MORGANO
Gość
|
ZUPA DELIKATNA Z ZIELONEGO GROSZKU. SkĹadniki. 1000 g wywar rosoĹowy 500 g wĹoszczyzna krojona 300 g mroĹźonego groszku 100 g cebuli 100 g masĹa 100 g Ĺmietana 30% 30 g /2 ĹyĹźki mÄ
ki/ 2 zÄ
bki czosnku, 1 goĹşdzik, 1 ĹyĹźeczka ziarnistego pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, liĹÄ laurowy, zioĹa (tymianek, pietruszka, lubczyk) SposĂłb przygotowania. ObranÄ
cebulÄ i czosnek pokroiÄ w kostkÄ. Oczyszczone warzywa opĹukaÄ i pokroiÄ na maĹe kawaĹki. Wszystkie skĹadniki wrzuciÄ do litra wody i podgotowaÄ wraz z zioĹami i przyprawami. Wywar przecedziÄ, warzywa przetrzeÄ przez sitko i dodaÄ do wywaru. MasĹo rozgrzaÄ, oprĂłszyÄ mÄ
kÄ
, zalaÄ wywarem, dokĹadnie wymieszaÄ. ZupÄ zagotowaÄ i przyprawiÄ. Groszek przepĹukaÄ zimnÄ
wodÄ
, wrzuciÄ do zupy i na maĹym ogniu gotowaÄ do miÄkkoĹci. DodaÄ ĹmietanÄ, zupÄ doprawiÄ do smaku. OgĂłĹem 2130 g B-T-W 40,4 – 133,0 – 119,6 /1840 kalorii/ 100 gram produktu B-T-W 1,9 – 6,2 – 5,6 /90 kalorii/ 400 gram porcja 1 osobowa B-T-W 7,6 – 25,0 – 22,5 /350 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 3,3 : 3,0
|