forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-25, 23:21:51

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
660338 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Święta
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Święta  (Przeczytany 16304 razy)
Arika
Go


Email
Święta
« : 2006-10-31, 09:36:01 »

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Ponieważ w tym roku sama je przygotowuję i mam zamiar przyrządzić potrawy optymalne proszę pomóżcie mi znależć odpowiednie przepisy. Czekam na rady Smile
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #1 : 2006-10-31, 12:06:56 »

Powiedz jeszcze, czy zgodnie z polską tradycją Kolacja Wigilijna będzie postna?, czy też zgodnie z obyczajem innych krajów katolickich - można jeść wszystko?.
Zapisane
Arika
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #2 : 2006-11-03, 09:06:10 »

Raczej niestety musi być postna, bo taka tradycja przeważa w mojej rodzinie.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #3 : 2006-11-03, 10:03:50 »

Zerwij z taką trdycją bo ona niczemu dobremu nie służy. Już nawet kościół zniósł wigilijny post.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #4 : 2006-11-03, 10:07:59 »

To tylko swiadczy ,ze kosciol katolicki jest chwiejny  Laughing  Laughing   Laughing
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #5 : 2006-11-03, 10:10:39 »

Nie wspominajac o wyznawcach religii katolickiej  Laughing
Zapisane
Arika
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #6 : 2006-11-05, 14:29:07 »

U mnie w domu tradycja zawsze jest górą i niestety nic na to nie poradzę, ponieważ nie mieszkam sama. A rodzinka nie jest przekonana do DO.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #7 : 2006-11-07, 08:52:47 »

MAKÓWKI ŚWIĄTECZNE.

Składniki.
200g Mak niebieski
200g Masło
200g Rodzynki (100)+ owoce kandyzowane(100)
750g Śmietana słodka 30%
100g Miód naturalny
120g Rogale mleczne
50g Kokos
200g Orzechy laskowe(100) włoskie (50) migdały(50)

Sposób przygotowania.
Mielony mak przesmażamy na maśle. Rogal mleczny pokrojony w małą kostkę, bakalie, miód, zalewamy zagotowaną wrzącą słodką śmietanę. Dodajemy przesmażony na maśle mak. Wszystko mieszamy.
Całość wkładamy do wypłukanej miski i wkładamy do lodówki. Po nakryciu talerzem przewracamy zawartość na talerz. Utworzony w ten sposób kopiec dekorujemy, posypując go kokosem. Nasz przysłowiowy tort makowy możemy kroić w cząstki.
Makówki to świąteczny Śląski regionalny przysmak.   

Ogółem 1820g B-T-W  108,9 – 618,4 - 427,0
100 gram produktu B-T-W 6,0 – 34,0 -23,5
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  12,0 – 68,0 46,9
Stosunek B-T-W  1 : 5,7 : 3,9




Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #8 : 2006-11-07, 08:53:53 »

KROKIETY.

Składniki.
150g Śmietana 30%
40g Żółtka 2szt
20g Olej
100g Mąka
100g Bułka tarta
500g Kapusta wigilijna wg. przepisu
sól
Sposób przygotowania.
Śmietanę żółtka i mąkę ucieramy mikserem na jednolitą masę nie za gęstą i nie za rzadką. Na małej 20 centymetrowej teflonowej patelce smażymy nasze naleśniki z dwu stron. Po ostudzeniu nakładamy na każdy z nich po około 100 gram farszu przygotowanego według przepisu KAPUSTA Z GRZYBAMI/WIGILIJNA.
Naleśnik zwijamy bokami do środka i jeszcze raz zwijamy tworząc kopertę.
Tak przygotowany krokiet panierujemy w roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Następnie obtaczamy krokiet tartą bułką. Najlepiej jest je smażyć w frytkownicy w głębokim oleju lub na patelni na złocisty kolor. Krokiety podajemy gorące.
Ogółem 910g  B-T-W  39,4 -115,2 -169,2
100 gram produktu B-T-W 4,3 -12,7 -18,7
100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,3 -12,7 -18,7
Stosunek B-T-W   1 : 2,9 : 4,3
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #9 : 2006-11-07, 08:54:53 »

ŁAZANKI Z MAKIEM.

Składniki.
200g Makaron łazankowy
50g Miód naturalny
100g Bakalie
150g Mak mielony
100g Masło 82,5%
Sposób przygotowania.
Płatki makaronu gotujemy, przy czym musimy uważać by się zbytnio nie rozgotowały.
Mielony mak przesmażamy na maśle. Następnie dodajemy bakalie i miód.
Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz przesmażony mak z miodem i bakaliami. Całość mieszamy, ale niezbyt intensywnie by makaron nie skleił się i nie tworzył jednolitej masy.
Łazanki można podawać również do ryb.


Ogółem 600g B-T-W  68,6 -185,3 -264,8
100 gram produktu B-T-W 11,5 – 31,1 – 44,5
120 gram porcja 1 osobowa B-T-W 13,8 – 37,4 -33,4
Stosunek B-T-W  1 : 2,7 : 3,9

Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #10 : 2006-11-07, 08:55:47 »

KOMPOT ZE ŚLIWEK.

Składniki.
250g Śliwki suszone
50g Cukier
1200g Woda
Sposób przygotowania.
Śliwki suszone bez pestek zalewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 30 minut. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać również inne suszone owoce. Wówczas otrzymamy kompot wielo-owocowy. / Do gotowania można włożyć jeszcze laseczkę wanilii, ale niekoniecznie/.
   
Ogółem 1500g B-T-W  5,8 – 1,5 – 180,9
100 gram produktu B-T-W 0,4 – 0,1 – 12,1
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 0,6 - 0,2 - 18,1
Stosunek B-T-W  1 : 0,3 : 31,5


Zapisane
MONIKAW
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #11 : 2006-11-07, 09:00:12 »

A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #12 : 2006-11-07, 09:34:28 »

A może znacie jakieś potrawy bez mąki ? Albo coś słodkiego.

DARK czekolada gorzka 90% cacao  firmy  WAWEL
100g BTW  8,9 - 41,1 - 32,0
 50 g BTW 4,4 - 20,5 - 16,0
 25 g BTW 2,2 - 10,2 - 8,0

Dostepna jest również czekolada 70% i 99% tej samej firmy. Smacznego
Zapisane
Arika
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #13 : 2006-11-07, 11:56:09 »

Dzięki napewno wykorzystam te przepisy Smile Pozdrawiam
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #14 : 2006-11-07, 16:51:12 »

Pplecam też kluski bawarskie, dzieci je uwielbiają ze skwarkami.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #15 : 2006-11-07, 18:44:10 »

PRZYSMAK RYBNY Z DORSZA.

Składniki.
700 gram  Filet z dorsza
150 gram Ananas z puszki
200 gram Por
200 gram Pomidor (może być z puszki)
60 gram olej z oliwek
30 gram mąki
Przyprawy:  2 łyżki sos sojowy
1 łyżka sos – słodko – pikantny  pieprz i sól

Sposób przygotowania.
Pory kroimy w krążki i blanszujemy w wrzącej  osolonej
wodzie około 1 minutę następnie por odcedzamy.
Filet z dorsza kroimy w dużą kostkę.
Oprószamy solą i pieprzem panierujemy w mące.
Na rozgrzanym na patelni części oleju smażymy i rumienimy rybę. Pozostały olej rozgrzewamy w rondelku, do którego, wrzucamy krojony w kostkę ananas i smażymy około 3 minuty.
Następnie dodajemy 3 łyżki jasnego sosu sojowego i pokrojone
z puszki bez skórki pomidory łącznie z zalewą.
Kolejno dodajemy blanszowane pory i dusimy około 5 minut.
Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz 1 łyżką sosu słodko - pikantnym.
Pod koniec dodajemy przesmażoną rybę a całość dusimy jeszcze około 4-5 minut lekko mieszając. Jest to bardzo smaczne i pożywne samodzielne danie.


Ogółem 1340g B-T-W  128,8 – 61,3 – 61,7 
100 gram produktu B-T-W 9,6 – 4,6 – 4,6 
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W  24,0 – 11,4 – 11,5
Stosunek B-T-W  1 : 0,5 : 0,5


Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #16 : 2006-11-07, 18:45:05 »

SAŁATKA Z SEREM „FETA”

Składniki.
100g. Ser „Feta” 45%
100g. Cebula
100g. Sałatka zielona 1/głów.
60g. Żółtka 3 szt
Przyprawy: pieprz
Sposób przygotowania.
Umyte i sparzone pomidory pokroić w plasterki, ser „Feta” pokroić w mała kostkę, cebulę w pół krążki, liście zielonej sałaty rwać na drobne strzępy. Ugotowane żółka jaj pokruszyć. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą i przyprawić według życzenia pieprzem.
Podać do chleb optymalny grubo posmarowany masłem. /chleb i masło nie uwzględniono w tabeli/.

Ogółem 360g B-T-W  30,2 – 29,7  - 13,1
100 gram produktu B-T-W  8,4 – 8,3 – 3,6
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W  12,6 – 12,4 – 5,5
Stosunek B-T-W  1 : 1,0  : 0,4

Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #17 : 2006-11-07, 18:45:50 »

SAŁATKA Z BRUKSELKI Z BOCZKIEM.
Składniki.
600 g brukselki
100 g tłustego boczku
100 g  cebuli
100 g białego wina
50 g oleju z oliwek  /4 łyżki/
1 łyżeczka morskiej soli,1 łyżka octu ziołowego, 1 łyżka łagodnej musztardy
szczypta majeranku, szczypta kwiatu muszkatołowego 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka siekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania.
Boczek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, zagotować w 1 litrze wody i odcedzić. Wywar przelać do drugiego garnka, posolić i zagotować Brukselkę dokładnie oczyścić i nadąć na krzyż od strony łodyżki. Wrzucić do wrzącego wywaru z gotowania boczku i ugotować na średnim ogniu. W międzyczasie zagotować wino i odparować do połowy pierwotnej objętości. Dodać boczek, cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić do smaku. Ugotowaną brukselkę odcedzić. Poczekać, aż przestanie parować i jeszcze ciepłą wymieszać z winnym sosem.


Ogółem 950g B-T-W  42,2 – 99,2 – 56,9
100 gram produktu B-T-W 4,4 – 10,4 -6,0
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 8,9 – 20,9 12,0
Stosunek B-T-W  1 : 2,4 : 1,3



Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #18 : 2006-11-07, 23:38:15 »

Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #19 : 2006-11-08, 08:35:05 »

Krótkie kluski bawarsie. Specle.  Przepis zamieściłem w poście.  Stoliczku nakryj się.  Są pyszne.  Morgano
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 17 zapytaniami.