MORGANO
Go
|
ZUPA DELIKATNA Z ZIELONEGO GROSZKU. Składniki. 1000 g wywar rosołowy 500 g włoszczyzna krojona 300 g mrożonego groszku 100 g cebuli 100 g masła 100 g śmietana 30% 30 g /2 łyżki mąki/ 2 ząbki czosnku, 1 goździk, 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy, zioła (tymianek, pietruszka, lubczyk) Sposób przygotowania. Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Oczyszczone warzywa opłukać i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do litra wody i podgotować wraz z ziołami i przyprawami. Wywar przecedzić, warzywa przetrzeć przez sitko i dodać do wywaru. Masło rozgrzać, oprószyć mąką, zalać wywarem, dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i przyprawić. Groszek przepłukać zimną wodą, wrzucić do zupy i na małym ogniu gotować do miękkości. Dodać śmietanę, zupę doprawić do smaku. Ogółem 2130 g B-T-W 40,4 – 133,0 – 119,6 /1840 kalorii/ 100 gram produktu B-T-W 1,9 – 6,2 – 5,6 /90 kalorii/ 400 gram porcja 1 osobowa B-T-W 7,6 – 25,0 – 22,5 /350 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 3,3 : 3,0
|