MORGANO
Go
|
ŁOSOŚ W MIELONYM PIEPRZU. Składniki. 400 g łososia dzwonka / 4 kawałki / 100 g masła 150 g śmietany 30% 100 g wino białe 20 g miód / 1 łyżeczka/ 2 łyżeczki zmielonego białego 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżka zmielonego ziela angielskiego, pęczek koperku, cytryna, sól. Sposób przygotowania. Łososia opłukać, osuszyć. Zmielony pieprz, oraz ziele wymieszać i w tym obtoczyć dzwonka. Łososia przykryć deseczką, obciążyć i zostawić w chłodnym mi na 30 min. Dzwonka obsmażyć z obu stron (po 6 min.) na rozgrzanym maśle. Osolić, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do sosu ze smażenia wlać wino i śmietanę. Gotować kilka minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Sos przyprawić solą i miodem, dodać posiekany koperek. Przybrać cząstkami cytryny.
Ogółem 770 g B-T-W 118,1 – 205,1 – 21,6 100 gram produktu B-T-W 15,3 – 26,6 – 2,8 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 38,3 – 66,6 -7,0 Stosunek B-T-W 1 : 1,7 : 0,2
|