Autor
|
Wtek: Gdzie są ci dobrzy lekarze? (Przeczytany 131651 razy)
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Mnie juz malo co zdziwi ,to co ma miejsce w szpitalach.Jest to okropne ,okrutne itd.W kazdym bądz razie ,jesli czlowiek sie znajdzie juz w tym miejscu - wszystko jest mozliwe. I jak ide do lekarza pierwszego kontaktu i pyta mi sie : i jak tam zdrowie?" to gdy odpowiadam :" a leci" a lekarz dalej ciagnie ( widzac mnie " mizerną" w porownaniu z otylymi osobami ,ktore badz co badz przewazaja populacje),ze dla mnie przydaloby sie trafic do dobrego specjalistycznego szpitala ,zeby wykonac mi wszystkie badania ,to nie wiem czy mam sie smiac czy plakac .Do jasnej cho.... gdzie oni maja jakies dobre szpitale i co rozumieja przez to, mowjac "dobre"."Dobre" w czym ????????
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Bruford zamilkl ,nie ma argumentow EEEE tam .Gadać się nie chce
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
No tak jak ktos jest wpędzony w " kozi róg" ,to sie nie chce gadac
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
No tak jak ktos jest wpędzony w " kozi róg" ,to sie nie chce gadac Nie chce mi się rozpisywać , zwłaszcza że muszę odejś od kompa do poniedziałku.A w poniedziałek chętnie wypunktuję co moim zdaniem jest w Twoich opowieściach grubą przesadą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mid4
Go
|
przeszkoda dla lekarza w propagowaniu DO jest jedna- kodeks etyki lekarskiej i inne zapiski komisji bioetycznej zabraniaja lekarzom propagowania metod leczniczych niezgodnych z tzw. EBM (evidence based medicine) czyli medycyna oparta na faktach. a zeby w medycynie cos bylo faktem musza zostac przeprowadzone w ODPOWIEDNI SPOSOB badania nad tym. lekarz, ktory swoim pacjentom zaleca DO moze zostac postawiony przed sadem lekarskim.
|
|
|
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
przeszkoda dla lekarza w propagowaniu DO jest jedna- po zdobyciu prawa wykonywania zawodu - mieć święty spokój, robić "karierę naukową" i żyć z chorób:D - przyjmując w prywatnym gabinecie.
|
|
|
|
|
|
|
|
mid4
Go
|
widzisz, ja na przyklad uwazam, ze DO jest jedynym rozsadnym sposobem odzywiania i leczenia. i pracujac w publicznym zozie nie mam prawa komukolwiek tego powiedziec. i za kazdym razem kiedy widze czlowieka schorowanego, ktoremu medycyna pomoc juz nie moze chcialabym dac mu wskazowke chociaz:( z drugiej strony boje sie stracic prace i prawo wykonywania zawodu lekarza. na razie tego zawodu nawet wykonywac nie chce - zarejestrowalam sie wczoraj w urzedzie pracy i zyje sobie na utrzymaniu meza:) moze uda mi sie zajmowac w zyciu calkiem czyms innym. jak zaczynalam studia to wydawalo mi sie ze bede mogla ludziom pomagac. teraz widze, ze chociaz znam sposob - nie wolno mi o nim mowic. piszesz, ze lekarze mysla tylko o nie szkodzeniu sobie samym - wiekszosc moich kolegow jest swiecie przekonanych, ze DO zabija. i nie docieraja do nich zadne argumenty oprocz wspomnienej wyzej EBM. co do nie szkodzenia sobie - dla mnie wizja pozbawienia prawa wykonywania zawodu jest troche przerazajaca - chyba, ze zapewnisz mi mozliwosc pracy w innym zawodzie, w co watpie. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Jest wielu lekarzy optymalnych ,ktorzy nie wzieli sie z kosmosu tylko pokonczyli studia .Pewnie tez kiedys pracowali w jakichs placowkach sluzby zdrowia i jednak zrezygnowali.Skoro skonczylas studia medyczne ,masz przekonanie ze Do leczy ,to ja bym sie zastanawiala ,czy nie zaczac sie szkolic w tym kierunku.Dlaczego maja cie pozbywac prawa wykonywania zawodu?Tak jak pisze ,sa lekarze (nie samozwancy)optymalni ,ktorzy sa po studiach medycznych.Zreszta ja napisalam ogolnie .Nie pisalam do Ciebie wprost.Nie pisalas ,ze jestes lekarzem ,a ja nie jestem wizjonerem ,zeby o tym od razu wiedziec .Zreszta tez mialam kontakt ze szkola medyczna i praktyki w szpitalach i cos niecos wiem o lekarzach i o sluzbie zdrowia,a tak w ogole ,przeciez widac golym okiem ,co sie dzieje z ta nasza sluzba zdr.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|