lnianym. Poza tym wszystko sie zgadza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Tak właśnie Hana! Opowiem Wam anegdotkę. Jest prawdziwa. Jedna z moich pacjentek (była u mnie na wizytach 2x) od ponad roku jest na diecie optymalnej bez zbóż i bez produktów mlecznych. Wszystko ma teraz w normie. Stan możnaby rzec prawie idealny. Jest jeden problem - jak dzwoni - (dzwoni często) - telefonicznie potrafi poznać kiedy "skrochmaliłam dietę". Luźna rozmowa na temat "spraw do załatwienia" pozwala mieć Jej do tego wgląd. Nawet nie rozmawiamy o jedzeniu... Tak, teraz rozumiecie mnie, że czytając maile można wiedzieć co autor postu jada...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Nie trzeba być jasnowidzem, żeby zorientować się, że Kristian nie stroni od łyżeczki mąki w produktach, co jakiś czas.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Żeby chleb nie miał zakalca to trzeba go przyrządzać z małą ilością tłuszczu lub bez tłuszczu.
Ja piekę bez tłuszczu i ładnie wtedy wyrasta (wyjątek-migdały) , a w zamian można go grubo posmarować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Tak, masz najprawdopodobniej rację. Kiepska ze mnie kucharka. Zawsze wolałam produkty proste. Raz, dawno temu upiekłam jakieś ciasto. Nie dało się jeść, było twarde - pasowałoby na ceglówkę do jakiegoś domu. Potem jakieś inne sporadyczne próby. Większość ciast zawiera mąki. Próbowałam upiec bezglutenowe - wyszło, ale bardzo wysusza śluzowki. Jeden z pacjentów powiedział, że tak wysusza, że "ściąga nawet ślinę". Wiemy, że tak działają nadmiary W. Wiemy, że nadmiarem W może być łyżeczka mąki. Wiemy, że jak chce się za dużo pić - stosujemy za dużo śmieci. Jedna z moich pacjentek zasugerowała, że szklanka oliwy - to za dużo. Lepiej wychodzi gdy oliwy jest mniej (albo siemienia mniej). Chalina H, Dziękuję
Może ktoś zaproponuje jakieś ciasto bez sera i mąki? Oczywiście tłuste.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Propozycja chleba lnianego jest moze dobra , tylko siemie lniane ma ok. 45g/100 weglowodanow przy czym np. mak ma 25 a slonecznik 19g--to dlaczego len?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Właśnie, Kompozycja jajek i lnu powstała jako konkurencyjna do sera i lnu (dr Budwig) w podejściu do nowotworów czy innych ciężkich chorób. Tak naprawdę po przejrzeniu tabel ( http://forum.bodyzone.pl/tabele-kaloryczne-vt58.html) i zawartości nasion do jajek pasowałby mi tylko ... kokos. Smakowo ta kompozycja (jajka+kokos+oliwa z oliwek) nie pasuje mi (chyba). Sezam, orzechy, mak, migdały "nie pasują" w potrawie do jaj. Nie polecałabym takiego zestawienia. Chyba na takiej zasadzie "nie pasuje" s. lniane do jaj w tym chlebie. Chleb lniany określiłabym jako podobny działaniem do chleba orzechowego (orzechy+jaja+ oliwa z oliwek). Spotykam jednak bardzo dużo uczuleń/nietolerncji orzechów. Spotkałam uczulenie na mak (chyba raczej określiłabym je jako rzadkie). Nie soptkałam uczulenia/nietolerancji słonecznika. Nie spotkałam do tej pory uczulenia/nietolerancji s. lnianego. Może reakcje krzyżowe w przypadku siemienia lnianego są trudniejsze do wygenerowania jego nietolerancji. Dlatego chleb lniany uznałabym jako lepszy od orzechowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Nie mam pojecia jaka bedzie konsystencja zoltka+zmielone s.l.+bialka wagowo trzeba dopasowac i upiec -moze ala "placki kartoflane" (kartofle=s.l.), mozna zrobic laboratoryjna probe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dobrze, że Inni nie zaglądają na to forum za często bo od samego mówienia o kawie ze skwarkami czy s.ln. z żółłtkami może zrobić się Im niedobrze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Witam. A niby to , dlaczego, szanowna lekarko winienem obchodzić z daleka produkty, w których są śladowe ilości mąki- mnie osobiście to wogóle nie przeszkadza /mojej małżonce-trochę/.Uwielbiam od czasu do czasu połaskotać sobie podniebienie bułeczkami Grażynki B. http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=36 , w których to , zamiast kokosu ,właśnie zawsze dodajemy siemie lniane.Polecam Wszystkim - są naprawdę superowe. A jakieś tam rotacje mnie nie interesują-sam "pecet" to czyni. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dlaczego - obchodzić produkty? - sam na to pytanie ze Swojego punktu widzenia odpowiedzialeś. Ja widuję, że skóra, przewód pokarmowy, zawroty, drętwienia rąk, cukrzyca, SM, bóle stawowe ZALEŻĄ od łyżeczki mąki jadanej codziennie/co drugi dzień. Dlatego, że jestem z "opcji alergologów", którzy mają przyjemność/nieprzyjemnośc widzieć te reakcje. U wszystkich...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Nie mam pojecia jaka bedzie konsystencja zoltka+zmielone s.l.+bialka wagowo trzeba dopasowac i upiec -moze ala "placki kartoflane" (kartofle=s.l.), mozna zrobic laboratoryjna probe.
Ostatnio piekłam chlebek z s.lnianego i migdałów jest ok. tylko skórka odchodzi, jeszcze nie wiem jeszcze dlaczego. Proporcje: 20 białek 200 g migdały 50 g siemie lniane (zmielone) 1 łyżeczka proszku do piecz. Wykonać jak chleb biszkoptowy. W 100g chleba: B-14,1 T-16,4 W-8,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Halina Ch.-to chyba podobny do bialkowego, a z zoltkami probowalas upiec?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Hana ,nie pisz juz tak o tym chlebie ,tylko upiec i przeslij mi pare kromek na priva
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Halina Ch.-to chyba podobny do bialkowego, a z zoltkami probowalas upiec?
Z żółtkami na pewno jest lepszy, zmieni się skład B i T (zwiększy). Ja do chlebków wykorzystuję białko gdyż w moim domu mam go nadmiar. Dzieci bazują na omletach (1 jajko + 2 żółtka) więc tego białka mam sporo, wykorzystuję je do pieczenia chleba. Chleb jest tylko dodadkiem i zwracam uwagę aby nie było w nim mąki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Wyglada apetycznie i bez zakalca:
Bialka-----170g Zoltka----173g S.lniane-- 80g Oliwa z ol.50g Proszek do pieczenia-10g
W 100g B--12,4 T--25,5 W--5,2 (1:2:0,4)
Zycze smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
No to czas kawy ze skwarkami się skończył... Trzeba zacząć piec ...to co się poleca!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|