forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-13, 07:33:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669401 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Autyzm,ADHD itp. a Dieta optymalna
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 32 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Autyzm,ADHD itp. a Dieta optymalna  (Przeczytany 371966 razy)
maya2006
Go

Email
Autyzm,ADHD itp. a Dieta optymalna
« Odpowiedz #300 : 2008-07-02, 10:35:47 »

Hej:-)
chcialam dodac,  ze australijskie badania wykazaly, ze tluszcze omega3 pomagaja dzieciom z autyzmem czy ADS/ADHS.  Australijscy uczeni dawalii dzieciom preparat  z kwasami omega3 i omega6. Dzieci ktore przyjmowaly omega3 (tluszcz z ryb) zrobily ogrome postepy w uczeniu sie (koncetracja, obnizenie hiperaktywnosci), w porownaniu do dzieci nieprzyjmujacych praparatow. Tzw. kapsulki z rybim olejem ( wolne tlumaczenie) moga i zaczynaja juz w Niemczech zastepowac Retaline.
Moim zdaniem takie same, a moze i lepsze  dzialanie jak powyzszy "kapsulkowy" tluszcz ma dieta optymalna, poprzez odpowiednie odzywienie mozgu.

Jesli ktos chce po niemiecku poczytac o badaniach:
www.pedro-drogerie.ch/pdf/omega_3_studie.pdf

pozdrawiam cieplo
lekarka
Go

Email
Odp: Autyzm,ADHD itp. a Dieta optymalna
« Odpowiedz #301 : 2008-07-02, 18:29:33 »

Japończycy też to stwierdzili ok 25 lat temu.
Niemniej jednak im więcej na ten temat tym lepiej.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #302 : 2008-07-02, 21:02:18 »

Lekarko ostatnio masło leżalo na stole aby zrobiło się miękkie do smarowania i Bartek sobie zlizywał palcem.Smakowało mu takie bez niczego. Dziś zjadł bigos. Marchewka nadal aktualna okazało sie,że z bajki i on udaje królika ale nadal o nia prosi i ja zjada. Nie chce bananów jak kiedyś. Ale sok tak. Zbóż mu raczej nie  daje chyba ze chrupki kukurydziane.
Wczoraj wyszedł w teście w stosunku do zdrowych dzieci opóźniony.
Dokładny opis będzie po wakacjach.
Trochę sie tym przejmuję ale coraz mniej, może będzie inny przez całe życie -trudno.Dostosuję się do niego. Postaram się.

Zastanawiam się nad charakterem czy sposobem bycia każdego dziecka.Nasz jest raczej ruchliwy. Czy zbyt małe wyżycie się fizyczne w ciągu dnia,bo przedszkole już jest zamknięte i nie jest już wśród tylu dzieci może to mieć przełozenie na jeszcze pojawiąjące się autystyczne ruchy np. skakanie albo to trudne do opisania takie złapanie mnie za rękę czy nogę i przebieranie nogami z takimi zacisniętymi zębami. Cos jak dorosły czy dziecko które za bardzo chce kogoś przytulić ale w taki specyficzny sposób jak robi to Bartek-takie nadmierne pobudzone.Czy to np. wg filozofii coś oznacza,że ma ode mnie za mało miłości?
Jak ogląda bajke to powtarza teksty z bajki. Psycholog mówiła o ćwiczeniu pamięci mechanicznej ale ja już nie wiem czy mi zależy na pamięci mechanicznej- czy naprawdę to dobre dla niego aby go uczyć np.pacierza żeby pamięć mechaniczną miał dobrą a jak będzie miał najlepszą pamięć mechaniczną a nic nie zrozumie ze świata?

lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #303 : 2008-07-05, 00:03:21 »

1. masło leżalo na stole aby zrobiło się miękkie do smarowania i Bartek sobie zlizywał palcem.Smakowało mu takie bez niczego. Dziś zjadł bigos. Marchewka nadal aktualna
2. Nie chce bananów jak kiedyś. 
3.Wczoraj wyszedł w teście w stosunku do zdrowych dzieci opóźniony.
Trochę sie tym przejmuję ale coraz mniej,
4.Czy to np. wg filozofii coś oznacza,że ma ode mnie za mało miłości?
 a nic nie zrozumie ze świata?

1.CIESZĘ SIĘ. Zlizywanie masła (wg niektórych powinien być widelec i nóż do jedzenia) - jestem za  Smile.
2. Super.
3. Chyba nie dużo. Akceptuj jego wybory (masło, marchewka, bigos, kolory kredek, kształt obrazka na ścianie). Akceptowane dziecko czuje się ważne.
4. Wg mnie chodzi o jakąś dziecięcą chęć wyrażania siebie, dobrze by rodzice też wyrażali siebie. Wykonywali pracę, która im sprawia radość, itd...
Rozumienie świata jest bardzo ważne.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #304 : 2008-07-05, 06:01:32 »

1. masło leżalo na stole aby zrobiło się miękkie do smarowania i Bartek sobie zlizywał palcem.Smakowało mu takie bez niczego. Dziś zjadł bigos. Marchewka nadal aktualna
2. Nie chce bananów jak kiedyś. 
3.Wczoraj wyszedł w teście w stosunku do zdrowych dzieci opóźniony.
Trochę sie tym przejmuję ale coraz mniej,
4.Czy to np. wg filozofii coś oznacza,że ma ode mnie za mało miłości?
 a nic nie zrozumie ze świata?

1.CIESZĘ SIĘ. Zlizywanie masła (wg niektórych powinien być widelec i nóż do jedzenia) - jestem za  Smile.
2. Super.
3. Chyba nie dużo. Akceptuj jego wybory (masło, marchewka, bigos, kolory kredek, kształt obrazka na ścianie). Akceptowane dziecko czuje się ważne.
4. Wg mnie chodzi o jakąś dziecięcą chęć wyrażania siebie, dobrze by rodzice też wyrażali siebie. Wykonywali pracę, która im sprawia radość, itd...
Rozumienie świata jest bardzo ważne.
1.nie widziałam dziecka bardziej szczęślwiego od tego, które je palcami to po co mu nóż i widelec, on rzadko sie usmiecha takim szczęśliwym usmiechem to zawsze to coś. Staram się teraz jak na niego patrzeć usmiechać do niego aby widział usmiechniętą mamę.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #305 : 2008-07-05, 07:42:04 »

KONWENANSE są czasami ważniejsze...
Sad
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #306 : 2008-07-05, 07:44:23 »

lekarko za jakies 15 minut wyślę do Pani email na Pani emial jeśli miałaby Pani czas aby mi dziś odpowiedzieć  to byłabym wdzięczna.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #307 : 2008-07-05, 07:45:23 »

ok.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #308 : 2008-07-05, 07:53:41 »

wysłany.Dziękuję bardzo.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #309 : 2008-07-08, 08:50:17 »

co do emaila faktycznie może za dużo trochę W jesli mu schodzi troche skóra na palcach u stóp. Oprócz marchewki zajada ziemniaki odsmażane, ogórki zielone  szklarniowe i te polnemu smakuja, wczoraj kalafior, nie lubi pomidorów-jak mąż?, pomidorowa z koncentratu tylko je i Bartek też, sałatki nie robiłam mu marchewki z jabłkiem plus oliwa i zobaczę czy zje. taką kupna z kapusty już jadł bo inni jedli przy stole.

Czy na za dużo W można sie zgodzić jesli objawem byłyby tylko jakieś takie drobne rzeczy jak skóra jesli przyjąc ,ze Bartek zaczyna duzo mówić, wymyśla zabawy, bawi się juz w udawanie !!!! np. że jest pożar, krzyczy pomocy-co jest ABSTRAKCJĄ!! Chodzi mi o to,że czy mozna w pewnym momencie zgodzić się na za duzo W bo moze mózgowi to potrzebne,no nie wiem czy nie za bardzo kombinuję?A czy może być za mało T przy skórze bo nie je teraz zup z tłuszczem i muszę pomyślec własnie o jakiś sałatkach aby mu ten tłuszcz dać.?
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #310 : 2008-07-08, 20:06:45 »

wklejam fragment który niedawno zamięsciłam na forum dzieci autystycznych. To było o mojej obserwacji Bartka.

"Ja ostatnio pobiłam swoje własne mistrzostwo świata bo zauważam już takie rzeczy u syna jako objaw zjedzenia czegoś niewłasciwego jako bardziej czerwone usta. Coś jak w zimie jak ktoś oblizuje usta i wyjdzie na dwór. Mąż dał mu dwa cukierki ale jakoś nie chciało mi się wierzyć ,że to tylko po tych cukierkach szczególnie że on mu je dał jakieś 1-1,5  godziny. Okazało się później, że Bartek rano dostał w przedszkolu    kanapkę i kakao i to po tym była taka reakcja alergiczna.Miałam więc rację"

mój wątek nadal działa ,jest czytany a ja mam cierpliwość aby go kontynuować Very Happy
http://www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=20;t=6882;st=40
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #311 : 2008-07-15, 19:23:08 »

sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #312 : 2008-07-15, 21:16:27 »

Dzięki fajny tekst. Szkoda tej chorej siostry bo mogłaby wrócic pewnie do lepszej formy tylko czy ona jest na jakieś diecie. Nic na ten temat reżyserka nie wspomina. Nie mam się z czego cieszyć ale te problemy co we Francji u nas widać jeszcze bardziej. Poza aktorem który gra w Złotopolskich chyba nikt publicznie nie mówił,że ma chore dziecko na autyzm .A może takich nie ma , przynajmniej w Polsce.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #313 : 2008-07-15, 21:43:02 »

Niestety, są.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #314 : 2008-08-09, 21:57:46 »

Lekarko,
A już myslałam,że zrobię sobie dłuższą przerwę w tym wątku. A tu znów moja niedoskonałość wychodzi. Z Bartkiem jest moja mama, mój mąż i ja na dokładkę. Za długo juz czuł się dobrze i pewnie za mało już go obserwowałam. Dobrze ,że nie wpadłam w samozachwyt tylko uczę sie pokory wobec tego czym jest organizm. Mam przynajmniej taka nadzieję. Niestety to,że da dużo osób na raz karmi Bartka czasami przynosi złe efekty. A może z drugiej strony te błędy to efekt tego,że organizm potrzebuje czegoś w nadmiarze. Czy nadmiar białka leczy mózg? Czy w ogóle nadmiar B albo W to też efekt leczenia organizmu? Namówiłam Bartka razem z mężem ,żeby wypił herbatę posłodzoną. Bo tego płynu z elektorlitami nie chciał wypić. Zawołał banana ale o 21.30 bałam sie przesadzić i nie dałam mu.  Sad Kurcze ktoś pomyśli co za matka. No, wiem,że banan wg chinskiej medycyny rozgrzewa żołądek no ale o tej porzy po całym dniu bez jedzenia prawie jakoś nie bardzo chciałam.Chociaż wiem,że banan ma dużo W ale jakoś nie dałam. A swoją drogą jak się zje za dużo W to łatwo coś wybrać jajka, mięso, a jak za dużo B to co wybrać z wysoko węglowodanowych warzyw, owoców. ? Bo poza bananem Bartek zawołał o marchewkę czy surowa na taki pusty żołądek jest ok. On je ją samą bez oliwy. Czy ewentualnie mogę spróbwać dać mu marchewkę np ugotowaną podsmażoną na smalcu ,może zje. Bo je surówki ale czy można mu dać na taki wymęczony organizm surowe warzywo, czy jak by zjadł smażoną marchewke nie wiem z jabłkiem smażonym czy ugotowanym .Bo to mi przychodzi do głowy z wysokim W?
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #315 : 2008-08-12, 20:18:52 »

1. nie lubi pomidorów-jak mąż?, pomidorowa z koncentratu tylko je
2. czy mozna w pewnym momencie zgodzić się na za duzo W bo moze mózgowi to potrzebne,
3. aby mu ten tłuszcz dać.?
1. Może paprykę lubi? Pomidorową jak lubi to ok. Jakby jadł częściej ryż/kukurydzę to miałby większe zapotrzebowanie na pomidory.
Rób mężowi placek po węgiersku, schab/karczek z frytkami, placek ziemniaczany (2 jaja+2 ziemniaki), potrawy z jaj. POTRZEBA mu tego. Wymyślaj dla niego potrawy z jaj, mięs, optymalne.
2. Dzieciom potrzeba wiecej W niż dorosłym.
3. I tu trzeba przeglądać różne potrawy, szukać co sie da zadoptować.
Banana trzeba mu dać jak prosi. Nie jada ich często. Marchewka na pusty żołądek JAK PROSI o nią to dać.
Zdrowa Mama naprawia Tatę by zdrowiał. Dziecko jest konsensusem Taty i Mamy. Dbaj o SIEBIE (zdrowie psychiczne i fizyczne, przyjemności, ufaj SOBIE), konsekwencją będzie zdrowe dziecko.
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #316 : 2008-08-12, 22:24:58 »

Lekarko:   dziękuje,dziękuję, dziękuję.

Właściwie to wizyta w szpitalu była tylko dla męża i mamy. Bo dla mnie poza lekarzami takimi jak Pani czy bea to Ci NIE W TEMACIE  to trochę już nie z tej ziemi. A dla mojej rodziny trochę nadal jak szamani, pomachają , postukają, obejrzą gardło i powiedzą,że jakiś być może wirus albo rota wirus, że trzeba poczekac. I tak skończyło by się na telefonie u Pani.

Oczywiście w skrajność nie popadnę i jak by nie daj Boże coś powaznego(nie będę wywoływać wilka z lasu) to nie traktuję lekarzy tak samo, tylko jesli chodzi o takie chorowanie ,że niby grypa albo przeziębienie itp.

Tatę (czyli męża) naprawiam POWOLI. Bolały go nogi i jak to facet poprosił aby mu kupić witaminy na skurcze nóg. Ale jakoś mu dopowiedziałam, że mnie i witaminy po jakims czasie nie pomagały to niech spróbuje chociaż jeść mniej chleba albo z siemienia, słonecznika teraz takie robią. No i jakoś dał sie przekonać.

Bartkowi przeszło. Ta herbata z cukrem to był chyba dobry pomysł bo dzieki temu więcej wypił a zaczyna mu wracać apetyt tak już na dobre od dzisiaj.

Ciągle szukam jak sobie znaleźć coś do picia albo do jedzenia aby bezboleśnie dla mnie  Smile jeść więcej tłuszczu. Czy
takie zestawienie: sok pomidorowy +oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest ok? Wypiłam i jak na razie nic mi nie jest, nie przeszkadza mi na żołądku a w smaku też było dobre. Można pić coś takiego co dzień, albo co drugi dzień. Dzis akurat dodałam jeszcze trochę soku z cytryny ale codziennie gdybym mogla to pić albo przez jakiś czas to soku bym nie używała?
sylwiazłodzi
Go

Email
« Odpowiedz #317 : 2008-08-14, 05:58:58 »

lekarko, zapomniałam kiedyś zapytać. Czego objawem jest tzw.przeciąganie się. Bo razem z ziewaniem i napiętymi mięsniami czasami to mam. Za dużo B?
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #318 : 2008-08-14, 08:38:44 »

To w miarę zdrowy objaw (nawałabym go młodzieńczym), to naciąganie mięśni po obudzeniu się.
Oby dotczył wielu ludzi...
grizzly
Go

Email
« Odpowiedz #319 : 2008-08-14, 13:30:22 »

l...Czego objawem jest tzw.przeciąganie się...

Najwazniejsze, ze zniknely "urazy" od stanika i okularow Cool
a "tzw.przeciąganie się" jest jeszcze "do sprawdzenia" Razz Razz Razz

Strony: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 32 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 18 zapytaniami.