forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 00:17:19

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Święta
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Święta  (Przeczytany 19388 razy)
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #20 : 2006-11-08, 10:48:28 »

Halinko, a co to takiego "kluski bawarskie"? Brzmi apetycznie.

Odsyłam Cię do tematu [/b]Stoliczku nakryj się[b]
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #21 : 2006-11-09, 17:15:55 »

No to czekam, odeślij mnie. Z góry dziekuje
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #22 : 2006-11-09, 17:19:25 »

Dobra, juz znalazlam. Te kluski przypominają "leniwe"
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomoci: 652


Odp: Święta
« Odpowiedz #23 : 2006-11-10, 09:00:59 »

     Piernik świąteczny:
30żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
200g masła,
1/2 przyprawy do piernika, 
1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
200g orzechów włoskich lub laskowych,                                                                                                 
100g migdałów,
100g rodzynek,
100g śliwki suszonej,
100g moreli suszonych.

     Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem  masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około  1 godziny.
   B       T        W
 6,7    39,5   16,8 
1    :   5,6  :  2,5
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #24 : 2006-11-10, 10:20:41 »

Wyglada niezle, a jak smakuje?
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #25 : 2006-11-10, 14:14:10 »

FILETY RYBNE W TYMIANKU.
Składniki.
800 g filetów z morszczuka, mintaja lub halibuta
50 g śmietany
50g jajka /1 szt./
50 g stopionego masła
50 g mąki
łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki  otartej skórki z cytryny, sól, pieprz
3 łyżki oleju 2 łyżeczki drobniutko utartego suszonego tymianku
Sposób przygotowania.
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem zostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Jajko dokładnie rozkłócić z śmietaną, tymiankiem otartą skórką  z cytryny solą stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką zanurzać w cieście, Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami surówką z buraczków.

Ogółem 1000g B-T-W  148,4 – 62,4 – 39,5
100 gram produktu B-T-W 14,8 6,2 -3,9
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,7 - 12,5- 7,9
Stosunek B-T-W  1 : 0,4 : 0,3

Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Święta
« Odpowiedz #26 : 2006-11-14, 17:43:58 »

SAŁATKA Z PORA I JABŁEK W SOSIE ŚMIETANOWYM.
Składniki.
300 g pora jasne części
200 g jabłka
100 g orzechów włoskich
150 g śmietany 30%
50 g soku z cytryny
20 g cukru
sól, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania.
Białą ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć. Jabłka Obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą cukrem i dodać pietruszkę. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. keczupem i papryką.
Ogółem 820g B-T-W  25,7 – 107,3  - 87,7
100 gram produktu B-T-W 3,1 – 13,1  - 10,7
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  6,3 – 26,2 – 21,4
Stosunek B-T-W  1 : 4,2 : 3,4





Zapisane
ziuta
Jr. Member
**
wiadomoci: 598


Odp: Święta
« Odpowiedz #27 : 2013-12-23, 20:52:19 »

     Piernik świąteczny:
30żółtek,
1 mały cukier waniliowy,
200g masła,
1/2 przyprawy do piernika, 
1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
200g orzechów włoskich lub laskowych,                                                                                                 
100g migdałów,
100g rodzynek,
100g śliwki suszonej,
100g moreli suszonych.

     Rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem, morele namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały zmielić. Morele i śliwki pokroić. Utrzeć mikserem  masło z cukrem waniliowym dodać żółtka i utrzeć do białości. Zmiejszyć obroty i dodać zmielone orzechy z migdałami wymieszane z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Ciasto wymieszć łyżką z bakaliami. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160o C na około  1 godziny.
   B       T        W
 6,7    39,5   16,8 
 1    :   5,6  :  2,5

Upiekłam dzisiaj ten piernik, taki biedny zagubiony na ostatniej stronie, a taki szykowny wyszedł Wink
Szczególnie urzekło mnie te 30 żółtek, no i rzeczywiście nadały mu niepowtarzalny charakter.

Życzę Wszystkim równie udanych świątecznych wypieków i równie udanych świąt.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Święta
« Odpowiedz #28 : 2013-12-23, 20:54:14 »

Ma ładne proporcje jak na ciasto... Very Happy
Zapisane

Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.