Autor
|
Wtek: Chleb lniany (Przeczytany 179354 razy)
|
kodar
Go
|
Wlasnie dzisiaj poraz pierwszy upieklam chleb lniany.Hana chleb jest pyszny .Lekarka miewa jednak super pomysly.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
A jak długo go pieczecie? 50 min - to może za długo... Może poczekać aż wyrośnie? I obeschnie ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ja zwykle nie uzywam białka z jajek, ale jak juz, to smażę na patelni placuszki o takim samym składzie, o jakim wy piszecie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Jesteś genialna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Chlebek pieklam w szerokiej ale niskiej formie.Po upieczeniu/patyczek drewniany musi byc suchy/chlebek mozna zostawic na kilka minut w piekarniku.Ja jednak wyjelam go bezposrednio po upieczeniu.Smakuje zarowno z wedlina jak i z niskoslodzonym dzemem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Co myslicie o zastapieniu s. lnianego pestkami dyni, tak dla urozmajcenia ? Moze znacie parametry pestek dyni (B,T,W)?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Może być. W sumie trzeba spróbować czy smaczne. Poproszę o jakiś przepis na mak, orzechy + ewent. jajka. Oczywiście przepis bez mąki (żadnej; bo dzisiaj mozoliłam się na próżno).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ja spróbowałam z pestkami dyni i bardzo mi smakował. Polecam, równiez dodatek podsmażanej poszatkowanej cebuli.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Acha, wsypałam całe pestki dyni i tak mi sie wydaje jest dobrze. Jest cos do chrupania, a poza tym smak lepiej sie rozklada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
CHLEB Z PESTKAMI DYNI
pestki dyni----90g zoltka ----180g bialka ---- 150g oliwa z oliwek--60g proszek do pieczenia--10g
w 100g--B--13,7 T--32,2 W--2,8 (1:2,3:0,2)
pestki wysuszyc i zmielic w mlynku , mozna czesc (np. 10g wysuszonych calych pestek dodac do ciasta, wtedy zmielic 80g )
Wyglada apetycznie ---zycze smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Otrwieramy nasz zakład leczący lnem i pestkami z dyni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Jestem za NOWYM podpowiadaj , postaram sie wdrazac, mam nadzieje, ze ten "zaklad" zaowocuje!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Podsuncie coś z maku. Tylko żeby Dyrekcja nie myślała, że my jakieś kółko wegetariańskie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Ale jak zawiera jaja to już nie wege(?!). Chleb orzechowy? 125g orzechów, siemienia ln., migdałów (zmielone), 4 jaja, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. oczywiście ubite białka dodane na końcu. W sumie możnaby dodać z 50-100g oliwy z oliwek. Nie znam przepisów z książki kucharskiej dra Kwaśniewskiego. Nie mam jej. Niestety. Ileś minut, 180st. Wyszło jadalne coś. Dzieciom można dodać cukru (?). Przeciaż jadamy czekoladę, więc nie oburzajmy się na cukier. Wiem, że biała śmierc itd. Pojutrze zmielę mak i...chyba się ... zadurzę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
A moze cukier zastapic miodem- tez slodki. Z makiem ostroznie szybko plesnieje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Miód - o.k. Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha. Mak? może nie zdąży spleśnieć po upieczeniu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).
W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8 miod pszczeli-79,5).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Miód - o.k. Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha. Mak? może nie zdąży spleśnieć po upieczeniu?
Pani dr proszę nie żartować , bo jeszcze kto przeczyta i uwierzy, że JK zabrania stosowania miodu w ŻYWIENIU OPTYMALNYM , jak pewien szanowny wege, co wypominał, że w KK-700 przepis nr ... użyto 120kg (może trochę mniej) JABŁEK, a później niektórzy mówią, że "przecież wiado, że Kwaśniewski zakazuje... i jeszcze wiadomo, że... a do tego jest nieścisły, myli pojącia i ... i każdy wie, że DO jest do bani, co potwierdzają autorytety medyczne" . Rozumiem, że przeciętny "znawca tematu" możne pomylić DO&ŻO, a jak do tego wbije sobie w głowę, że JK zaleca 30kg białka (a może 3gramy - kto to wie ), a nie właściwą proporcję BTW - to później trzeba tracić czas na wyjaśnienia, że się opacznie zrozumiało, a do tego jeszcze się taki znawca może pogniewć i obrazić, jak grzecznie i z poszanowaniem chce mu się wyjaśnić, że jest w błędzie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).
W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8 miod pszczeli-79,5).
Mak nie pleśnieje jak (przed pieczeniem) jest dobrze wysmażony.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|