Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Święta (Przeczytany 19388 razy)
|
Halina Ch.
Go
|
Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.
Odsyłam Cię do tematu [/b]Stoliczku nakryj się[b]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No to czekam, odeślij mnie. Z góry dziekuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Dobra, juz znalazlam. Te kluski przypominają "leniwe"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Piernik świąteczny: 30żółtek, 1 mały cukier waniliowy, 200g masła, 1/2 przyprawy do piernika, 1 płaska łyżka sody oczyszczonej, 200g orzechów włoskich lub laskowych, 100g migdałów, 100g rodzynek, 100g śliwki suszonej, 100g moreli suszonych.
Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około 1 godziny. B T W 6,7 39,5 16,8 1 : 5,6 : 2,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Wyglada niezle, a jak smakuje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
FILETY RYBNE W TYMIANKU. Składniki. 800 g filetów z morszczuka, mintaja lub halibuta 50 g śmietany 50g jajka /1 szt./ 50 g stopionego masła 50 g mąki łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżeczki drobniutko utartego suszonego tymianku Sposób przygotowania. Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem zostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Jajko dokładnie rozkłócić z śmietaną, tymiankiem otartą skórką z cytryny solą stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką zanurzać w cieście, Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami surówką z buraczków.
Ogółem 1000g B-T-W 148,4 – 62,4 – 39,5 100 gram produktu B-T-W 14,8 6,2 -3,9 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,7 - 12,5- 7,9 Stosunek B-T-W 1 : 0,4 : 0,3
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
SAŁATKA Z PORA I JABŁEK W SOSIE ŚMIETANOWYM. Składniki. 300 g pora jasne części 200 g jabłka 100 g orzechów włoskich 150 g śmietany 30% 50 g soku z cytryny 20 g cukru sól, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania. Białą ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć. Jabłka Obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą cukrem i dodać pietruszkę. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. keczupem i papryką. Ogółem 820g B-T-W 25,7 – 107,3 - 87,7 100 gram produktu B-T-W 3,1 – 13,1 - 10,7 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,3 – 26,2 – 21,4 Stosunek B-T-W 1 : 4,2 : 3,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Piernik świąteczny: 30żółtek, 1 mały cukier waniliowy, 200g masła, 1/2 przyprawy do piernika, 1 płaska łyżka sody oczyszczonej, 200g orzechów włoskich lub laskowych, 100g migdałów, 100g rodzynek, 100g śliwki suszonej, 100g moreli suszonych.
Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około 1 godziny. B T W 6,7 39,5 16,8 1 : 5,6 : 2,5
Upiekłam dzisiaj ten piernik, taki biedny zagubiony na ostatniej stronie, a taki szykowny wyszedł Szczególnie urzekło mnie te 30 żółtek, no i rzeczywiście nadały mu niepowtarzalny charakter. Życzę Wszystkim równie udanych świątecznych wypieków i równie udanych świąt.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ma ładne proporcje jak na ciasto...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|