Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: jaja (Przeczytany 21977 razy)
|
Marek Mitruś
Go
|
|
jaja
« : 2006-11-18, 14:43:31 » |
|
mam w domu różne jajka i są w sprzedaży też inne. jakie wybrać?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
Odp: jaja
« Odpowiedz #1 : 2006-11-18, 14:51:35 » |
|
Marek ,wyslalam posta na "nowicjuszka " bo sie zagalopowalam ,a mialam tu go wyslac ,zeby odpowiedziec Ci na pytanie .Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
|
« Odpowiedz #2 : 2006-11-18, 17:43:08 » |
|
mam w domu różne jajka i są w sprzedaży też inne. jakie wybrać?
Najlepsze są jajka od czarnej kury! Dialog z sklepową. Poproszę jajka od czarnej kury! Panie skąd mam wiedzieć które jajka są od czarnej kury. To Pani jest sklepową i powinna to wiedzieć! Skoro Pani nie wie to ja Pani pokażę. Klient wybiera największe i najładniejsze jajka. Sklepowa po chwili. Panie, ale Pan wybiera wszystkie największe jajka. No to są własnie jajka od czarnej kury. Szybko się Pani uczy! He,he,he. W sklepach obecnie można nabyć jajka stemplowanenajważniejsza jest pierwsza cyferka 3 - są to jajka kur chodowlanych w fermach , kury te nigdy nie widziały światła dzinnego i nie wiedzą, że niebo w ogóle istnieje. 2 - są to jajka jak wyżej ale kury są juz trochę lepiej traktowane mają już czasami trochę wyściółki. 1- sa to kury wypuszczane również na zewnątrz kurnika i czasami znajdą jakiś smakowuity kąsek. 0 - sa to jajka kur karmionych ziarnem są stale na świeżym powietrzu są najlepsze ekologiczne.są zarazem najdroższe cena jednego jajka waha się od 0,85 - 1,00 zł Mnie w mieście osobiście udaje się kupować jaka nr 2
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
« Odpowiedz #3 : 2006-11-18, 17:59:26 » |
|
A widzisz MORGANO ,dzieki za informacje .Mama mojego meza kupuje od takiego pana jajka ,ktory ,to mowi ,ze te jajka pochodzą z "dobrego zrodla " ,gdy tymczasem na tych jajkach pierwsza cyferka to 3 . Ale tez widac ,ze karmione sa "dziwnie " ,bo zoltka sa nadzwyczaj pomaranczowe. Moje kryterium ,dobre jajka to te ,ktorych zoltka sa zolte ,a nie pomaranczowe.Bedac na wsi ,jadlam jajka ktorych zoltka byly wlasnie zolte ,a w miescie sa zazwyczaj pomaranczowe.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
« Odpowiedz #4 : 2006-11-18, 20:51:32 » |
|
O jajkach, co nieco już było a jak wybrać świeże jajka.... czyli jak rozpoznać.
- Świeże jajko zanurzone w garnku z wodą będzie leżało na dnie naczynia. Po rozbiciu ma gęste, sprężyste i nie rozlewające się białko, a żółtko wypukłe i lśniące. - Jajko tygodniowe zanurzone w wodzie będzie unosić się do góry szerszym końcem, po rozbiciu widać wyraźnie, że białko nie jest już tak sprężyste, a żółtko jest nieco zmatowiałe, mogą się na nim pojawić także plamki. - Jeśli jajko ma 2-3 tygodnie, zanurzone w wodzie będzie unosiło się ku górze spiczastym końcem. Takie jajko nie jest już świeże i lepiej go nie rozbijać.
- Jajka zależone, po zanurzeniu w wodzie unoszą się na powierzchni.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
« Odpowiedz #5 : 2006-11-18, 20:56:28 » |
|
a ja zanim zanurze jajko w wodzie ,to poprostu potrzasam nim i jak czuje ,ze to zoltko tak " lata" czyli to bialko jest juz wodniste ,to znaczy ,ze jajko jest nie swierze i takiego juz nie zanurzam w wodzie . A jak nie "lata" czyli swierze i mozna smialo zanurzyc ,tylko chodzi o ta cyferke ,tez warto wiedziec .
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
|
« Odpowiedz #6 : 2006-11-18, 20:59:06 » |
|
[
0 - sa to jajka kur karmionych ziarnem są stale na świeżym powietrzu są najlepsze ekologiczne.są zarazem najdroższe cena jednego jajka waha się od 0,85 - 1,00 zł Mnie w mieście osobiście udaje się kupować jaka nr 2
najlepsze są te niestemplowane jak masz sprawdzone pochodzenie stemplowane zawsze pochodzą z dużych ferm a tam się liczy kasa nie zdrowie płacę za takie sprawdzone po 40 gr w sezonie mam też jaja od perlic są znacznie lepsze super są też od kur liliputów
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
« Odpowiedz #7 : 2006-11-18, 21:01:18 » |
|
nie wszyscy mieszkaja na wsi .Nie wszyscy maja kury
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
|
« Odpowiedz #8 : 2006-11-18, 21:03:16 » |
|
nie wszyscy mieszkaja na wsi .Nie wszyscy maja kury a kopsnąć się na wieś to nie łaska? ja też na wsi nie mieszkam
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
« Odpowiedz #9 : 2006-11-18, 21:13:19 » |
|
a no wlasnie Ali Trza to wziasc pod uwage Alez ja bym chciała mieszkać na wsi mmmmmm i miec swoje kury i koty
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
« Odpowiedz #10 : 2006-11-19, 12:39:52 » |
|
Ja żeby było śmieszniej mieszkam na wsi a po jajka jeżdzę na drugą stronę ulicy już do miasta ;P oczywiście jajka od kur które są na wybiegu cały czas w cenie 6 zł za mendel.
|
|
|
|
|
|
|
SzymonNM100
Go
|
|
« Odpowiedz #11 : 2006-11-19, 21:32:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
« Odpowiedz #12 : 2006-11-30, 11:14:15 » |
|
Jakos wszyscy piszecie o swiezosci i numeracji jajek a czy ktos zastanawial sie jaki jest sklad jajek od kur, roznie karmionych/pszenica,kukurydza ,maczki rybne,antybiotyki itd,itp/.Owszem kupujemy te najbardziej zblizone do wiejskich ale ,ktory prod.wyjasnia nam rzeczowo i uczciwie jakimi paszami karmione sa nioski????
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
« Odpowiedz #13 : 2006-11-30, 12:24:15 » |
|
Pamiętam jak mieszkałam na wsi i karmiłam kury,było to zboże-pszenica.Kury cały dzień biegały po dworze wygrzebywały sobie robaki,w poblizu rosły buraki pastewne,dziobały liście czasami trawę.Lubiały ziemniaki gotowane z otrębą i z kwaśnym mlekiem/to była taka karma dla świn/.Jaki jest skład chemiczny takich jajek to nie wiem, wiem tylko to,że są smaczniejsze i zdrowsze choćby z tego punktu że osoby uczulone na jajka po zjedzeniu wiejskich alergia ustęouje.
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
|
« Odpowiedz #14 : 2006-11-30, 17:15:48 » |
|
fewa Tak cie wzieło na wspomnienia to i ja powspominam. Jak mieszkałam na wsi to kurki pasły sie na łace a były tak zzorganizowane ,ze kto by przypuszczał . Jedna obierała przewodnictwo a reszta za nia łaka podązała i tak sobie szły przez łake dzióbiąc to trawke to jakis robak ,aż potrafiły zajść hen za rzeke na pole owsa .Kiedy babcia zauważyła ,ze jakos cicho na podworcu patrzy za stodołe a tam w polu jej kurki babcia za kija i biegiem ale skrzeczały i która prędzej do dom. Ech, dawno to było ,lubiłam też słuchac ich gdakania kiedy zniosła jajko, jakby chciała wszem i wobec ogłosic to zdarzenie. Jajka piłam nawet na sórowo bo mówili ,że to zdrowo dopiero tu przeczytałam ,ze tak nie jest dobrze. Bede zwracała uwage na numerki na jajku teraz wiem po co są znakowane.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
« Odpowiedz #15 : 2006-11-30, 17:41:05 » |
|
Ja tez pamietam kury z podworka mojej babci(male miasto).One zawsze lubily wygrzewac sie na sloncu i kapac w piasku.Kogut dowodzil stadu a jak znalazl jakis kasek to zawsze je przywolywal i dzielil sie najpierw z nimi. On lubil przesiadywac pod moim oknem i wczesnie rano kukurykac Najbardziej jednak podobalo mi sie jak moj starszy brat wynosil z kurnika jajka i karmil nimi szczeniaka.Szczenie rozwijalo sie b.szybko i mialo przepieknie lsniace futro.Od tamtego czasu zawsze pamietalam o jedzeniu jajek i nigdy nie brakowalo ich w moim domu.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
« Odpowiedz #16 : 2009-04-05, 19:56:51 » |
|
Od dziesieciu lat kupuje jajka od gospodarza, znam tych ludzi i sposob w jaki kury sa karmione, ale od ponad trzech miesiecy na dziesiec jajek 2-3 sa podwojne/ maja dwa zoltka - gospodarz twierdzi, ze to nie ma z karmieniem kur nic wspolnego i powinnam sie cieszyc bo mam 2-3 jajka gratis, moje zdanie jest innne - wg. mnie karma zostala "zmodernizowana".
Prosze o Wasze zdanie na ten temat, moze to wybryk natury, ale przez dziesiec lat nie bylo " wybrykow".
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
« Odpowiedz #17 : 2009-04-05, 20:44:56 » |
|
kury maja wiecej estrogenu moze jedza ostatnio wiecej koniczyny albo zielonej fasoli (-broad beans, nie wiem dokladnie jaka jest nazwa po polsku)
tylko sie cieszyc
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #18 : 2009-04-05, 21:12:57 » |
|
Od dziesieciu lat kupuje jajka od gospodarza, znam tych ludzi i sposob w jaki kury sa karmione, ale od ponad trzech miesiecy na dziesiec jajek 2-3 sa podwojne/ maja dwa zoltka - gospodarz twierdzi, ze to nie ma z karmieniem kur nic wspolnego i powinnam sie cieszyc bo mam 2-3 jajka gratis, moje zdanie jest innne - wg. mnie karma zostala "zmodernizowana".
Prosze o Wasze zdanie na ten temat, moze to wybryk natury, ale przez dziesiec lat nie bylo " wybrykow".
Moi rodzice kiedyś też hodowali kury i często w dużych jajkach były 2 żółtka, a karmiliśmy kury naturalnie, bez żadnych wynalazków. Możliwe jest, że wcześniej gospodarz zatrzymywał sobie największe jajka, a teraz jest dobra cena i sprzedaje wszystkie, a sobie kupuje w markecie.
|
|
|
|
|
|
|
Zet
Go
|
|
« Odpowiedz #19 : 2009-04-05, 22:43:52 » |
|
moja teściowa normalnie karmi kury, poza tym łażą sobie po łączce i pewnie wcinają robale. raz się zdarzyło że na partie 100 jaj czyli 10 wytłoczek po 10szt. w KAŻDEJ było co najmniej jedno jajo z 2 żółtkami po mojemu 1 jajko z 2 żółtkami =niekoniecznie czysty zysk ;] ano temu bo te 2 żółtka były mniej więcej tej samej wielkości co 1 żółtko, więc co najwyżej miałem więcej problemu z oddzieleniem białka bo mi przynajmniej jedno żółtko uciekało
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|