forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 05:13:17

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb lniany
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb lniany  (Przeczytany 179125 razy)
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #20 : 2006-11-05, 17:22:15 »

Wlasnie dzisiaj poraz pierwszy upieklam chleb lniany.Hana chleb jest pyszny .Lekarka miewa jednak super pomysly.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #21 : 2006-11-05, 20:20:18 »

A jak długo go pieczecie? 50 min - to może za długo...
Może poczekać aż wyrośnie? I obeschnie ? Shocked
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #22 : 2006-11-07, 13:08:56 »

Ja zwykle nie uzywam białka z jajek, ale jak juz, to smażę na patelni placuszki o takim samym składzie, o jakim wy piszecie
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #23 : 2006-11-07, 20:42:14 »

Jesteś genialna.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #24 : 2006-11-08, 23:22:55 »

Chlebek pieklam w szerokiej ale niskiej formie.Po upieczeniu/patyczek drewniany musi byc suchy/chlebek mozna zostawic na kilka minut w piekarniku.Ja jednak wyjelam go  bezposrednio po upieczeniu.Smakuje zarowno z wedlina jak i z niskoslodzonym dzemem.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #25 : 2006-11-09, 08:24:04 »

No to nadaje się nawet dla cukrzyków.
Wpisałam się na stronę: http://www.forum.akcjasos.pl/search.php?search_author=Ewa+BW
Powoli się wypowiadam. Mam nadzieję, że nie "dręczę wodza". Ostatnio wszystko co moje - wykasował.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #26 : 2006-11-09, 13:03:59 »

Co myslicie o zastapieniu s. lnianego pestkami dyni, tak dla urozmajcenia ?
Moze znacie parametry pestek dyni (B,T,W)?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #27 : 2006-11-09, 14:40:25 »

Może być.
W sumie trzeba spróbować czy smaczne.
Poproszę o jakiś przepis na mak, orzechy + ewent. jajka. Oczywiście przepis bez mąki (żadnej; bo dzisiaj mozoliłam się na próżno).
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #28 : 2006-11-09, 17:27:40 »

Ja spróbowałam z pestkami dyni i bardzo mi smakował.
Polecam, równiez dodatek podsmażanej poszatkowanej cebuli.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #29 : 2006-11-09, 17:29:13 »

Acha, wsypałam całe pestki dyni i tak mi sie wydaje jest dobrze. Jest cos do chrupania, a poza tym smak lepiej sie rozklada.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #30 : 2006-11-09, 19:34:46 »

                                           CHLEB Z PESTKAMI DYNI

pestki dyni----90g
zoltka      ----180g
bialka      ---- 150g
oliwa z oliwek--60g
proszek do pieczenia--10g

w 100g--B--13,7  T--32,2  W--2,8  (1:2,3:0,2)

pestki wysuszyc i zmielic w mlynku , mozna czesc (np. 10g wysuszonych calych pestek dodac do ciasta, wtedy zmielic 80g )

Wyglada apetycznie ---zycze smacznego!
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #31 : 2006-11-09, 21:41:48 »

Otrwieramy nasz zakład leczący lnem i pestkami z dyni.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #32 : 2006-11-10, 10:18:41 »

Jestem za NOWYM podpowiadaj , postaram sie wdrazac, mam nadzieje, ze ten "zaklad" zaowocuje!
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #33 : 2006-11-10, 21:14:50 »

Podsuncie coś z maku.
Tylko żeby Dyrekcja nie myślała, że my jakieś kółko wegetariańskie...
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #34 : 2006-11-15, 20:25:27 »

Ale jak zawiera jaja to już nie wege(?!).
Chleb orzechowy?
125g orzechów, siemienia ln., migdałów (zmielone),
4 jaja,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
oczywiście ubite białka dodane na końcu.
W sumie możnaby dodać z 50-100g oliwy z oliwek.
Nie znam przepisów z książki kucharskiej dra Kwaśniewskiego. Nie mam jej. Niestety.
Ileś minut, 180st.
Wyszło jadalne coś.
Dzieciom można dodać cukru (?). Przeciaż jadamy czekoladę, więc nie oburzajmy się na cukier.
Wiem, że biała śmierc itd.
Pojutrze zmielę mak i...chyba się ... zadurzę...
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #35 : 2006-11-15, 20:39:38 »

A moze cukier zastapic miodem- tez slodki.
Z makiem ostroznie szybko plesnieje.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #36 : 2006-11-15, 20:41:19 »

Miód - o.k.
Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha.
Mak? może nie zdąży spleśnieć po upieczeniu?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #37 : 2006-11-15, 20:55:47 »

Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).

W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8
                                                                                                                                                               miod pszczeli-79,5).
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #38 : 2006-11-16, 07:25:41 »

Miód - o.k.
Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha.
Mak? może nie zdąży spleśnieć po upieczeniu?

Pani dr proszę nie żartować Laughing, bo jeszcze kto przeczyta i uwierzy, że JK zabrania stosowania miodu w ŻYWIENIU OPTYMALNYM Shocked Confused, jak pewien szanowny wege, co wypominał, że w KK-700 przepis nr ... użyto 120kg (może trochę mniej) JABŁEK, a później niektórzy mówią, że "przecież wiado, że Kwaśniewski zakazuje... i jeszcze wiadomo, że... a do tego jest nieścisły, myli pojącia i ... i każdy wie, że DO jest do bani, co potwierdzają autorytety medyczne" Sad
Rozumiem, że przeciętny "znawca tematu" możne pomylić DO&ŻO, a jak do tego wbije sobie w głowę, że JK zaleca 30kg białka (a może 3gramy - kto to wie Question), a nie właściwą proporcję BTW - to później trzeba tracić czas na wyjaśnienia, że się opacznie zrozumiało, a do tego jeszcze się taki znawca może pogniewć i obrazić, jak grzecznie i z poszanowaniem chce mu się wyjaśnić, że jest w błędzie Confused Laughing
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #39 : 2006-11-16, 11:02:34 »

Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).

W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8
                                                                                                                                                               miod pszczeli-79,5).

Mak nie pleśnieje jak (przed pieczeniem) jest dobrze wysmażony.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 18 zapytaniami.