forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 19:59:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
658467 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb lniany
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb lniany  (Przeczytany 160954 razy)
toan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #40 : 2006-11-16, 11:40:14 »

Cząsto się może zdarzyć, że przy zbyt dułgim moczeniu maku (nawet przy zalaniu wrzątkiem), mak może "pleśnieć" (kiełkować) - co nie musi być "wadą", a wręcz - może wyjść na zdrowie w/g wegezaleceń - "nawet przy ŻO" Mr. Green! - kiełkowanie zmniejsza zawartość W w nasionach Exclamation
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #41 : 2006-11-16, 11:47:44 »

Kajam się. Żart nie na miejscu.
Miód powinnam napisać:
"Miód jest o.k."  i
"Miód nie jest o.k."
Oba zdania są prawdziwe. O różnicy między tymi dwoma zdaniami można napisać z parenaście stron.
Forumowicze znają tę różnicę.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #42 : 2006-11-16, 12:53:53 »

Ewa, niezupełnie "miód jest OK" bo 
Cytuj
najgorsza w tej grupie jest fruktoza (miód, cukier, owoce, soki owocowe), najlepsza skrobia (zboża, ziemniaki) [...]
Należy wyłączyć zupełnie z diety produkty zawierające głównie cukry proste ( glukoza, owoce, soki owocowe, miód, cukier, słodycze, czekolada, ciasta, torty). Cukier jest złym, mało wydajnym źródłem energii dla człowieka. Spalanie cukru w ustroju człowieka jest bardzo trudne i uciążliwe.

 Przy Żywieniu Optymalnym niejadalne dla człowieka są te produkty, których on na surowo zjadać nie może. Niejadalne są również te produkty, które zostały wyprodukowane sztucznie z surowców na surowo niejadalnych takie jak cukier, słodycze, słodzone płyny, mąka ziemniaczana. Niejadalny jest miód.[...]

Uwaga: każdy produkt z niejadalnych można spożywać w ilości ograniczonej zawartością węglowodanów — do 50-60 gramów na dobę łącznie wszystkich węglowodanów.
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79

Niewielkie symboliczne ilości niejadalnych składników (jak wyzej w cytacie) JK dopuszcza w żywieniu. Tu przepis na czasie na
pierniki na miodzie  http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=522

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #43 : 2006-11-16, 13:12:31 »


"Miód jest o.k."  i "Miód nie jest o.k." Forumowicze znają tę różnicę.

Gdybym miał pewność, że każdy Forumowicz rozumie tę różnicę - w ogóle bym się nie odezawł!, bo przecież powszechnie wiadomo, co potwierdza wiele badań naukowych i jest zgodne z prawdą Exclamation, że żółtka są najbardziej miażdżycorodne... w określonych warunkach!, podobnie jak tłuszcze zwierzęce Rolling Eyes. Ale, także w określonych warunkach - żółtka najszybciej leczą miażdżycę..., co też jest prawdziwym twierdzeniem Shocked., ale nie dla wszystkich.
Można w ŻO pokryć całodobowe zapotrzebowanie na W miodem, ale nie jest to postępowanie rozsądne, bo z praktyki wychodzi, że są "zdrowsze" i "chorsze" węglowodany i nie ma to nic wspólnego z modnymi IG - bo ilość zjadanych W jest znikoma, a dodatkowo - dojadanie tłuszczu spowalnia "rzut insuliny". Uważam, że problematyka IG wymaga osobnego opracowania - może w OPTYMALNYCH - coś na ten temat się pojawi?.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #44 : 2006-11-16, 14:04:54 »

Cukru i miodu uzywamy jak przyprawy i to tej najdrozszej, duzo, duzo drozszej od szafranu-w minimalnych ilosciach.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #45 : 2006-11-16, 21:21:39 »

Chciałabym upiec ten lniany chleb ale co to znaczy,że trzeba go upieć jak biszkoptowy?Gdzie znajdę przepis na biszkoptowy chleb?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #46 : 2006-11-17, 10:49:58 »

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #47 : 2006-11-17, 10:52:20 »

Sylwia --wyzej masz przepis na "chleb biszkoptowy".
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #48 : 2006-11-18, 11:06:43 »

Dziękuję Hana,dzięki temu linkowi znalazłam też jak widzę sposób obliczania BTW. Zaraz będę robić chleb a do tego nauczę liczyć BTW.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #49 : 2006-11-30, 23:36:16 »

Czy możnaby oliwę z oliwek w tym chlebie lnianym zastąpić smalcem?
Z mieszanki mielonego siemienia lnianego i jaja można robić ponoć też kluski kładzione np na rosoł.
I jak wcześniej zauważyła Ewa - placki smażone na np. smalcu.
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #50 : 2006-12-01, 22:53:57 »

siemię lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /dorośli
KCN - 0,15 - 0,2 g

100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN



cyjanki kumulują się w organizmie
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #51 : 2006-12-05, 22:18:27 »

Optymalnym, którzy jadają częściej smalec, boczek
CZĘSTO SZKODZĄ wszystkie nasiona roślin oleistych.
SZKODZĄ IM TAKŻE wielonienasycone oleje roślinne.
Oliwa z oliwek jest stosunkowo bezpieczna. ALE NIE ZAWSZE.
Zapisane
mala
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #52 : 2006-12-06, 11:28:29 »

w jaki sposób szkodzą, czym to się objawia
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #53 : 2006-12-14, 13:37:31 »

Co do zakalca. Piekę go sama juz kilka razy i zawsze wychodzi dobry jak włoże go nagrzanego piekarnika w temp.150-180 stopni i piekę około godziny.Ten podstawowy przepis bez pestek. A co z tym smalcem mozna zamiast oliwy ten smalec czy nie?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #54 : 2006-12-14, 17:28:47 »

Mala, u każdego inaczej.
A smalec się "wkręci" w to ciasto?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #55 : 2006-12-14, 18:16:27 »

Mieszanie smalcu z olejem -jaki da efekt?
Ktory z olejow ma najwieksza wartosc odzywcza?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #56 : 2006-12-15, 01:06:28 »

To miałby być smalec zamiast oleju.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #57 : 2006-12-15, 11:38:11 »

Czytalam,ze loj wolowy jest bardziej kaloryczny i trzeba wtedy mniej.Znam opty.ktorzy takowy zjadaja.Mnie osobiscie nie smakuje.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #58 : 2006-12-15, 13:54:35 »

Zgadza sie, Ali, też czytałam o szkodliwości siemienia lnianego. Mam tez obawy, ze dziewczyny tak urozmaicą ŻO, że sam JK jej nie rozpozna. To co proponuje Lekarka-Ewa wydaje mi sie   jakimś rozwiazaniem dla zywiących się inną dietą. Chyba miesza sie tu za bardzo pojęcia. Idąc tym tropem zajdziemy do diety makrobiotycznej albo gorzej Very Happy

A z drugiej strony mówi się, ze zwiazki cyjanku w pestkach sliwek, moreli, jabłek itp przed którymi tyle lat nas sie ostrzega, są wręcz potrzebne i zabezpieczają przed rakiem.

Cytuj
[...]Dlaczego zapadamy na raka – czy na skutek palenia papierosów, intensywnego nasłonecznienia, czy też jest to efektem toksycznych dodatków do naszej żywności? Dr Krebs tak nie myśli. Całość jego udokumentowych badań biochemicznych wskazuje na fakt, że rak jest po prostu skutkiem niedoboru witaminy B 17, już dawno temu usuniętej z naszych wysoko rafinowanych, zachodnich diet.

[...]nasze drugorzędne źródło witaminy B 17 ( poprzez konsumpcje mięsa), bardzo szybko wysycha. Podczas gdy Hunzowie i Eskimosi otrzymują przeciętną, jednostkową dawkę witaminy B 17 w wysokości 250 – 3.000 mg na dzień, Europejczycy, spożywający “ zdrową” współczesną żywność, przyjmują jej zaledwie 2 mg.

[...] z powodu wrogiej kampanii przeciwko B 17 Laetrile oraz z powodu trudności w zdobyciu “zakazanej” substancji, większość chorujących na raka zaczyna stosować witaminy, jako ostatnią drogę ratunku, długo po tym, jak zostaną już spaleni promieniowaniem i zatruci chemoterapią.

[...] Dowód, który dr Krebs zaprezentował na przestrzeni lat dla poparcia swego twierdzenia o “ utraconej” witaminie B 17 w naszych dietach jest bardzo prosty. Parę wieków temu zwykliśmy jadąc chleb z domieszką nasion prosa i lnu, bogatych w witaminę B 17, a teraz chleb pszeniczny i żytni, ktory jadamy nie ma jej wogóle. Przez cale generacje nasze babcie zwykły dodawać pokruszone nasiona śliwek, czereśni, jabłek, moreli i innych roślin botanicznej rodziny Rosaceae do swych domowych konfitur i dżemów. Babcia pewnie nie wiedziała, dlaczego to robi, ale nasiona wszystkich tych owoców są jednym z najpotężniejszych źródeł witaminy B 17 na świecie.
Kiedy “Świat bez raka” został napisany w 1974 r. – witamina B 17 Laetrile była jeszcze wolno dostępna w Australii. Teraz jej nie ma.

[...]Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: każda molekuła B 17 zawiera jedną jednostkę cyjanku, jedna jednostkę benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamknięte’ razem. Po to, aby cyjanek mógł stać się niebezpieczny trzeba najpierw....
 
Więcej tu: http://alternatywa.com/modules.php?name=News&file=print&sid=313

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #59 : 2006-12-15, 19:43:42 »


]
siemię lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /dorośli

KCN - 0,15 - 0,2 g
100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN



cyjanki kumulują się w organizmie


Moze byc wersja :
                   -ze slonecznikiem
                   -z dynia
                   -z sezamem
oczywiscie z nasionami, + oliwa z oliwek + cale oliwki smakuje  SWIATECZNIE i wyglada tez SWIATECZNIE .
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 18 zapytaniami.