forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-28, 17:19:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669819 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb lniany
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Chleb lniany  (Przeczytany 179532 razy)
lekarka
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #60 : 2006-12-16, 11:51:16 »

W ogóle optymalni gorzej tolerują nasiona roślin oleistych i nasiona roślin strączkowych.
Stosowanie w DO pełnowartościowego białka codziennie nie pozwala organizmowi na korzystanie ze "śmieci".
Intryguje mnie jednak kwestia weganizmu (w Ksiedze Rodzaju i potem powtĂłrzona w Dziejach Apostolskich) jako dobra.
Sama jak zjem za dużo (o 1 gram!) białka mam ochotę na więcej węglowodanów.
Dlatego wznaczanie 0,8g/kg/dobę powinno byc kwestię orientacyjną. Jeden ma ochotę na gram (!) wiecej inny na gram mniej/swoją wagę ciała/dobę.
Przy czym zdaję sobie sprawę, jako lekarz, że trzeba co się da policzyć, pomierzyć.
Zapisane
fewa
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #61 : 2006-12-16, 18:18:07 »

Zastanawiałam się czy ktoś próbował upiec tradycyjny biszkopt oczywiście z małą ilością cukru,zamiast mąki - zmielone siemię lniane,i to była by podstawa do tortu,albo jakieś inne nasiona albo orzech,tylko orzech mogą być za ciężkie.Jak ktoś prubował to niech da znać. Razz Razz

    fewa
Zapisane
fewa
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #62 : 2006-12-16, 18:22:44 »

Ale zrobiłam byka  Sad :(szkoda,Ĺźe nie da się tego poprawić Sad Sad
Zapisane
elmo
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #63 : 2006-12-16, 19:23:12 »

Ale zrobiłam byka  Sad :(szkoda,że nie da się tego poprawić Sad Sad
to nie jest powod do smutnej miny  Smile
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #64 : 2006-12-17, 18:03:09 »

Fewo,ja wtedy jeszcze,gdy uzywalam maki w przepisach z Ksiazki Kucharskiej J.K.to polowe zalecanej , zastepowalam maczka ze zmielonych migdalow.W ten sposob robilam tez wafle,dziecionm b.smakowaly.Jezeli uzywalam tylko tej migdalowej ,ciasto bylo malo wyrosniete.Teraz juz od 4-rech mscy nie jadam zboz a powiem szczerze,ze nawet nie mam ochoty na ciasto.Czesciej pieke jakies ciastka/magnezowe,piaskowe z m.ziemniaczana,migdalowe  lub kokosowe na kurzym bialku/.Ciastka piaskowe pieklam ,dodajac smalcu zamiast oliwy/dziwny smak jak na ciastka/.
Zapisane
Ewa
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #65 : 2006-12-17, 23:19:48 »

Hana, mozna zastąpić, ale nie trzeba. A może nie nalezy?
Zapisane
Ewa
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #66 : 2006-12-17, 23:20:28 »

Przejęzyczyłam się Smile sorry
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #67 : 2006-12-20, 20:35:03 »

Czy olej palmowy =olej kokosowy?
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #68 : 2007-02-08, 15:32:35 »

    DLA   LENIWYCH

Chleb /lniany, slonecznikowy, dyniowy/mozna piec bez ubijania piany--przewidziana porcje jajek dzielimy na polowe :
                                                            -pierwsza polowa jajka cale
                                                            -druga polowa same zoltka.
Polecam, smakuje z wszystkimi rodzajami smalcu /sniadanie --kromka chleba ze smalcem--trzyma do 8-10 godzin/.
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomości: 652


Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #69 : 2007-02-09, 11:26:33 »

Chlebek z nasion bez mąki .

400g białko
  70g orzechy włoskie
  70g mączka ziemniaczana
  35g słonecznik
  35g siemie lniane
  35g pestki dyni
  35g mak
  1 łyĹźeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Orzechy i nasiona zmielić w młynku na mąkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodać wymieszane z mączką i proszkiem nasiona, wymieszać delikatnie trzepaczką.
wlać do wyłoĹźonej papierem do pieczenia foremki keksĂłwki.Piec 50 - 55 minut w temperaturze  180 o.
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #70 : 2007-02-09, 13:46:55 »

 Hana, ja osobiscie spotkalam w sprzedazy olej palmowy i smalec kokosowy,pakowany w kostki(wyglada jak wieprzowy).
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #71 : 2007-02-09, 14:21:14 »

Kodar widzialam olej orzechowy, sezamowy, kokosowy chyba tez ale smalec kokosowy ?--ciekawe?, chociaz wszystko mozliwe!
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #72 : 2007-02-09, 16:43:59 »

Sprawdzilam co pisze na opakowaniu:KOKOSFETT  i dalej REINES KOKOSFETT-Fett-tluszcz, piszac smalec mialam na mysli konsystecje,kolor i wyglad.Kostka takiego tluszczu przypomina kostke smalcu Very Happy
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #73 : 2007-02-09, 19:52:02 »

Czy pochnie i smakuje na kokos? i co mozna z tym "Fettem" robic mam na mysli do czego uzywac?
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #74 : 2007-02-09, 19:58:49 »

Dosc,fajnie smakuja na nim placki serowe,lub kokosowe,mozna dodac tez do wypieku ciastek,bo smalec w takim zestawie po prostu nie smakuje.Ale czy ten tluszcz ma te same wartosci co smalec  Confused:Kupilam dla urozmaicenia smaku.
Zapisane
Rudka
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #75 : 2007-02-10, 00:49:21 »

Kodar ja czytałam ,że olej kokosowy jest najlepszy -bo dłuuuuugo świezy a po nim palmowy
  Sama brata namawiałam ,zeby mi z Kanady przywiĂłzł -ale powiedział ,ze u nich tylko palmowy.
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #76 : 2007-02-10, 07:17:33 »

Kodar ja czytałam ,że olej kokosowy jest najlepszy -bo dłuuuuugo świezy a po nim palmowy
  Sama brata namawiałam ,zeby mi z Kanady przywiózł -ale powiedział ,ze u nich tylko palmowy.

..uwazam, ze najlepszy jest slonecznikowy (oczywiscie olej) bo rodzimy --zaraz po smalcu ktory jest najlepszy z najlepszych tluszczy .
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #77 : 2007-02-10, 12:01:48 »

Hana i jeszcze loj wolowy,juz wspominalam,ze lezy piec lat w lodowce i nadaje sie  nadaje sie do spozycia.
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #78 : 2007-02-10, 16:10:03 »

.. nie,nie Kodar-tluszcz jelczeje (po pieciu latach w lodowce..bala bym sie go jesc)--to nie cukier ktory jest ciagle swiezutki .
Zapisane
Rudka
Gość


Email
Odp: Chleb lniany
« Odpowiedz #79 : 2007-02-11, 02:21:28 »

 Hana -ten normalny w plastykach słonecznikowy?
     to po co ja sie mecze oliwą -niecierpie jej zapachu a zwłaszcza w surĂłwkach.
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.036 sekund z 20 zapytaniami.