Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: jaja (Przeczytany 21968 razy)
|
Rudka
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #20 : 2009-04-05, 22:44:50 » |
|
Renia Też mamy kurki i jak najbardziej zdarzaja sie podwójne żółtka . Kurki ,karmimy tylko pszenicą i odpadkami -reszte wygrzebują w ogrodzie . Tydzień temu kupiłam na targu jaja -malutkie po 30 gr ,i wszystkie miały podwójne żółtka . Takie coś pierwszy raz mi sie zdarzyło -bo nasze jezeli podwójne sie zdarzają to są duże .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #21 : 2009-04-05, 23:22:24 » |
|
Renia Też mamy kurki i jak najbardziej zdarzaja sie podwójne żółtka . Kurki ,karmimy tylko pszenic± i odpadkami -reszte wygrzebuj± w ogrodzie . Tydzień temu kupiłam na targu jaja -malutkie po 30 gr ,i wszystkie miały podwójne żółtka . Takie co¶ pierwszy raz mi sie zdarzyło -bo nasze jezeli podwójne sie zdarzaj± to s± duże .
Rudka, o ile dobrze pamiętam, to najczęściej podwójne żółtka trafiały się w dużych jajkach na wiosnę, jak kury zaczynały się lepiej nieść. Ale podwójne żółtka w małych jajkach, to chyba nie jest normalne, myślę, że te kury dostają jakieś hormony, ale może ktoś się na tym lepiej zna i tutaj napisze?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #22 : 2009-04-06, 08:02:40 » |
|
broad beans "bób" (Vicia faba L. major) którym się zwierząt raczej nie spasa, lub "bobik" (Vicia faba L. minor) i pewnie tym karmią też "swoich" Wegetarian, ale ma za mało aminokwasów siarkowych, fenyloalaniny i histaminy*, gorzki smak i inhibitory trypsyny obniżające strawność białka, ale jak się dosypie syntetycznej metioniny, ładnie opakuje, to jakoś ujdzie i nawet "przyrosty" się wyrównują... *histamina + CO 2 <-> histydyna - ta stechiometria, to na wszelki wypadek... A faktycznie chodzi tylko o pierścień imidazolowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #23 : 2009-04-06, 09:25:31 » |
|
"bób" (Vicia faba L. major) którym się zwierząt raczej nie spasa, lub "bobik" (Vicia faba L. minor) i pewnie tym karmią też "swoich" Wegetarian, ale ma za mało aminokwasów siarkowych, fenyloalaniny i histaminy*, gorzki smak i inhibitory trypsyny obniżające strawność białka, ale jak się dosypie syntetycznej metioniny, ładnie opakuje, to jakoś ujdzie i nawet "przyrosty" się wyrównują... *histamina + CO 2 <-> histydyna - ta stechiometria, to na wszelki wypadek... A faktycznie chodzi tylko o pierścień imidazolowy. oszszszsz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #24 : 2009-04-06, 10:11:07 » |
|
*histamina + CO 2 <-> histydyna - ta stechiometria, to na wszelki wypadek... To zachodzi samo czy trzeba temu pomóż (energetyka reakcji)?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #25 : 2009-04-06, 12:12:00 » |
|
Reakcja zachodzi w obie strony samorzutnie (chyba pod wpływem stężenia jonów Ca lub Mg? - ale nie mam pewności). Ważne, że prócz roli pyrogennej, neurotransmitera, rozszerza również naczynia krwionośne, powoduje skurcz mięśni gładkich i co dla Ciebie ważne pewnie "lekarko" jest silnym stymulatorem wydzielania śluzu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Cabron
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #26 : 2009-04-09, 12:51:57 » |
|
A widzisz MORGANO ,dzieki za informacje .Mama mojego meza kupuje od takiego pana jajka ,ktory ,to mowi ,ze te jajka pochodzą z "dobrego zrodla " ,gdy tymczasem na tych jajkach pierwsza cyferka to 3 . Ale tez widac ,ze karmione sa "dziwnie " ,bo zoltka sa nadzwyczaj pomaranczowe. Moje kryterium ,dobre jajka to te ,ktorych zoltka sa zolte ,a nie pomaranczowe.Bedac na wsi ,jadlam jajka ktorych zoltka byly wlasnie zolte ,a w miescie sa zazwyczaj pomaranczowe. Podobno za niższe numerki więcej się płaci, są kontrole itd. dlatego jaja "wolnowybiegowe" są stemplowane numerem 3. Co do koloru żółtka to nie wiem, ale chyba pomaranczowe sa lepsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #27 : 2009-04-09, 13:27:44 » |
|
Ja słyszałam odwrotnie, że wolno biegające mają nr 1, a nr 3 mają te zamkniete w kurnikach, ale już nie mam pewności.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Cabron
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #28 : 2009-04-09, 14:16:39 » |
|
Właśnie wolno biegające jaja mają 1 lub 2 ale czasem daje sie 3 ze względu na koszty i formalności... Tak mi się wydaje i tak slyszalem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #29 : 2009-04-09, 14:25:35 » |
|
Prosze o Wasze zdanie na ten temat, moze to wybryk natury, ale przez dziesiec lat nie bylo " wybrykow". Wytłumaczenie jest bardziej prozaiczne. Osoba od której kupujesz od lat jajka prześwietla je od niedawna i segreguje... Ale jajo z podwójnym żółtkiem to czysty zysk!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #30 : 2009-04-09, 20:46:01 » |
|
Co do koloru żółtka to nie wiem, ale chyba pomaranczowe sa lepsze.
Jajo składa się m.in. z białka i żółtka, a nie z białka i z "pomarańczka". Żółtko zbyt pomarańczowe świadczy o dodatku sztucznego barwnika do paszy dla kur. W naturalnych warunkach żółtka w okresie wiosenno-letnim mają ciemniejsze zabarwienie, ale bez przesady.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #31 : 2009-04-09, 20:49:48 » |
|
Ja słyszałam odwrotnie, że wolno biegające mają nr 1, a nr 3 mają te zamkniete w kurnikach, ale już nie mam pewności. Racja. Dość wyczerpująco temat jaj jest opisany w 75 i 76 numerze miesięcznika "Optymalni".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #32 : 2009-04-09, 20:53:29 » |
|
Dzięki, muszę sobie załatwić prenumeratę tego miesięcznika, tylko nie bardzo wiem jak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #33 : 2009-04-09, 21:50:51 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #34 : 2009-04-09, 22:04:04 » |
|
Dzięki, już się biorę za zamawianie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #35 : 2009-07-26, 17:07:42 » |
|
Kupiłam dzisiaj jajka w sklepie, bo zabrakło mi już tych wiejskich. Są to jaja klasy A, numerek 2, z chowu ściółkowego. Co ciekawe, to pisze tu na karteczce w pudełku, że posiadają 8 x więcej vit.E, niż jaja "zwykłe", ponieważ kury karmione były wzbogaconą paszą w suplement vit.E. Jak coś jest lepsze od naturalnego, poprawione, to już mi się nie podoba. Z dwóch żółtek i oliwki z oliwek, zrobiłam sobie odżywkę na włosy, żeby poprawić naturę .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|